Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Johtava sosiaalityöntekijä jatkanee virheistään huolimatta?

Uutisten mukaan johtava sosiaalityöntekijä tuomittiin sakkoihin 8-vuotiaan Eerikan tapauksessa.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/87425-8-vuotiaan-surma-kahdelle-sosiaali...

Ymmärrän jotenkin vielä sen, että lapsen asioista vastannut sosiaalityöntekijä, menetettyään terveytensä tekemiensä virheiden vuoksi, ei saa enempiä rangaistuksia. Se lienee kohtuullista ja inhimillinen ratkaisu. On myös ihan hyvä juttu, että jää pois töistä kun ei ole kyennyt syystä tai toisesta työtään hoitamaan. Vastuunottoa sekin.

En ymmärrä miten johtoasemassa oleva ihminen päästetään sakoilla. Johtavan sosiaalityöntekijän kuuluu vastata työn tekemisen edellytyksistä, alaistensa toimintakyvystä ja resursseista. Mikäli ne eivät täyty, asia pitää korjata. Johtavan sosiaalityöntekijän toimenkuvaan kuuluu olla kärryillä siitä mitkä työolosuhteet ovat ja informoida siitä eteenpäin. Nostaa meteli jos homma ei toimi ja resursseja ei ole

Johtavien sosiaalityöntekijöiden lausuntoja lastensuojelun tilanteesta ei ole juurikaan julkisuudessa nähty.

Lastensuojelu on kriisissä, koska työtä on liikaa ja koulutettuja työntekijöitä liian vähän. Avainasemassa tämän tiedon välittämisessä kentältä eteenpäin ovat johtoasemassa olevat ihmiset.

Johtava sosiaalityöntekijä jatkanee virassaan jota ei kykene kuitenkaan hoitamaan?  Saiko hän edes varoitusta vai selvisikö pelkillä sakoilla?

Miten tämä kyseinen johtava sosiaalityöntekijä jatkossa toimii toisin kun viesti on"ei se mitään, jatka vaan, sattuuhan noita".

Johtoasemaan kuuluu suurempi vastuu. Nythän tilanne on se, että rivityöntekijä "maksoi" terveydellään virheensä ja kantoi vastuun. Jäi pois töistä. Johtoasemassa oleva ihminen jatkaa toilailujaan.

Jos johto ei toimi, se pitää vaihtaa. Johdon tulee johtaa ja kantaa vastuu. Johto on viime kädessä vastuussa alaistensa tekemisistä. Myös sosiaali- ja terveysalalla.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Muistan lukeneeni aikaisemmin, että onnettoman pikkutytön isällä on sukukytkyjä sosiaalipuolen johtoportaaseen, joiden takia lapsiparka menetti lopulta henkensäkin. Isoa pomoa ei saa suututtaa, sen tietää jokainen hierarkkisessa organisaatiossa puurtava. Ja sonta valuu aina alaspäin, se on painovoiman laki.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Olisi mielenkiintoista jos vaikka joku tutkiva journalisti ottaisi asiakseen selvittää tuota ja koko vyyhtiä. Long Play?

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Noihan se menee, kun rajusti yksinkertaistaa. Todellisuus on vaan toista. Julkinen sektorilla johtaminen ei ole ihan noin yksinkertaista. Esimerkiksi johtava sosiaalityöntekijä tuskin pystyy vaikuttamaan siihen, paljonko budjetista lohkeaa hänen sektorille, tuskin hän myöskään lyhyellä tähtäimellä kykenee vaikuttamaan siihen, paljonko on lastensuojelun asiakkaita. Toisin sanoen johtava sosiaalityöntekijällä on aika vähän vaikutusta käytettävissä oleviin resursseihin ja työn määrään. Tämä koskee kaikkea julkista sektoria. Yksityisellä tämä on helpompaa. Kun työ lisääntyy, lisääntyy tulot ja on mahdollista palkata lisää porukkaa ja jos ei halua palkata, voi kieltäytyä ottamasta tilausta vastaan. Julkisella puolella taas ei voi tehtävistä kieltäytyä.

Johtava sosiaalityöntekijä ei päässyt kuin koira veräjästä, eikä viesti ollut "sattuuhan noita". Hänet tuomittiin ja hän sai rangaistuksen. Ja se, että jonkun johtavan henkilön lausuntoa ei ole julkisuudessa yksikkönsä resursseista, ei tarkoita etteikö ole asioista tietoinen tai ettei hän niille mitään pyrkisi tekemään. Heidän vaan ei tarvitse esitellä asioita yleisön osastolla, he voivat keskustella suoraan niiden henkilöiden kanssa, jotka asiasta päättää. Ja jos sitä tärkeintä, eli rahaa ei ole, niin minkä teet?

Fakta nyt vaan on se, että tehottomaksi ja ylipalkatuksi parjattu julkinen sektori on kovasti ali resurssoitu ja ylityöllistetty. Rakenteita tulee muuttaa ja palveluista leikata, jotta se vähä mikä tehdään, voitaisiin tehdä hyvin.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Ja jotta se vähä tehtäisiin siitä pitää uskaltaa kantaa vastuu.

Olen tismalleen samaa mieltä siitä missä tilassa julkinen sektori on. Tilannetta ei helpota johto joka ei ole ajan tasalla ja alaistensa tukena.

Erityisesti näinä aikoina tarvitaan johtotasolta aktiivista "painostusta" ja informaation jakoa ylös ja ulospäin.

Hyvänä esimerkkinä voin todeta muualta, päivähoidosta esimerkin. Useassa päiväkodissa suoraan kiellettiin "vain kaksi kättä" kampanjan mainostaminen. Mitä oudoimmilla perusteilla. Toisaalta monessa oli johto hyvin mukana ja tukena.

On johdollakin oma valinnanvapaus tietyissä asioissa mm. julkisessa keskustelussa johon toiset osallistuu ja toiset ei. Keskustelulla jota voitaisiin käydä julkisesti saattaisi olla vaikutusta.

Tietenkään johtava sosiaalityöntekijä ei päätä kaikesta tai voi vaikuttaa lastensuojelun asiakasmäärään suoraan. Siitä ei ollut kyse enkä niin tarkoittanut.

Koska virassa saanee jatkaa viesti on "ei haittaa".

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Julkinen sektori on tehoton, koska kukaan ei kanna sitä sillekuuluvaa vastuuta. Vastuu painetaan lain pykäliin ja ei osata tulkita lakia oikein.

Julkisella sektorilla on valtaosaltaan se ammattitaidoton väki, joka ei kelvannut yksityiselle sektorille. Palkka ja edut on aivan riittävät vastuun kantamiseen julkisella sektorilla henkilökohtaisesti, mutta minkäs sille voi kun pälli ei kestä.

Sanktiot pitäisi tulla helpommin. Jollei tule, on nähty mihin se johtaa. Rahojen riittämättömyyteen ja asiat ei hoidu.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Hyvin sanottu. Se on välillä pienestä kiinni miten sen duuninsa tekee. Sosiaali- ja terveysalalla se työ tapahtuu aikalailla oman persoonan kautta. Ei hyvä heilu jos persoona ei ole kunnossa ja kehity.

Julkisella sektorilla on kyllä paljonkin rautaisia ammattilaisia,heitä ei vain haluta kuulla koska hyvänen aika, sitähän saattaisi vaikka joutua muuttumaan/tekemään asioille jotain/töihin.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Suomen julkinen sektori on tutkitusti eu:n tehokkain, mutta älkää antako sen häiritä analyysejanne.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Ja kaikki on suhteellista. Vai onko se niin että ei mitään hätää, koska me ollaan tehokkaampia kuin muut? Asiat on ihan kunnossa?

Aina voi vertailla siihen ja tuohon,mutta itseensä vertailu onkin sitten hankalaa. Tulee kai kipupiste liian kipeäksi?

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Täytyy olla muualla todella ala-arvoista toiminta, jos tämä nykyinen toiminta suomessa on tehokkainta.

Jouni Nordman

Se että on verrokiryhmässä tehokkain, ei siitä vielä tehokasta tee. Sillä pitäisi pystyä vertaamaan monessa tasossa sitä kuinka tehokkaasti yksilön asiat hoituvat, jossa itse järjestelmän pitäisi olla sellainen että yksilö ei tätä havaitse.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Kuolleen lapsen sukulaisillahan on tai ainakin oli liiketoimintaa lastensuojelun alalla. Ja jopa kuolleen lapsen mummi oli johtavassa asemassa sosiaalialan virassa mutta erosi virastaan kun lapsen kuolemasta julkisuudessa ryhdyttiin kirjoittamaan.

Toimituksen poiminnat