Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Onko yksi varhaiskasvatuksen perustehtävistä hukassa?

Varhaiskasvatuksen kentällä kuohuu edelleen.  Viime aikoina silmiini on pistänyt alan ammattilaisten kommentointi, joka ei ole asiallista keskustelua. Monet ammattilaiset sortuvat nyt siihen, että syyllistävät ja kritisoivat vanhempia, jotka tuovat lapsensa hoitoon joko "liian nuorena" tai "vaikka ovat itse kotona". Asiathan eivät ole ikinä mustavalkoisia. Luulisi ammattilaisten sen tietävän.  Onneksi suurin osa tietää ja myös keskustelee asioista sen mukaan. Pienikin joukko voi saada silti suurta tuhoa aikaan.

Tämä pieni joukko kommentoi nimimerkin takaa tietyillä palstoilla, mutta myös omalla nimellään. Sinänsä omalla nimellä esiintyminen on aina hyvä. Nyt kuitenkin voisi miettiä miten vaitiolovelvollisuus ja yhteistyö, sekä kasvatuskumppanuus toteutuu, kun päiväkodin työntekijä kertoo jyrkin sanankääntein asenteestaan ja mielipiteistään. Osa heistä saattaa olla hiljaa tai puhua vain keskenään.  Miten tämä kaikki vaikuttaa työhömme ja vanhempien käsityksiin ammattilaista?

On selvää, että varhaiskasvatusalan ammattilaisten tulee tukea vanhemmuutta ja se on myös yksi tärkeimmistä varhaiskasvatuksen tehtävistä.  Vanhemmuutta ei voi tukea ilman ymmärrystä. Alan ammattilaisilta voi edellyttää laajaa näkemystä yhteiskunnan tarjoamista edellytyksistä ja yksilön voimavarojen tarkastelusta.  Ammatillisuuteen kuuluu kokonaiskuvan hahmottaminen ja omien käsitysten kriittinen tarkastelu. Lisäksi aihe on arka, koska kyseessä on vanhemmuus, oma lapsi.  Ammatillisuuteen kuuluu osata  jättää omat tunteet ja defenssit pois keskustelusta.

Lapsen etu on jaksavat vanhemmat ja joskus se vaatii tasapainoilua. On lapsen etu, että väsynyt vanhempi tuo lapsensa hoitoon, kun ei itse jaksa viedä lasta puistoon. Se että meillä on liikaa lapsia ja työtaakkamme on suunnaton, ei ole vanhempien syytä. Väsynyttä vanhempaa tulee tukea ja kannustaa ei syyllistää.  Voi olla, että opiskelu vie vanhemman voimavaroja  muutaman vuoden, mutta sitten saattaa helpottaa. Tilanteet muuttuvat yhteiskunnassamme tiuhaan. Perheillä voi olla suuria haasteita jaksamisessaan.  Ihmiset väsyvät ja jatkuva työnhaku on kokopäivätyötä.

Ei asia oikeastaan ole vaikea. Itse keskustellessani vanhempien kanssa yleensä totean (edit: yksinkertaistettuna ja lyhennettynä) tähän suuntaan ”Olisi hyvä pitää mahdollisimman pitkään lasta kotona, siihen noin kolmeen vuoteen asti. Mikäli vanhemman oma pää kestää ja tilanne muuten sen sallii. Lapsi joka ei vielä kävele ei välttämättä kuulu päiväkotiin. Edelleen kuitenkin vain jos vanhempi suinkin jaksaa, pää kestää ja tilanne muuten sen sallii. Lapsen etu on se, että vanhempi jaksaa.” Tämän jälkeen kartoitamme yhdessä tilannetta ja mahdollisuuksia ilman syyllistämistä!

Vanhempi haluaa aina lapsensa parasta. Joskus vanhempi ei osaa, ei tiedä tai ei huomaa. Siihen me ammattilaiset voimme antaa tukea. Varhaiskasvatusalan ammattilaisen soisi puhuvan aiheesta kieli keskellä suuta, mutta rehellisesti. Me voimme saada suurta tuhoa aikaan jos unohdamme yhden perustehtävistämme, joka on vanhemmuuden tukeminen.

Olemme harhautuneet kauas aiheesta ja ongelmista mikäli ruoditaan kahvihuoneessa kollegan kanssa lapsen hoitoaikoja ja sitä kävikö äiti kampaajalla ennen kuin haki lapsen hoidosta. Tämä ei ole ammatillinen lähestymistapa vaan juoruamista, pahansuopuutta, ennakkoluuloja ja omaa ammattitaidottomuutta.

Vanhemmat, te olette myös varhaiskasvattajia! Tervetuloa keskustelemaan ryhmään, joka on perustettu kaikille varhaiskasvattajille ja alan ammattilaisille. https://www.facebook.com/groups/1592967554287233/

Ryhmässä keskustellaan hyvin suurelta osin avoimesti ja asiallisesti, mutta tarvitsemme lisää vanhempien näkökulmaa. Kaikkiin asioihin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Joskus vanhemmat halutessaan lasten parasta jopa voivat vaurioittaa lasta digidementiaan:

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/186...

Ja osa ammattikasvattajista syyllistyy saamaan toimien siten markkinamiesten bulvaaneina.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Vanhempi haluaa aina lapsensa parasta." Höpö höpö. Toiveajattelua tuubaa. Vanhemmat voivat ajatella myös omaa hyväänsä esim. ottaa muutaman valkkarin tai keskarin.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Kyllä se nyt vaan niin on. Se osataanko ja pystytäänkö on asia erikseen. Onko itselläsi lapsia? Mihin pohjaat tuon mielipiteesi? Näkemääsi, kuulemaasi, kokemaasi?

Taru Sundqvist

Ehkä vastakkain asettelun takana on hoito- ja kasvatustyötä tekevien väsyminen ja työnantajan olematon tuki. Onko se sitten lapsen etu? Alalla olevat on jätetty oman onnensa nojaan ja nyt kun asioista vihdoin ääneen puhutaan, turhautuminen ja ammatin arvostuksen puutteen aiheuttama paha olo näkyy ja kuuluu.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Aivan ja kun on vuositolkulla oltu liian hiljaa tulos on sen mukainen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

"Se että meillä on liikaa lapsia ja työtaakkamme on suunnaton, ei ole vanhempien syytä. Väsynyttä vanhempaa tulee tukea ja kannustaa ei syyllistää. Voi olla, että opiskelu vie vanhemman voimavaroja muutaman vuoden, mutta sitten saattaa helpottaa. Tilanteet muuttuvat yhteiskunnassamme tiuhaan. Perheillä voi olla suuria haasteita jaksamisessaan. Ihmiset väsyvät ja jatkuva työnhaku on kokopäivätyötä."

Tämä kaimkien niiden syyllistäminen joilla ei mene hyvin on uusi maan tapa, sillä uusimman tulkinnan mukaan vsikka he antaisisivat kaikkensa väsymykseen asti niin he eivät siltikään antaisi tarpeeksi vaan heidän tulee panostaa enemmän ja tehdä ahkerammin. Ihmisen terveys ja hyvinvinti on varakkaamman väestöosan etuoikeus, joka ei kuulu lainkaan vähäosaisille ja johon keskituloiset pääsevät silloin tällöin kurkkimaan. Mutta onko se niin että ihmiset joilla on vaikeaa, on rahahuolia, paineita, stressiä tai masennusta, ova niitä laiskimpia ihmisiä? Ja onko nykyään niin että lasta ei laikaan kannata hankkia ellei vanhempien yhteinen kuukausitulo ole 5000-8000 euroa kuussa? Entä pitääkö vanhemmilla olla varaa tai halua panostaa lapsen harrastuneisuuteen ja liikuntaan?

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Miten ihmeessä saat tuosta syyllistävän? Siinähän päinvastoin todetaan että näin joskus on ja sillä sipuli. Ei sen kummempaa. Tukea tarvitsee jokainen, jotkut enemmän jotkut vähemmän.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Sillä että sanotaan enitentukea tarvitsevien olevan syyllisiä Suomen taloustilanteeseen (näin todella väitetään) ja vaikka Putinin politiikkaan (mahdollinen yhtä perätön väite). Rangaistuksena heille yhteiskunta haluaakääntää kylmää selkää ja huuto kuuluu yhdestämsuunnasta: pärjää omillas.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan Vastaus kommenttiin #8

Menee vähän asian vierestä. Mutta ymmärrän ajatuksesi ja totta,samaan "teidän syy laiskat työttömät ja masentuneet,reipastuisitte ja lopettaisitte lorvimisen verorahat säästyisi tarpeellisempaan" asenteeseen olen minäkin törmännyt.

Ja kyllä suuri osa ihmisistä on jätetty yksin pärjäämään ja se kertoo tästä "sivistysvaltiostamme" paljon.

Toimituksen poiminnat