Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Taikatemppujen Suomi

Näyttää selkeästi siltä, että hallitus runnoo ronskisti ja härskisti läpi kaikki suunnitellut varhaiskasvatuksen säästöt. Näin tehdään varhaiskasvatuksen ammattilaisten, asiantuntijoiden, vanhempien, lukuisten eri järjestöjen, kaiken tutkimustiedon ja maalaisjärjen vastaisesti toimien.  

Tulevaisuudessa päiväkodissa on 3-6 vuotiaiden ryhmiä, joissa on pahimmillaan lähemmäs 30 lasta ja 3 aikuista. Lapset ovat aina suurin piirtein samaan aikaan paikalla, aikuiset sen sijaan eivät. Joku on puhelimessa, toinen palaverissa ja yksi siivoaa ruokailun jälkiä, koska päiväkotiapulaisiakaan ei ole vuosiin ollut. Tilat ja resurssit ovat täsmälleen samat kuin aiemmin. Perehdy lisää tilanteeseen vaikka tästä .

Meteli ja kiire on huumaava. Yksilöllinen varhaiskasvatus kärsii ja mahdollisiin lapsen ongelmiin puuttuminen viivästyy tai pahimmillaan puuttuu kokonaan. Ammattitaidon puutteesta tämä ei johdu. On myös aivan turha kuvitella, että tämä työn määrä ei vaikuttaisi radikaalisti kykyyn ja mahdollisuuksiin tehdä työnsä hyvin. Työuupumusta, puutumista ja kyynisyyttä tulee esiintymään enenevissä määrin. Se tulee olemaan luonnollinen reaktio tilanteessa, jossa työn tekeminen on mahdotonta. Syy ja seuraus.

Varmasti on edelleen yksikköjä joissa kyetään toimimaan kohtuullisesti ja jopa hyvin. Tämä kuitenkin edellyttää mm. sitä, että yksikön johdossa on ihmisiä, jotka eivät tuijota suhdelukuja pelkästään paperilla. He ovat kartalla todellisesta tilanteesta ja kykenevät kapinoimaan. Koska johtoa kuitenkin painostetaan ylempää, tämä ei ole helppoa. Tulee edelleen olemaan rautaisella fyysisellä ja henkisellä kunnolla varustettuja ammattilaisia, jotka keksivät ratkaisuja, suoranaisia taikatemppuja, jotta homma edelleen toimii. Näitä taikatemppuja ei kuitenkaan voi pitää itsestäänselvyytenä, eikä meille niitä koulussakaan opetettu. Kuitenkin niitä jatkossa edellytetään ja se on kohtuutonta.

Taikatemppu tämä on hallitukseltakin. Törkeä silmänkääntö. Ässiä vedellään hihasta. Miten ihmeessä tämä tapahtuu ja kaikkien silmien alla. Millä tavalla varhaiskasvatukseen täysin perehtymättömät ihmiset voivat oikeutetusti tehdä yksipuolisia ratkaisuja vasten ammattilaisten kaikkea tietoa, kokemusta ja taitoa?

Tällä logiikalla minä voisin sujuvasti ratkoa Suomen puolustusvoimien ja maatalouden asioita. Enkä ottaisi kuuleviin korviinkaan asiantuntijoiden suosituksia. Minä päätän, tehkää te sitten ne temput ja kantakaa vastuu. Nyt pitää säästää, myös sieltä mistä ei oikeasti kenenkään asianosaisen mielestä kannattaisi. Priorisoinnista ei ole tietoakaan. Arvovalinnoista ei puhuta. Arvomaailma ja maalaisjärki on hallitukselta täysin kadoksissa.

En ole myöskään kuullut, että hallitus olisi vieläkään käynyt tutustumassa todelliseen tämän hetkiseen tilanteeseen varhaiskasvatuksessa, saatika perehtynyt päätöstensä vaikutuksiin. En ole myöskään kuullut hallituksen kommentteja lausunnoista joita heille on kiikutettu. En ole kuullut asiallisia perusteluja sille, miksi toimitaan vastoin kaikkia suosituksia. On lienee liian haastavaa ja vaikeaa suoraan vastata tähän kaikkeen tutkimustietoon. Perustella toimiaan. Siihen ei riitäkään enää temppuilu, ollaan vaan hiljaa ja runnotaan järjettömyydet läpi.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän tarjalund kuva
Tarja Lund

Miten kunnat ovat suunnitelleet osa-aika lasten laadukkaan varhaiskasvatuksen, tästä ei ole kuultu mitään. Varma on ettei vanhoja laskentasysteemejä voida soveltaa uudessa tilanteessa. Ihmetyttää ettei tästä pohdinnasta, jota kunnissa varmasti käyty, ei julkisuudessa ole kuulunut hiiskahdustakaan. Onko niin että objektiivinen keskustelu ei ole mahdollista vallitsevassa kiihtyneessä ilmapiirissä jossa ilmeisesti olemassa vain valitseva kasvatuskäytäntö- vaihtoehto. Kukaan ei myöskään nosta esille tarvetta pohtia ja kunnolla tutkia subjektiivisen päivähoitooikeuden vaikutuksia. Lasten oireilu esim. kouluissa on lisääntynyt sinä määrin että luulisi olevan paikka vallitsevan kasvatuskäytännön vakavalle arvioinnille.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Juuri keskustelua minäkin kaipaan. Aitoa ratkaisujen hakua. Jos säästää pitää voisi alan ammattilaisilla olla muitakin ideoita kuin alaa tuntemattomilla,jotka nyt runttaavat läpi väkisin kaiken.

Kun osapuolet eivät kuuntele toisiaan syntyy vain erittäin huonoja ratkaisuja.

Käyttäjän tarjalund kuva
Tarja Lund

2014 ministeriön tekemässä kyselyssä kunnille ja kaupungeille, valtaosa kannatti subjektiivisen oikeuden rajaamista. Myös yli 80% suomalaisista ovat rajaamisen kannalla.Varmasti näissä kannanotoissa oli aivan järkevää pohdintaa ja ajatusta taustalla. Tuntuu käsittämättömältä että näin tärkeässä asiassa ei ole minkäänlaista pyrkimystä nähdä kokonaiskuvaa ja mahdollisia varhaiskasvatusta tukevia rakennemuutoksia. Aivan varma on että poliittisten päättäjien varhaiskasvatusta koskeva osaaminen on pinnallista mutta varma on myös että päätöksiä tehtäessä ollaan kuunneltu alan asiantuntijoita. Lapsiryhmien paisuttaminen on ollut ongelms jo pitkään. Ehkä hallituksen uudet säädökset nyt pakottavat kuntia tekemään muutoksia siinä tavassa jolla ryhmäkokoja ja suhdelukuja tähän saakka ollaan lapsen edun vastaisesti liian usein venytelty.

Toimituksen poiminnat