Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Tapanilan hiekkalaatikkoleikit

 

Tapanilan Urheilukeskuksen edessä Erätiellä, jolla asun, on pidetty lukuisia mielenosoituksia, joissa vastustetaan turvapaikan hakijoille annettavaa ilmaista Karate-opetusta. Mielenosoituksissa näkyy selkeästi ideologia ”Rajat-kiinni". Mielenosoittajilla on lupa mielenosoituksiinsa ja he ovat käyttäytyneet mielenosoituksessa asiallisesti.

Mielenosoitukseen on kohdistunut provosointia. Huutelua on ollut puolin ja toisin provosointien yhteydessä. Mielenosoitusten jälkeiset tapahtumat mm. Erän kahvilassa ovat sitä tässä puhuttua hiekkalaatikkomeininkiä. Osittain polttoaineen hakemista omalle ideologialle.

Näistä mielenosoituksista keskustellaan mm. Tapanilan omassa Facebook ryhmässä. ”Ei siellä Tapanilalaisia ole” Itseasiassa on ja vaikka ei olisi on ilmiö rantautunut meidän takapihallemme ja sitä ei pääse karkuun. Jokainen sitten valitsee oman suhtautumisensa.

Yksi provoaa, herjaa ja huutelee mielenosoituksen sivuilla. Toinen menee paikalle rähisemään. Molemmat saavat aikaan vain ja ainoastaan tilanteen eskaloitumisen. He antavat polttoainetta tälle ideologialle. Syntyy ”Mutku toi hajotti mun hiekkakakun ekaks!” ilmiö. Lopulta kukaan ei tiedä kumpi aloitti ja riita alkaa. Osa on ihan hiljaa omissa piiloissaan ja hokevat Nimby.

Kun hiekkalaatikkoleikki alkaa on keskustelu sen jälkeen mahdotonta. Keskustelu on sivistysvaltiossa ainoa tapa vaikuttaa. Vaikkakin se on äärimmäisen vaikeaa kun defenssit ja tunteet heräävät. Luulisi silti olevan oman ideologian, suvaitsevaisuuden erityisesti, etu se, että ei provoa ja naura toisen pahaa oloa ja protestointia. Toisen mielipide on ihan yhtä väärä ja oikea kuin omasi. Se riippuu katsojasta.

Henkilökohtaiseksi haasteekseni muodostui tuttavani löytyminen Soldiers of Odinin joukoista mielenosoituksessa. Hänen kanssaan keskustelin ja kysyin mitä perheelle kuuluu. Hämmennyin suuresti. Että hän on tuota mieltä. Hämmennykseltäni en osannut kovin sujuvasti keskustella. Enkä selkäänikään halunnut kääntää, minähän tunnen tuon ihmisen ja hänen elämäänsä. Tuossa se nyt konkretisoituu. Ilmiö, jota en käsitä, hyväksy tai oikein ymmärrä. Olen edelleen suuresti hämmentynyt. Tuli iholle.

Luulisi ihmisellä olevan sen verran maalaisjärkeä, että lyömällä samoin asein takaisin syntyy sota. On niitä muitakin välineitä ja jos niiden käyttö ei suju on parempi olla hiljaa. Ellei sitten halua heittää bensaa liekkeihin ja vain pahentaa asioita.

Jos haluan vaikuttaa vihan vallassa olevaan tai ärsyyntyneeseen ihmiseen en mene huutamaan hänen nenänsä eteen kuinka tyhmä hän on. En huuda hänen selkänsäkään takana. Mieluummin menen paikalle miettimään mitä hittoa minun takapihallani oikein tapahtuu.

Voinko tehdä asialle yhtään mitään? Mikä tämä ilmiö on? Kuinka Suomessa voi tällainen ilmiö syntyä? Nyt se on tuossa, minun takapihallani, enkä pääse sitä karkuun. Se on kohdattava silmästä silmään ja on luotava omilla aivoillaan omat mielipiteensä. Asia on otettava esille ja pian. Jotta voi vaikuttaa toiseen on ymmärrettävä taustoja, faktoja ja ihmisyyttä. Myös niitä nurjempia puolia. Ymmärtäminen ei ole hyväksymistä, vaan tiedon omaksumista. Tiedolla vaikutetaan.

Kannattaa Tapanilalaisenkin muistaa, että Nimby ilmiö on harhaa. Tämä ideologia leviää ja jos se leviää kenenkään sitä huomaamatta, ollaan tilanteessa, jossa Suomi on todellakin jakautunut. Onko silloin jo kyseessä ideologinen sisällissota?

Molemmin puolin on huolestuttavan suuri määrä ihmisiä jotka tuntuvat ajavan tilannetta äärimmäiseen eskaloitumiseen.  Osa heistä on ääripäitä, mutta suurin osa ihan naapurisi kaltaisia tavallisia pulliaisia, jotka ovat nyt jotakin mieltä. Kun naurat ääripäälle, teet sellaista myös siitä tavallisesta pulliaisesta.

Kuten aina ja ikuisesti uskon, muutos lähtee yksilöstä. Olet vastuussa siitä mitä teet, sanot tai jätät tekemättä ja sanomatta. Minun arvomaailmani on suvaitsevainen ja ihmistä kunnioittava. Erilaisuuden hyväksyvä ja tasa-arvoisuutta tavoitteleva. Minä yritän luoda hyvää ympärilleni, vaikuttaa asioihin dialogin kautta ja pitää pääni kiinni jos en osaa käyttäytyä asiallisesti. Entä sinä?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat