Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Muhoksen murhenäytelmän syy

Tämä murhenäytelmä antaa luvan huutaa palstoilla mitä sylki suuhun tuo. ”Tuollaisille kakaroille piiskaa ja isän kädestä, siitäpähän oppivat!” ”Vankilaan kuuluvat, nuorisohuligaanit!” ”Sairaita pentuja, huostaan otetut , eiväthän sellaiset ole mistään kotoisin, mamuja varmaan!”  ”Ongelmanuoria!”  

Te huutelijat olette kaikki toivottoman ja loputtoman väärässä. Harvassa ovat ihmiset ja ammattilaiset, jotka ymmärtävät mistä on kysymys kun lapsen tai nuoren on paha olla ja hän oireilee. Vielä harvemmassa ovat he, jotka tietävät mitä tehdä ja mihin pitäisi puuttua.  Oikeita paikkoja voimakkaasti oireileville ja pahoinvoiville nuorille ei ole.  Jonnekin heidät on silti lykättävä ja sitten käy näin.

Vapaaehtoistyössä nuorten parissa törmään jatkuvasti samankaltaisiin kokemuksiin ”auttamisesta”. Kuraattorilla ei ole kuin puoli tuntia aikaa ja vasta ensi viikolla. Aikuiset huutavat vain siitä, että juo liikaa. Opettaja nalkuttaa lintsaamisesta ja määrää jälki-istuntoa. Aikuinen ei kuuntele eikä kohtaa. Eivät lastensuojelun ammattilaiset, nuorisokotien työntekijät ja viranomaiset. Syitä tähän on liikaa.

Ei ole resursseja, ei ammattitaitoa eikä ehkä halua. Milloin mitäkin. Työ on niin raskasta, että usko nuoriin on mennyt ja kyynistyminen valtaa tilaa sydämeltä. Eikä se kohtaaminen ole helppoa ja kuuntelu on vielä vaikeampaa. Itselläni saattaa kestää tuntitolkulla, että saan nuoren luottamaan itseeni sen verran, että hän kertoo mitä lintsaamisen ja juomisen taustalla on.  Aina en onnistu, vaikka aikaa on. Taustalla ja usein piilossa on se syy, johon pitäisi puuttua. Siihen kohtaan toimenpiteet pitäisi ulottaa.

Kaikkea yhdistää usein kokemus siitä, että nuorta ei ole kuultu. Nuori ei jostain syystä luota aikuiseen. Hänet on ehkä petetty aikuisen taholta. Nuori on yksin. Hänet on jätetty yksin, koska kenelläkään ei ole aikaa kuulla ja kuunnella. Kenelläkään ei ole aikaa luoda luottamusta ja välittää hyväksyntää. 

Minullekin usein haistatellaan. Minua kokeillaan. Olenko aikuinen, joka jaksaa provosoitumatta, olenko pinta, jota vasten nuori saa testata rajoja ja etsiä turvaa. Asiattoman käytöksen sietäminen on aivan eri asia kuin luottamuksellisen suhteen luominen. Luottamuksen edellytys on se, että aikuinen kestää kaiken mitä nuori jakaa. Minä aikuisena kestän ja olen tässä, sanot sinä mitä hyvänsä. En jätä sinua yksin.

Yhteiskunta on jättämässä nuoret yksin.  Se on surullista ja näkyy kentällä. Yksinäisyys ja luottamuksen pula näkyy kouluissa. Kyynistyminen ja aikuisen herkkyyden puute näkyy päivähoidossa . Vanhemmat väsyvät, ammattilaiset uupuvat. Kuka niitä nuoria enää jaksaa.

Aikuisilla on vastuu jaksaa. Aikuisen pitäisi jaksaa. Aikuisten kuuluu olla aikuisia. Sen sijaan aikuiset huutelevat törkeyksiä palstoilla ja haukkuvat pahoinvoivia nuoria, joita kukaan ei kohdannut.

Ensi kerralla kun näet itkevän lapsen voisit kysyä häneltä mikä on hätänä. Nuori joka ärsyttää sinua ja haistattelee saattaa olla pahoinpitelyn uhri. Nuoret, jotka nyt murhasivat ohjaajan, ovat aikuisten uhreja ja yhteiskuntamme aikuisten vastuun peilikuva.  He toimivat yksiselitteisesti väärin. Meidän tulisi pohtia sitä millainen pitkä polku nämä nuoret tähän tekoon vei ja ketkä olisivat voineet heitä silloin aiemmin kuulla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Joka lapsi tarttis välittävän, kiltin ja rauhallisen oman aikusen saattelemmaan aikusuutteen. Ei mikkään nykyiset virka-aikaset viranomaiset kykene siihen. Sillain, että lapsi tulis kuulluksi js nähdyksi joka ikinen aamu ja ilta.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Juuri näin, yksikin aikuinen riittää. Kaikilla ei vaan sitä ole ja silloin kun viimeinenkin verkko pettää, eli viranomaiset, eipä jää jäljelle oikein ketään. Jos ja kun puututaan liian myöhään se voi olla jo toivotonta korjausyritystä ja korjattavaa on liikaa.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen

Hyvä kirjoitus!

Turhan usein tulee vastaan tilanteita, joissa me ammattilaiset hoidamme "sairautta" tai "poikkeavaa käytöstä". Harvassa ovat ne kerrat, kun vastaan tulee nuori jota autettaisiin ihmisenä, eikä niin - että nuoren ongelmia aletaan ainoana mahdollisena keinona purkamaan.

Rajat ja rakkaus häilyvät arjessa poissaolollaan ja pikku hiljaa horisontti muuttuu kauttaaltaan rajojen ja rakkauden puuttuessa toivottomuutta huokuvaksi yöksi.

edit: mielipiteeni asiaan on, että kun perusta saadaan valettua, korjaa kohtuullisen moni asia elämässä itsessään itsensä. Turvaa, rajoja, rakkautta ja oikeanlaista ymmärrystä. Sitä me kaikki tarvitsemme.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Kiitos ja jokainen kerta kun huomaan jonkun tajuavan tämän saan itse voimaa jaksaa olla aikuinen. Sehän ei aina ole ihan helppoa.

"Toivottomuutta huokuva yö", erinomaisesti sanottu ja kuvattu!

Miten ihmeessä sitä kuuntelua, herkkyyttä ja "näppituntumaa?" voisi opettaa? Vai onko se vasta elämä joka sitä opettaa?

Ulospäin näkyvien ongelmien ratkominen on se helpoin tie ja saako aikuinen siitä sitten jonkun tehokkuuden kokemuksen? Ottaa osaa yleiseen harhaan jossa ulos näkyvä on oleellista?

Jari Leino

58-vuotias perheellinen mies oli jäämässä viimeisten yövuorojen jälkeen kesälomalle ja sen jälkeen eläkkeelle. Ilmeisesti työkunto oli jatkuvan yötyön tai muun syyn takia loppunut.

Onko sinulla mitään myötätuntoa häntä kohtaan?

Pidät Muhoksella ihmisen murhanneita nuoria "uhreina". Heillä on varmasti ollut vaikea lapsuus ja suuria vaikeuksia elämässään. Eiväthän he muuten olisi päätyneet yhteen Suomen kovimmista lastensuojelulaitoksista.

Siitä huolimatta yövalvojan tappamiselle ei välttämättä ole sen kummempaa syytä kuin että nuorten mielestä laitoksessa oli tylsää. He halusivat mieluummin olla baanalla vetämässä viinaa, pillereitä ja ganjaa. Koska ihmisoikeudet.

Mikä vitun oikeus kenelläkään on pakottaa uhria olemaan laitoksessa, jossa on tylsää.

Ja ilmeisesti olet jo itsekin kuullut huhun, että ainakin toinen murhaaja on maahanmuuttajataustainen.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

En ole kuullut mitään huhuja. Tapaus herätti minussa vain ja ainoastaan suurta surua.

Surua kuolleen ihmisen puolesta ja hänen läheistensä puolesta.

Surua siitä että joku on niin kadotettu ja hukassa, että kykenee tappamaan.

Tuomitsen teon yksiselitteisesti yllä.

Peräänkuulutan kysymystä miksi ajoissa ei puututa,kohdata ja kuunnella.

Epäilen kommenttisi sävyn takia että sinulla ei olisi kosketuspintaa siihen mistä minä puhun ja mitä ajan takaa. Sen verran kylmä kommenttisi on.

Oletko tutustunut yhteenkään lastenkoti/nuorisokoti nuoreen? Onko sinulla mitään hajua siitä millaista näiden nuorten elämä on tai ongelmissa olevien lasten ja nuorten yleensäkin. Mistä kuvittelet tietäväsi syitä (tylsää, halutaan viinaa) kun kukaan ei tiedä. Et sinä, enkä minä.

Uskallan väittää että kukaan ei tapa pelkästään tällaisen syyn takia,aina on taustalla paljon muuta! Arvailen vähän. Psyykkisiä ongelmia,riippuvuutta,pahoinpitelyä, seksuaalista hyväksikäyttöä ja lista voi olla loputon. Ihan turha väittää että "huvikseen" on pelkästään syynä. Se aliarvioi tilanteen.

Mitä tiedät oikeasti lastensuojelulaitoksista? Oletko käynyt tutustumassa? Töissä? Millä perusteilla luokittelet Muhoksen "kovaksi" ?

Kenen ääniä kommenttisi kalastelee? "Ilmeisesti....eikö sinulla ole myötätuntoa"

"Uhri" sana. Tähän se sana sopii kaikille osapuolille,tässä tilanteessa on vain kuolleita. Fyysisiä ja psyykkisiä kuolemia.

Puhutaanko asiasta vai toisesta?

Jari Leino

Ei kalastele.

Töissä.

Olen tutustunut sekä suomalaisiin että maahanmuuttajataustaisiin lastenkotinuoriin.

Ja sillä perusteella sanon, että noilla nuorilla ei tuossa tilanteessa ole ollut mitään sen kummempaa motiivia kuin että "laitoksessa on tylsää ja tuolla ulkona on viinaa, pillereitä ja ganjaa".

Tietysti ulkona on myös mahdollisuus päästä pahoinpitelemään ja ryöstämään ulkopuolisia ja seksuaalisesti hyväksikäyttämään sitä tyttöä, joka myös on houkuteltu hatkareissulle. En tiedä oliko.

Ulkona on elämä, sisällä on tylsää. Siksi on ihan ok tappaa vanha ukko, jotta saa kohta kännin päälle.

Kyseisten nuorten vaikealla taustalla voidaan spekuloida vaikka kuinka paljon. Totuus on kuitenkin se, että nämä "uhrit" eivät olleet mitenkään vaikeassa asemassa murhan tehdessään: hehän olivat perhekodin puolella viiden nuoren yksikössä eli kaikesta päätellen käyttäytyneet asiallisesti isommassa laitoksessa ja matkalla kohti sossun maksamaa omaa kämppää.

Silti piti tappaa, koska vähän suonia poltteli.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan Vastaus kommenttiin #7

Jari, kommenttisi kuvastaa hyvin kovaa ja ehdotonta asennetta. Ymmärrystä ei tunnu olevan nimeksikään, eikä kykyä kokonaistilanteen tarkasteluun. Kirjoitat hyvin rumaan sävyyn lastensuojelun asiakkaista.

Jos olet töissä lastensuojelussa se herättää minussa suorastaan huolta siitä miten kohtaamasi (tai oikeastaan kohtaamatta jättämäsi nuoret) nuoret pärjäävät kanssasi?

Mikä ihan oikeasti on kokemuksesi, koulutuksesi, tietosi määrä tähän asiaan josta niin kovaan sävyyn kirjoitat?

Ilmeisesti ajattelet (viim. kappaleesi), että koulukotiin asumaan siirtyminen jotenkin taianomaisesti ratkaisee ongelmat ja sitten pitäisi kyetä olemaan "ihmisiksi"? Eihän se nyt niin mene. Siinä vaiheessa kun koulukotiin siirrytään tai lastensuojelun piiriin yleensäkin ovat ongelmat jo lukuisia ja monisyisiä. Omaa oireilua tai ulkopuolisten kohdistamaa kaltoinkohtelua tai molempia ja/tai kaikkea mahdollista muuta.

Koulukotien resurssit ovat joskus puutteellisia ja huolimatta nuorten vahvasta ja vaikeasta oireilusta ja väkivallan uhasta ei ohjaajia ole tarpeeksi. Miksi?

Tuolla alkuperäisessä tekstissähän puhun siitä, että kaiken tämän oireilun takana on sitten se "oikea" ongelma tai useampi, johon toimenpiteet tulisi kohdistaa. Ehkä juuri tekoja tehdessä ei aivotoimintaa ole tapahtunut, mutta voin vannoa syyn olevan jokin muu kuin "huvikseen" tai "tylsää". Et voi ihan vakavasti olla tuota mieltä?!

Koulukodissa asuvat usein kaikista pahiten ongelmissa olevat nuoret, se on se viimeinen verkko ja kuten päivän Hesarissakin käy ilmi http://www.hs.fi/paivanlehti/28072015/a1437969292501 Lue ihmeessä, juttu on hyvä.

Usein resurssien puutteessa koulukotien nuoret eivät ole sittenkään oikeassa hoidossa. Oikeaa paikkaa ei ole, tai no, onhan vankilat, joihin nämäkin joutuvat. Toivoton tulevaisuus.

Toisaalta esimerkiksi Naulakallion koulukoti ei ole samantyypinen kuin Muhoksen paikka.

Olet työskennellyt lastensuojelussa? Niinkö? Miten koet kovan asenteesi vaikuttaneen työskentelyysi?

Rajojen asettaminen ei tapahdu ehdottomuuden kautta. Rajat asetetaan ihan muilla tavoin ja se ei edellytä sen kummempaa "kovuutta" vaan ymmärrystä kokonaistilanteesta.

Oikeastaan kysyn sinulta näin.

Kuvitellaan tilanne jossa nuori on kohdannut pahoinpitelyä vanhempien taholta. Tästä syystä hän haistattelee, raivoaa, juo ja vaikka mitä. Kertoisiko hän kaltaisillasi mielipiteillä ja asenteilla varustellulle ihmiselle yhtään mitään? Osaisitko kohdata hänet, luoda luottamusta, kestäisitkö haistattelun vai näyttäisitkö ovea kun ei osaa olla ihmisiksi?

Kirjoitat loppuun...."sossun maksamaa omaa kämppää.

Silti piti tappaa, koska vähän suonia poltteli."

En usko, että tiedät kohtaamisesta, kuuntelusta ja todellisesta rajojen laitosta yhtään mitään. Heittelet näitä fraaseja ja sanot "tietäväsi".

Todellisuudessa ja todellisuudesta tuskin tiedät tarpeeksi.

Lisään vielä, että pärstän väristä emme nyt keskustele.

Eikä se "sossun maksamassa asunnossa" asuminenkaan kaikenmaailman pahoinvoinnin kanssa mikään palkinto ole. Päinvastoin. Suomessa jälkihuolto jatkuu 21-vuotiaaksi (olikohan se niin?), tosin se on vain nimellistä, todellisuudessa sitä ei juuri ole. Resurssien puutteen vuoksi. Eli lastensuojelun asiakas jää usein kuin taikaiskusta omilleen "sossun maksamaan asuntoon" kaikkien ongelmiensa kanssa.

Mauri Skön

Piia Collan, jossain vaiheessa tämän blogin kommentoinnin täyttää monikulttuurisuuden ihanuuden ylistys ja esimerkiksi minä, aina Jeesukseen uskoneena, tulen saamaan huutia uskoni vuoksi.

Jari Leino

Molemmat murhasta pidätetyt ovat monikulttuurisia. Toisella venäläiset juuret, toinen on ilmeisesti kansainvälinen adoptio jostain Kaukoidästä.

Monikulttuuri tappaa. Suomalaisia.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Monikulttuuri keskustelu loppuu tässä ketjussa alkuperäisen tekstinkirjoittajan vaatimuksesta tähän.

Haluan keskustella alkuperäisestä tekstin aiheesta, joka ei ollut pärstän väri, vaan mm. kohtaamisen ja kuuntelemisen vaikeus, aikuisen vastuu jne.

Toimituksen poiminnat