Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Tapaamisoikeus

Laki lapsen huollosta vahvistaa lasten ja erilaisten perheiden asemaa

Aloitimme eduskunnassa pitkään odotetun lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan lain käsittelyn. Lain tavoite on edistää lapsen etu ja modernisoida säädökset vastaamaan nykyisiä perheolosuhteita. Laki on mittava loikka eteenpäin. Perheet ovat hyvin erilaisia mutta samanarvoisia. 

 

Saako hevosta varten tapaamisoikeutta?

Keskustelussa erään ex-perussuomalaisen kanssa nousi esiin kysymys siitä, että Onko Timo Soinilla tapaamisoikeutta perussuomalaisille luovutettuun lahjahevoseen. Uutisoinnin perusteella Soinilla oli paljon merkitystä sille, että puolue sai hevosen.

Erot ovat aina vaikeita tapahtumia. Omaisuuden jakamisesta ja tapaamisoikeudesta syntyy usein katkeria riitoja. Riitaa perussuomalaisten ja puolueesta lähteneiden kanssa on kyllä ollut julkisestikin, mutta omaisuuden jakoa ei ilmeisestikään tässä tapauksessa ole tehty eikä tehdä. Hevostelu jatkunee siis samassa tallissa kuin ennenkin.

Erovanhemmuus

Kun eroat lapsen toisesta vanhemmasta, kannattaa muistaa, että lapsenne perhe hajoaa. Erotessa tulee pohtia heti alussa miten turvaa lapsen suhteen molempiin vanhempiinsa. Lapsihan ei tee eroa kenestäkään, vaan te.

Erovanhempien on hyvä tiedostaa, että he eivät todellisuudessa pääse koskaan eroon toisistaan, koska yhteinen vanhemmuus jatkuu eronkin jälkeen.  On hyvin haasteellista miettiä miten tätä yhteistä vanhemmuutta jatketaan. Kaikkien eroon liittyvien kiputilojen kanssa painiessa tämä tärkein, eli lapsi, unohtuu hyvin usein.

Isovanhemman lakisääteinen tapaamisoikeus on tyhmä idea

Helsingin sanomissa on jatkunut keskustelu isovanhempien oikeudesta tavata lapsenlapsiaan. Yksittäisten tarinoiden pohjalta on vaadittu isovanhemmille lakisääteistä tapaamisoikeutta. Idea on tosi huono. On lapsen etu, että hänen ympärillään on paljon luotettavia aikuisia, jotka käyttäytyvät fiksusti eivätkä sotke lasta keskinäisiin riitoihinsa. Tätä eduskunta kuitenkaan ei voi säätää tai valtio laitoksillaan järjestää.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä