Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Varhaiskasvatuksen ja päivähoidon laatu

Onko lastemme turvallisuus päiväkodissa oikea säästökohde?

Ylen vaalikoneessa oli videokysymys “Minkä asian mullistaisit kunnassasi”. Vastasin päiväkotiarjen. Haluan avata vastausta tässä vähän syvemmin. Päiväkotiarki on juuri nyt meidän perheessä isossa roolissa. Kirjoitin aiemmin aiheesta täällä otsikolla Mikä on riittävä määrä hoitajia päiväkodissa. Se on tärkeimpiä asioita koko yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta, koska lapsissa on tulevaisuus.

Lapsilähtöinen päivähoito-oikeus

Subjektiivinen päivähoito-oikeus on hankala käsite. Onko se lapsen oikeus mahdollisimman pitkiin päiväkotipäiviin vai vanhempien oikeus omaan vapaa-aikaan? Vai yhtäläinen perusoikeus kaikille päivähoitoikäisille lapsille?

Varhaiskasvatuksesta tulee entistä eriarvoisempaa

Hallitus päätti varhaiskasvatukseen ja päivähoitoon kohdistuvista lukuisista säästöistä. Näihin säästöihin moni kaupunki ja kunta sanoo ”Ei käy”.  Kieltäydytään mm. kasvattamasta ryhmäkokoja. Mitä tämä kertoo?  En usko, että säästöjä vastaan kapinoivissa kaupungeissa ja kunnissa on yhtään sen enempää resursseja kuin muualla maassa. Jos on, ei sitä löysää ainakaan runsaasti ole. Kyseessä on arvovalinta ja järjen ääni. Kenttää on taidettu kuunnella, vaikka hallitus sitä ei tehnyt. Tämä on ilahduttavaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä