Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Viha leviää

Vihan luonteeseen kuuluu silmien sulkeminen. Vihan vallassa olevalla ihmisellä on putkinäkö ja laput silmillä. On hyvin vaikea välittää eri näkökulmia vastapuolelle jos toinen on raivoissaan. Kun lueskelee kommenttiketjuja erilaisilla palstoilla, on helppo allekirjoittaa tämä. Viha tyhmentää ihmistä, koska viisaus edellyttää myös muunlaisten näkokulmien ymmärtämistä. Vihainen ihminen ei pysty kuuntelemaan, eikä keskustele.

Itseäni pelottaa kirjoittaa vaikkapa seksuaalivähemmistöistä, maahanmuuttajista ja pakolaisista. Pelkään että minuun suututaan. Huorittelut ja tappouhkaukset pelottavat. Viha herättää pelkoa. Minä pelkään ihmisiä, jotka voivat kirjoittaa tappouhkauksia tai haukkua toista milloin miksikin. Pelkään, että perheeseeni kohdistuu vainoamista tai lapsilleni tehdään jotakin pahaa.

Jos pelolle antautuu, se kahlitsee tekemisiä.  En minä sitäkään halua. Mielestäni minulla pitäisi olla oikeus kirjoittaa sekä olla olemassa ja olettaa, että kukaan ei herjaa tai uhkaa minua.  Siltikään en tee ja kirjoita kaikkia niitä asioita joita haluaisin. Se on hyvin surullista, enkä ole ylpeä Suomalaisuudestani enää. Kohta kukaan ei ole turvassa. Kaikki vihaavat toisiaan. Maahanmuuttaja minua, minä rasistia, rasisti romania, romani valtaväestöä, valtaväestö pakolaista, pakolainen hyväosaista, hyväosainen naapuriaan, naapuri lapsia ja lapset aikuisia ja näin se etenee. Kuka sen katkaisee?

Terrori-iskuja on turha täällä pelätä, teemme ne ihan itse. Toistaiseksi pääasiassa nettikeskustelussa, mutta askel fyysisiin tekoihin on jo otettu ja monilla tasoilla. Hakataan joku, heitetään ikkunat rikki ja huudellaan kanssakulkijoille. Viha antaa tälle oikeutuksen, koska muuta vaihtoehtoa ei vihan vallassa oleva ihminen näe kuin vihan valloilleen päästämisen.

Suomalaisuuteen on mielestäni aina kuulunut asioista suoraan omalla nimellä puhuminen. Suoraselkäisyys ja rehellisyys, sekä tietty jäyhä viisaus. Vaikka kuinka vihaisi jotakuta, ei ketään olla ihan ensimmäisenä turpaan vedetty. On jupistu yksin tuvassa ja omissa oloissa. Ei ennen olla kirkon ilmoitustauluilla ketään uhattu tappaa tai herjattu. Viha on ollut hallittua. On oikeus vihata, mutta ei sille saa antaa valtaa. Primitiivisten tunteiden hallinta tekee sivistysvaltion.

Suomi ei ole enää sivistysvaltio. Suomessa uhataan tappaa toinen ihminen hänen mielipiteittensä vuoksi. Suomessa hyökätään toisen kimppuun hänen mielipiteittensä vuoksi. Jos yksikin kansalaisista ei uskalla kertoa mielipidettään vihan pelossa, meillä ei ole mielipidevapautta. Meillä on Suomalaisen kulttuurin ja monikulttuurisuuden tilalla vihan kulttuuri.  Onko se sitten aina ollut sitä vai onko se vain tullut eri tavalla nyt esille. Somen ja tietoyhteiskunnan suosiollisella avustuksella kaikki, myös vihan levittäminen on helpompaa.

Lapsille jätämme somen pullollaan uhkauksia ja rivoa puhetta, jotka usein oksennetaan nimimerkin takaa.  Yhteiskunnan jossa pelottaa elää ja olla jos on vääränlainen ja sitähän sinä olet. Jokainen on jonkun mielestä vääränlainen. Ei enää erilainen, yksilöllinen, persoonallinen, ainutlaatuinen. Ei, sinä olet jonkun mielestä vääränlainen ja hän vihaa sinua.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Jaakko Häkkinen

"Suomi ei ole enää sivistysvaltio. Suomessa uhataan tappaa toinen ihminen hänen mielipiteittensä vuoksi."
-- Tämä on turhan kärjistävä mielipide. Maailmassa tuskin on maata, jossa jotakuta ei olisi uhkailtu hänen mielipiteidensä vuoksi. Maailmassa ei siis olisi sivistysvaltioita?

Mutta muuten vihasta pitäisi päästä eroon. Se kumpuaa avuttomuudesta: siitä, etteivät päättäjät tee mitään, vaikka ihmisiä pelottaa. Jos meno jatkuu tarpeeksi pitkään, monella naksahtaa päässä. Silloin viattomat kärsivät.

Pitäisiköhän alkaa kallistua suoran demokratian kannalle? Siinä kai ihmisillä olisi ainakin illuusio siitä, että heidän mielipiteellään olisi merkitystä...

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Ajatusta voisi kai jatkaa niin että, siellä missä on ihmisiä ei sivistystä ole.

Toki kärjistetysti tuossa asian ilmaisen, tarkoituksella. Olen itse "tuudittautunut" siihen ettei Suomessa vihapuhetta, nykyistä sellaista juuri ole. Ettei tarvitse pelätä mielipiteitään ja niiden kertomista, että keskustellaan ei herjata ja uhata. Ei tällaista "menoa" ollut vaikkapa ennen nettiä. (Enkä tarkoita nyt että netti on paha, ihminenhän sitä käyttää)

Avuttomuudesta ja osattomuudesta, tietämättömyydestä ja vajavaisuudesta. Viha kumpuaa vaikka mistä, sille on "tilausta" ja se on huolestuttavaa

Toimituksen poiminnat