Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

18 tuntia päiväkodissa

Olen ollut töissä ympärivuorokautista hoitoa tarjoavissa yksiköissä sekä sijaisena, että vakituisena työntekijänä. Yövuorot ovat työntekijälle pitkiä ja raskaita, mutta pisimpiä ne ovat lapsille. Yövuoron jälkeen on nukuttava, jolloin lapsi saattaa olla kotona vain iltapäivän ja alkuillan. Myös aikaiset aamuvuorot aiheuttavat sen, että joskus lapsi on jo edellisen yön hoidossa. Joskus kuulee lausahduksen ”ihan samahan se on missä lapsi nukkuu”. Se nyt ei vaan ole.  Maalaisjärjen vastaisia aikataulujakin ilmenee. Joku lapsista saattaa tulla jo 0515 hoitoon, jotta on saanut olla edellisen illan kotona.  Hinta vuorotyön tekemisestä on lapsille aika kova.

On tietenkin selvää, että tällaisia hoitomuotoja on oltava. Vuorotyöläisiä on paljon ja joissakin perheissä molemmat aikuiset tekevät näitä töitä. En syyllistä todellakaan tässä vanhempaa, tai vanhempien valintoja. Minulla riittää ymmärrystä ja tietoa siitä, että vanhemmilla on milloin mitäkin pakottavia ja mahdottomia tilanteita joissa he aivan varmasti tekevät parhaansa.  Jokaisella perheellä on omanlainen tilanteensa ja moninaiset syyt tehdä vuorotöitä.  Jään silti usein miettimään miten toteutuu lapsen etu jos hän on säännöllisesti hoidossa 18h päiviä/öitä. Tämä 18h kattaa yövuorolaisen työmatkan, työvuoron ja nukkumisajan vuoron jälkeen.  Lapsi on hoidossa esim. 20.30- 14.30 ja tulee mahdollisesti taas samana päivänä 20.30 takaisin. Entä jos jotakin tapahtuu vanhemman työvuoron aikana? Lentokone menee rikki, joku ei tule töihin eikä teho-osastoa voi jättää tai rosvoa jahdataan ylitöinä? Onneksi on edes vapaapäivät, tosin moni vuorotyötä tekevä hälytetään vapaapäiviltä töihin ja menee siinä hetki, että toipuu pitkistä työrupeamista. Toki kaikilla lapsilla on varahakijat, mutta heille soitetaan yleensä vain jos lapsi on sairas.

Minun on vaikea uskoa, että kukaan vanhempi haluaisi lapsen olevan enemmän aikaa hoidossa kuin kotona. Näitä lapsia vuorohoidossa silti on. Johtuen työmatkojen, älyttömien työvuorojen ja kaiken tämän rytmittämisestä niin, että lapsi saa nukkua aamulla kahdeksaan.  Vanhemmat ovat keksineet kaikenlaisia joustavia ratkaisuja mahdollistaakseen vuorotyön ja vanhemmuuden yhdistämisen. Todella suuri hatunnosto tälle, sillä vanhemmat venyvät usein uskomattomiin suorituksiin! On tietenkin yksittäistapauksia joissa vanhemmuus on hukassa enemmän tai vähemmän. Ehkä urakehityksen jaloissa tai arvomaailma on hiukan vinksallaan ja vanhemmuus on jäänyt sen jalkoihin. Nämä ovat asia ja haaste erikseen

Joustavuudesta puhutaan paljon, mutta sitä ei oikeasti tunnu työelämän ja aikuisten puolelta löytyvän. Voin kertoa pienenä yksityiskohtana ja esimerkkinä pienen pienestä joustosta, jolla on suuri vaikutus. En todellakaan noudattanut erään päiväkodin ”näkkärisääntöä” jonka mukaan ennen klo. 18.00 haettava lapsi ei saa iltaruokaa vaan istuu ns. näkkäripöydässä. Minä jaoin ruoan klo 17.00 myös heille. Sitä ruokaa riitti ja syy tähän lienee itsestään selvä? Että missä se joustavuus on? Jos sitä löytyisi joka puolelta elämä olisi paljon helpompaa.  Joustoa tarvitaan työkaverilta, itseltään ja työnantajalta. Aikuisilta, ei lapsilta.

Vuorohoidon ja vuorotyön haasteista ei  puhuta tarpeeksi. Ei ainakaan lasten kannalta. Entisenä vuorohoidon työntekijänä, kehottaisin keskustelemaan näistä asioista ja erityisesti näistä näkkärisäännöistä ja vapaapäivältä töihin hälytyksistä.  Työajoistakin voi sopia jos vähän yrittää. Onko sen pienen lapsen vanhemman pakko tulla säännöllisesti 0430 koska kaikki muutkin näin tekevät. Jos sitä joustoa löytyisi myös työkavereilta? Avoimesti joka tasolla käyty keskustelu tuo ratkaisuja ja parempia toimintatapoja. Jos pihdataan ruokaa tai vaaditaan pienen lapsen vanhempaa noudattamaan pilkuntarkasti työvuorosääntöjä ”koska kaikki muutkin” ja ollaan vaan, mikään ei kehity paremmaksi. Vuorohoito voi olla hyvää, mutta ei se sitä itsestään ole. Vuorohoidon ja vanhemmuuden yhdistäminen on mahdollista yhdistää ns. lapsi edellä.  Se kuitenkin vaatii kaikilta jotakin.

Haloo työnantaja, työkaverit, vanhemmat ja päiväkodin työntekijät!?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat