Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Tyttö, olet arvokas!

Seksi mielletään monien nuorten naisten ja lapsien (jo 12/13-vuotiaista eteenpäin) maailmassa merkityksettömäksi vastikkeeksi. On liian monia tyttöjä, jotka harrastavat seksiä sitä sen kummemmin ajattelematta tai siitä nauttimatta. He kokevat, että ”antamalla” he huijaavat vastapuolelta palkkion. Päihteitä, tavaroita, suhteen, läheisyyttä jne.  Tämä ilmiö on todellinen ja julkinen salaisuus. Tähän ilmiöön olen törmännyt omassa nuoruudessani, töissäni ja vapaaehtoistyössäni lukuisia ja lukuisia kertoja.

Ilmiö on huolestuttava. Se tuhoaa nuoren naisen seksuaalisuutta ja ihmisarvon kokemusta. Se vääristää ajatusmaailmaa omasta arvokkuudesta ja kehon ja mielen ainutlaatuisuudesta. ”Mitä sitten jos annan, saanhan mä röökii. Mun kroppa se on, se on vaan seksiä, ei sillä oo mitään välii.”  Näin nuori ajattelee. Sinunkin arvokas tyttäresi saattaa ajatella näin. Mietipä sitä ja mieti sitten mitä voit tehdä. On hyvin vakava paikka kun 14-vuotias lapsi sanoo näin.

On vaikeaa luoda keskusteluyhteyttä nuoreen naiseen, jonka ajatusmaailma on tällainen. Se sekä sotii omaa elämänkokemusta ja seksuaali-identiteettiä vastaan, että tuntuu ajatuksena vastenmieliseltä. Ettäkö seksi ei merkitse mitään?! Seksistä ja seksuaalisuudesta on muutenkin joskus hankala puhua. Eikä tietoa voi ”kaataa” yksinpuhelulla nuoren päähän. Nuori pitää myös usein härkäpäisesti kiinni omasta käsityksestään, silloinkin kun tietää itsekin olevansa vähän hakoteillä.

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat lastensuojelun piirissä olevat nuoret naiset ja tytöt. Tämä on totuus ja monessa lastensuojelulaitoksessa autuaasti ummistetaan silmät tältä. Työvuoroa vaihdettaessa todetaan toiselle työntekijälle ”Sieltä se tuli taas kaula syötynä.” ja virnistetään päälle. En voi käsittää millainen lastensuojelun ammattilainen, aikuinen käyttäytyy tällä tavalla. Eikö se ollutkaan niin, että lapsia piti suojella. Itseltään ja muilta.

Lastensuojelun piirissä oleva lapsi on jo ennestään enemmän tai vähemmän rikki. Rikkinäisen nuoren on aivan liian helppo ajautua tekoihin, joissa rikkinäisyyttä lääkitään väärin. Rikki oleva nuori ei todellakaan tätä aina tiedosta. Ei hän ole ”hutsahtava” kuten jossakin lastensuojelun raportissa todettiin. Lapsi on pulassa ja näillä sanoilla vain ajamme häntä entistä syvemmälle itsensä tuhoamiseen. Jos lapsesta todetaan aikuisten kesken näin, se varmasti välittyy myös lapselle.

Olisi aika tunnistaa ongelma ympärillä ja sen jälkeen tarkastella omia defenssejä ja asenteita. Omaa kykyä keskustella asiasta ja kohdata nuori. Osittain on joskus kyseessä kapina aikuisten normeja vastaan, mutta siihen ei aikuinen saa tarrata kiinni. Ei se ole mikään valtataistelu. Lapsen kokemus itsestään ja omasta ainutlaatuisuudesta. Lapsi on hukassa ja tarvitsee välittämistä.

Lapsi ja nuori tarvitsee ehdotonta rakkautta. Sen antamisen edellytys on kuuntelu ja kyky olla tuomitsematta keskenkasvuisen hätähuutoa. Ei sille voi virnistellä ja olla vaivautuneena hiljaa. Rakkautta ja välittämistä voi antaa kuka vaan. Kummi, omahoitaja, terkkari, aikuinen.  Jokainen voi kertoa sanoin ja teoin "Kunnioita itseäsi, olet arvokas!"

Sinulle tyttö rakas. Jos voisin halata sinua ja kertoa, että olet täydellinen, vahva ja kaunis. Olet niin ainutlaatuisen arvokas, että sinun on rakastettava itseäsi. Sinun on saatava kasvaa rauhassa ja nauttia kehittymisestäsi.  Se on sinun oikeutesi. Ole rauhassa, sinua rakastetaan. Sinulle on luvassa lisää rakkautta ja sitä kannattaa odottaa. Seksi ei ole merkityksetöntä. Ruumiisi ja kehosi on sinun nautintoasikin varten. Älä tee itsellesi pahaa. Olet siihen aivan liian arvokas.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kuten sanoit, tästä aiheesta keskusteleminen voi tuntua hankalalta ammattitaitoisellekin työntekijälle. Noin hepposen kyynisesti ei "syötyyn kaulaan" tai hutsuiluun ei voi lapsesta vastuussa oleva henkilö suhtautua.
Tarvitaan parempaa koulutusta ja työnohjaajan kanssa voi yrittää löytää keinot vaikeiden asioiden käsittelemiseksi.

Toimituksen poiminnat