Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Hyvä pala punaista tai vaaleaa jokaiselle

Julkisuudessa kiertävät taas videot eläintiloilta ja teurastamoista. Selväähän on, että videoilla näkyvä eläinten kohtelu, loputon lyöminen ja mäiskiminen sekä huolimattomuus tainnuttaessa on väärin. Se on paitsi laitonta, myös maalaisjärjellä ajatellen väärin. Ihan turha väittää että eläimen lyöminen jollain kolalla on ok. Itse olen sitä mieltä, että moni lain sallimakin asia eläintuotannossa on eläimelle kohtuutonta kärsimystä tuottava ja väärin. Sen kummemmin en tuomitse kenenkään lihan syöntiä tai syömättömyyttä. Jään itse vaan miettimään kuinka tappaminen ja lihantuotanto yhteiskunnassamme on ulkoistettu ja siistitty mahdollisimman näkymättömäksi.

Ei siitä pitkä aika ole kun eläinten pito ja teurastaminen oli luonnollinen osa taloudenpitoa maalla ja joskus kaupungissakin. Eläimestä pidettiin huolta, jotta saadaan hyvää lihaa. Lihakaupasta sai lihansa jossain ihan muussa muodossa kuin siistissä paketissa kylmähyllyllä. Suurinpiirtein kaikki osat eläimestä käytettiin ja osattiin käyttää. Nyt meillä on broilerin sisäfilettä, valmiiksi kuutioitua, siivutettua ja marinoitua lihaa joka paikassa. Siistiä. Se on vain kaunis pala jotakin punaista. Ei sitä tule ajatelleeksi millaisesta otuksesta se on peräisin.  Se on vain helppoa ruokaa ja hyvää protskua. 15 vuotta sitten oli kaupoissa kokonaisia kanan rintaleikkeitä, nyt saa etsimällä etsiä. Broilerin sisäfile vs kanan rintaleike?!  Kai tuon jokainen tajuaa ja huomaa miten uusavuttomiksi olemme itsemme tehneet, kuinka vähän arvostamme lihaa ruokavaliossamme..

Hifistely on onneksi tuonut myös muut ruhonosat takaisin ruokavalioomme. Tosin sitä pitkään haudutettua possun poskea saa hienommista ravintoloista ja edelleen turhan harvoista. Lehtipihvi löytyy jokaiselta ABC:ltä. Possunposkea ei löydy Prisman lihatiskiltä, mutta se valmiiksi leikattu lehtipihvi  (ja vielä maustevoikin valmiina) on kauniisti aseteltuna lähi Alepan hyllyllä. Jokuhan tässäkin kuviossa mättää.

En usko, että kovin moni meistä osaa käsitellä erilaisia ruhonosia.  Kaupasta saa valmiiksi muotoiltua lihamureketta. Onhan tässä jotain kovin surullista ja tragikoomista. En minä menneitä aikoja romantisoi, mutta kyllä se hirvenmetsästys ja  jouluporsaan ruhon käsittely toisi ihmisen maanpinnalle. Liha on arvokasta, nyt me pidämme sitä itsestäänselvyytenä ja jokapäiväisenä oikeutenamme.

Lihaa on aina syöty, mutta nyt sitä vedetään naamariin sellaisia määriä että eihän siinä ole enää mitään järkeä. Ei ihminen oikeasti tarvitse kilotolkulla lihan proteiineja. Proteiinia on muissakin syötävissä. Olen itse lihansyöjä, tosin olen sitä pyrkinyt vähentämään. Yritän myös tiedostaa mistä se liha tulee ja kerron sen myös lapsille. Lihaa on arvostettava se tulee luonnosta josta ihminen on riippuvainen. Se arvostaminen toivottavasti näkyisi sitten eläintuotannon tavoissa ja lainsäädännössä.  Puhumattakaan globaalista kokonaisuudesta joka ei tule kestämään näin suurta lihantuotantoa pitkään.

Ja sivumennen sanoen se proteiinin lisääminen leipään on aivan käsittämätöntä. Hulluksi on maailma mennyt ja proteiinin yliannostus koituu kohtaloksemme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ja kansan rakastamat poliitikot mainostavat kansalle vaarallisia nakkimukeja.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Hämäys on se sitten fakta tai ei on hyvä puolustus...

Toimituksen poiminnat