Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

5000 varhaiskasvatusalan ammattilaista joutaa työttömäksi

On kehkeytymässä ongelma sillä päivähoidossa tapahtuu ilmeisimmin suuria muutoksia. Jos aikuinen/lapsi suhdelukua muutetaan se vaarantaa jopa 5000 varhaiskasvattajan työpaikan Suomessa. Ei ihan mitätön määrä ammattitaitoa ja osaamista. Tästä 5000 työpaikan vaarantumisesta ei ole julkisuudessa keskusteltu. Minäkin luin sen pienestä uutisesta. Asiasta uutisoidaan varmasti suuremmin jos kyseessä on jokin muu ala. Näin äkkiseltään tulee mieleen menneisyydestä Finnair ja Nokia, joissa oli samansuuruinen työpaikkojen menetyksen uhka.

5000 varhaiskasvattajan koulutus on maksanut paljon. Lastenhoitajia, päivähoitajia, lähihoitajia, lastentarhanopettajia, sosionomeja, sosiaalikasvattajia (pahoittelut jos unohdin nyt jonkun ammattinimikkeen listasta). Kaikki rautaisia ammattilaisia, joilla on todellakin tärkeä ja vaativa työ.  Mahdollisesti heistä on osa jatkokouluttautunut draamapedagogiksi, opetellut soittamaan pianoa, tai vaikka käynyt muksujudo kurssin. Luonnollisesti usein omalla ajalla ja omalla kustannuksella. Meillä on ilmeisesti varaa heittää tämä ammattitaito ja työhön sitoutuminen romukoppaan?

Heillä on suurta osaamista ja näppituntumaa, jota koulussa ei opeteta. Työvuodet ovat hioneet varhaiskasvattajien ammattitaitoa terävämmäksi. Ikä tuo omaa viisauttaan ja joustavuutta. Työ on opettanut tekijäänsä vielä taitavammaksi.

Ajatteleeko hallitus viisaudessaan, että kuka tahansa voi hoitaa lapsia? Mitäpä sitä ammattitaitoa arvostamaan. Siitä vaan, menkää ”hoitamaan”. Otatte ryhmän 3-6 vuotiaita jossa on siis tulevaisuudessa minimissään 24 lasta (käytännössä lähemmäs 30), haltuun ja leikitätte pihalla. Ottaen huomioon 24 erilaista persoonallisuutta, kehityshaastetta ja erityistä tuen tarvetta.  Luotte tavoitteellisen liikuntahetken ja motivoitte jokaista hänen yksilöllisen tarpeensa ja kykynsä mukaan. Olet yksin, koska yksi aikuisista ei ole vielä tullut töihin. Kolmas on sisällä laittamassa petejä ja kirjaamassa palaveria. Kun vanhemmat tulevat hakemaan yhtä noista ohjaamastasi 24 lapsesta, muistat raportoida perheiden kasvatustyötä tukien, kuinka lapsi on kehittynyt sosiaalisissa taidoissa. Muistat myös tarkalleen miten tämä ohjaamassasi tilanteessa ilmeni. Arvioit kotimatkalla työntekoasi, miksi et saanut pikku Mattia mukaan.

Tällainen "pikkujuttu", ryhmän haltuun otto ja sen oikea ohjaaminen vaatii paitsi vahvan koulutuksen myös jatkuvan läsnäolon, herpaantumattoman havainnointikyvyn ja kekseliäisyyden.  Omalla persoonalla tehtävä työ vaatii jatkuvaa oman persoonan ja työotteen kriittistä havainnointia ja kehittämistä.  Itsereflektointikyky on ihmissuhdetyöntekijän perustaito, jota on opeteltava koko työuran ajan.

Samaan aikaan kun ohjaat ryhmää, on kyettävä oman toiminnan arvioimiseen. Toimiiko oma ohjaus, pitääkö sittenkin muuttaa jotain lennossa. Onko oma äänensävy innostava. Onko hymysi aito ja rohkaiseva.  Jos sinulla on vessahätä tai päänsärky, et voi jättää lapsia odottamaan (kuten papereita) vaan sinnittelet omat fyysiset tarpeet kylmästi sivuuttaen. Tosiasia on se, että itse normaalina päivänä ehdin kerran vartin tauolle ja kerran vessaan. Muun ajan olen 100% läsnä lapsiryhmässä. Eli teen töitä tuottavasti sata lasissa 7h40min.

En väitä, että olen superihminen ja jaksan tällaista tahtia jatkuvasti. Siksi teenkin keikkatöitä. Teen pari päivää ja sitten pitää kyllä levätä, ellen halua sairastua uupumukseen. Olen etsinyt muita töitä, joita voi tehdä rennomalla tahdilla. Paperin voi jättää odottamaan, puheluun voi vastata hetken päästä jos vessahätä tai päänsärky yllättää. Jopa ruokatauon voi pitää, se on varhaiskasvattajalle luksusta. Jokainen työntekijä tarvitaan ruokailutilanteessa, erityisesti alle 3-vuotiaiden puolella. Siinä sivussa he syövät, jos ehtivät, koska maito kaatui juuri syliin ja puhelin soi. Monet syövät siinä kahden maissa vartin kahvitauollaan. En ymmärrä miten päivähoidossa jaksetaan. Siellähän nimittäin jaksetaan, vaikka sitten selkänahasta repien.

Huomaathan, että tässä tekstissä käsiteltiin edellä työajasta sellaista jaksoa, joka kesti 20-30 minuuttia. Mitähän sitä loppuajan tekisi?

Olisi pikkuhiljaa aika ottaa esille varhaiskasvatusalan työn todelliset vaatimukset, haasteet ja työntekijöiden arvo.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sitä vartenhan ryhmäkokoa on tarkoitus suurentaa, että työpaikat vähenisi.

Reino Jalas

Subjektiivisen hoito-oikeuden puolitus, ja ryhmäkokojen nostaminen 7:stä kahdeksaan.
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/jhl-le...

Paljonkohan niitä lastentarhanopettajia + hoitajia mahtaa olla koko maassa? Luulisi että 40.000 hengen verran ainakin, jos tosiaan 5000:ltä työt loppuu noilla toimilla.

Tällaisen ulkopuolisen korvaan JHL:n laskelma, siis 5.000 ihmiselle "kokonaan työpaikan menetys" tuntuu liian suurelta lukemalta.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Ryhmäkoko nousee yli 3-vuotiailla vähintään kolmella. Oletusarvona yleisesti kolmen aikuisen voimin toimiva ryhmä. Nyt suhdeluku 7lasta/aikuinen muutos 8/aikuinen. Puolipäiväisiä lapsia joita esiopetuksen pakollisuus lisää hoidossa, ei lasketa "kokonaisina" he voivat kuitenkin olla samaan aikaan ryhmässä. Puolipäiväisiä saa olla 12/aikuinen ( kannattaa tarkistaa,muistelen näin)

Lisäksi väliaikaiset suhdeluvun ylitykset sallitaan. Väliaikainen voi olla tunti tai monta päivää,ei sitä ole määritelty missään. Näin lapsimäärä voi olla kolmella aikuisella helpostikin 30.

Suhdeluvut lasketaan paperilla,joten jos jossakin ryhmässä on lapsia pois se vaikuttaa koko talon suhdelukuun eli siihen palkataanko sijainen vai ei. Yleensä ei,mutta todettakoon että yksi aikuinen ei voi olla kahdessa ryhmässä samaan aikaan.

Tämä koko lapsi/aikuinen suhdeluku on täynnä kikkailua jonka lainsäädäntö mahdollistaa.

Tällä kikkailulla mahdollistuu kaikkien "ylimääräisten" irtisanominen.

Nämä suhdeluvut,täyttö ja käyttöasteet. Tilapäiset ylitykset ynnä muu tekevät työn mahdottomaksi ja mahdollistavat suuret henkilökunnan muutokset tulevaisuudessa.

Pitäisi muuten kirjoittaa jossakin vaiheessa kaikki termit auki,jotta koko tilanne selvenee ulkopuolisillekin. Vink vink liitot....

Toimituksen poiminnat