Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Turistin maailmantuska

Kävin lomailemassa Välimeren alueella jokunen vuosi takaperin.  Ahdistuin grillatessa lihaani siitä, että rannalla huuteli nainen hierontatarjouksia ja käsittämättömän laiha vanha mies kaupusteli koruja. Maailmantuskaahan se oli ja vähän tekopyhääkin.  En ole matkustanut enää sen reissun jälkeen naapurimaita pidemmälle. En vain pysty nauttimaan maisemista ja lämmöstä kun vieressä istuu surkeassa jamassa olevia ihmisiä. Kerjäläisiä ja kaupustelijoita, elämän syrjässä juuri ja juuri olevia on joka kulmassa.  Joku sanoo, että sellaista se vaan on. Suomessa heitä on myös. Ihan samoja tunteita hekin herättävät. Maailma on tullut hulluksi.

En tuomitse ketään, matkustelkaa vaan ihmiset. Se on ihan ok ja sillä voi olla paljon hyviäkin vaikutuksia. Sinuun itseesi ja maahan jonne kiikutat rahasi. Älkää silti sulkeko silmiä. Jos matkustat, älä petä itseäsi. Älä halveksi. Älä katso pitkin nenän vartta. Älä inhoa. Älä hyväksikäytä. Tästä on puhuttava.  

Onhan se vähän irstas näky kun ylihyvinvoiva länsimaalainen makaa jonkun hentoisen naisen hierottavana  +40 asteen helteessä ja maksaa puolen tunnin hieronnasta pari euroa. Onpa edullista ja hyvää palvelua! Sama nainen on sillä kuumalla rannalla aamusta iltaan. Hirvittävässä helteessä passaa ja hieroo, viikosta toiseen. Kuka hyväksikäyttää ja ketä?  Miten se nainen pärjäisi ilman länsimaalaista hierottavaa valaskalaa? Missä sen naisen lapset ovat? Mistä hän on tullut ja onkohan hänellä jokin krooninen sairaus? Reuma? Siitä huolimatta hän päivästä toiseen puurtaa.

Itse annan rahaa hyväntekeväisyyteen. Sekään ei riitä pyyhkimään omaatuntoa puhtaaksi ja ei sen pidäkään. Se on kosmeettista toimintaa. Parempi olisi kai matkustaa ja viedä rahansa suoraan ostoksien kautta oikeaan kohderyhmään. Sokealle kaupustelijalle lykkäsin kympin käteen. Hän pyysi korusta kolme euroa. Mies purskahti itkuun ja 80-vuotiaan arvokkuudella kiitti minua kädestä pitäen. Kaunis koru, tuossa se riippuu. Saa luvan riippua maailmanloppuun asti. Muistuttamassa siitä miten järjetön tästä maailmasta on tullut. Minä pysyn edelleen kotona ja poden huonoa omaatuntoa siitä, että en enää vie rahaa niille Välimeren ylittäneille kaupustelijoille.

Ihmiset rakkaat, unohtakaa ainakin ne All Inclusive hotellit! Se on vähintä mitä voi tehdä. Ne rahat eivät mene mihinkään muuhun kuin hotelliketjun omistajien taskuihin. Syö paikallisissa ravintoloissa ja osta pikkukojuilta hedelmiä. Muista hankkia tuliaiset kauppahallista tai kaupustelijoilta ja elä ihmisiksi. Säästä vettä. Lopettakaa se ylenpalttinen sikailu ja ajatelkaa asioita. Pikku asiat ovat isoja ja HUOM te Kreikkaan matkustavat voisitte erityisesti miettiä minne ne rahat laitatte. Te voitte auttaa nyt sitä Kreikkalaista mökin mummoa.

80-vuotiaan miehen näin samana päivänä apteekissa ostoksilla. Hän tervehti arvokkaasti ja lähti korujensa kanssa takaisin töihinsä. Mitä lie sitten sieltä apteekista ostanut?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat