Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Huudetaan kovempaa!

Vaikka oma lapsuuteni oli kaikenlaisten sävyjen värittämä, en muista kuulleeni tai lukeneeni koskaan terrori-iskuista.  Lauantai-aamuna olivat Pariisin tapahtumat jo sekä oman lapsen, että naapuriston lasten tiedossa. Tänään kouluissa lapset puhuvat keskenään, ehkä myös päiväkodissa vertaillaan tietoja. Koska informaatioyhteiskuntamme tuo lasten nenän eteen kaiken maailman pahuuden, pitää tosiasiat myöntää.

Keinot suojata lasta ovat hyvin vähissä. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää usein rinnalla kulkeminen ja avoin keskustelu. Siinä jos jossain kysytään tasapainoista aikuisuutta.

Oman ahdistuksen keskeltä tulee muistuttaa terrori-iskujen harvinaisuudesta. (Vaikka se ei siltä itsestä tunnu.)

On luotava tunneilmapiiri jossa hyväksytään kulttuurit, erilaiset ihmiset, mielipiteet ja ihonväri samanvertaisina (Vaikka näin ei kaikkialla ole ja joissakin kulttuureissa tehdään asioita joita ei aikuinenkaan ymmärrä, eikä hyväksy. Jotkut ihmiset ovat myös omasta mielestä täysin väärässä, vinksahtaneita ja kertakaikkiaan muutenkin vääränlaisia kaikkine idioottimaisine mielipiteineen.)

Tulee turvata lapsen mieli ja oikeudet olla lapsi. (Vaikka se on oikeastaan mahdotonta, koska he näkevät ja kuulevat jo aivan liikaa.)

Ja näin eespäin yritetään asiasta lapsen kanssa keskustella. Puhutaan lapsentajuisesti ja aikuisena pysytellen. Nyt Pariisin tapahtumista ja kohta jostain muusta. Tosin jotkut eivät edes puhu lapsen kanssa ja aikuisen korvaa ehkä kaverin "tieto" , tai uutisotsikko.

Lapsethan eivät ole luoneet yhteiskuntaa jossa he elävät ja johon he syntyvät. Me olemme rakentaneet tämän päivän lapsillemme.  Syytän siis itseäni ja sinua siitä, että lapseni tietävät liikaa ja lukevat iltalehtien lööpeistä ja kännykkäsovellutuksista kaiken.  Nykypäivänä ratkaisu ei voi olla tiedon pimittäminen tai kännykän takavarikointi kun jotain kamalaa tapahtuu. Jostain ne lapset kuitenkin asiasta kuulevat, ehkä kaverilta, uutisista sivukorvalla, tai aikuisten keskusteluista napaten sanan sieltä ja toisen täältä, salaa.  Ehkä lapseni kuulee asiasta sinulta tai minulta. Emme osaa enää suojella lapsia raakuuksilta. Se on myös aika mahdotonta.

Sillä se sama lapsi jolle yrität vakuuttaa maailman ja ihmisten hyvyyttä lukee sekä valtamedian, että vaihtoehtomedioitten julkaisuja. Sama lapsi lukee ”keskustelu” palstojen kommentteja ja katselee mitä mielikuvituksellisimpia kuvamuokkauksia. Lapset näkevät mielenosoitukset ja vastamielenosoitukset, riitaa, solvaamista ja uhkailua. Joku pitäisi raiskata sen takia, että hän sanoo mielipiteensä ja toinen ampua ladon takana. Toinen on natsipaskasikarasisti ja toinen jotain muuta. Tuskinpa tämä kauhean turvallista ilmapiiriä luo. Lapsi oppii, koska se on lapsuuden kehitystehtävä ja voi kuinka me heitä opetammekaan.

Heitän pallon vaihtoehtomedioille, suvakeille, maahanmuuttokriittisille, rasisteille, matuille, mamuille, kantaväestölle ja vasurikuplavihreille jne. Ole mitä mieltä haluat, mutta älä pelottele lapsia käytökselläsi ja kielenkäytölläsi. Pelokkaista lapsista kasvaa ainoastaan pelkääviä nuoria ja myöhemmin aikuisia. Terroristit haluavat, että kaikki pelkäämme. Kai meillä ihmisyyden nimissä on kuitenkin jokin yhteinenkin tavoite?  Monella on lapsia ja jos ei ole, niin olet ainakin itse ollut joskus lapsi. Tiedät kyllä mitä tarkoitan.

Maailma on tullut hulluksi. Terrori-iskut ovat jo osittain saavuttaneet tavoitteensa. Kenen syy, me huudamme.  Lapsi pelkää huutoamme.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Piia on sitten ollut hyvässä uutispimennossa. Terrorismi ei ole mikään tämän ajan ilmiö, sen sijaan siitä tiedottaminen on nopeutunut ja tehostunut 1000 prosenttia. Linkin takaa voit käydä kurkkaamassa omaan nuoruuteesi sopivat terroriteot.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Luettelo_terrori-i...

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

En usko että niinkään uutispimennossa vaan erilaisessa media ja informaatiokulttuurissa.

Myös aikuisten keskustelukulttuuri ja sen äänekkyys on "kehittynyt" Maailma muuttuu ja lapset siinä sivussa sopeutuu jos sopeutuu.

En tietenkään väitä etteikö terrorismia ole ollut kautta aikojen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sehän olikin tämän jutun pointti, että lapsia saatettiin ennen pitää uutispimennossa. Nykyisin se on mahdotonta. Jokainen vastuullinen vanhempi ja muut lasten kanssa tekemisissä olevat joutuvat miettimään miten käsittelevät pelottavia asioita lasten kanssa.

Toimituksen poiminnat