Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Kesäpäivystys voi olla kaaosta tai laadukasta varhaiskasvatusta

Päiväkotien kesäpäivystys, joka joskus myös ”kesäsäilönä” tunnetaan, on ihan juuri käsillä. Muutaman kerran olen itse ollut kesäpäivystyksessä töissä. Ottanut vielä useammin palkatonta jos lomat eivät ole sattuneet sopivaan kohtaan.

Yhtäkkiä henkilökunnalta häviää maalaisjärki ja yhteinen suunta. On ihan ok istuskella nurmikolla, viiden muun kollegan kanssa ja juoda kahvia. Nythän on kesä.  Tavallaan tämä on ihan järkevää. Näin otetaan Suomen lyhyestä kesästä kaikki irti. Lapsillakin on oikeus olla kesällä rauhassa, nauttia kiireettömyydestä ja oleskelusta. Lukea viltillä sarjakuvia, myös päiväkodissa.

Ei kuitenkaan kannata unohtaa, että me varhaiskasvatuksen ammattilaiset olemme töissä, emme ottamassa aurinkoa. Muistan, että jokunen vuosi sitten Espoossa saimme ohjeistuksen pukeutumisesta kesällä. Ei narutoppeja, ei rintavakoa näyttäviä kaula-aukkoja ja lahkeet vähintään lähelle polvea.  Mielestäni asiallinen pukeutuminen on itsestäänselvyys.  Toisille se ei ollut, ohje tarvittiin.

Useimmissa päiväkodeissa laadukas hoito toteutuu myös kesäpäivystyksessä, mutta ei sitä synny jos ei tiedosta miten se tapahtuu, jos vaan otetaan ”rennosti”.  Ei kesäpäivystykseen välttämättä kuulu suunnitelmallinen varhaiskasvatus, mutta laadukkaaseen hoitoon ja kasvatukseen kuuluu kesällä ennen kaikkea kiireetön kohtaaminen ja läsnäolo. Lukuisten mahdollisuuksien käyttäminen, oivallukset ja hetkessä eläminen. Voit lähteä ex-tempore retkelle jos lapsia on vähemmän. Jutella kiireettömästi lapsen kanssa, on kerrankin aikaa. Ei kannata mennä aina sieltä mistä aita on matalin, olemme töissä emme lomailemassa työpaikalla

Kesäpäivystykseen kannattaa vetää etukäteen suuntaviivoja, jotta ei eletä pellossa. Rennosti voi ottaa myös tietoisesti. Kahvitauolla ei tarvitse olla tuntitolkulla vain siksi, että lapsia on vain kymmenen ja aikuisia kolme. Aina löytyy tekemistä. Jos et mitään muuta keksi, järjestä paikkoja. Työmoraali kärsii suuresti jos ei potki vähän itseään takapuoleen. Itse olen myös sortunut liikaan löysäilyyn. Kun niitä suunnitelmia ei ole, liiallinen laiskottelu on aivan liian helppoa.

Tilanteet ja olosuhteet vaihtuvat joskus kesäpäivystyksessä tiuhaan. Siksi se ennakointi ja suunnittelu on tärkeää. Muuten on vain kaaosta. Turvallisuus kärsii ja unohdetaan se pähkinä allergia ja astmalääke. Yksi kollega tekee kaiken ja toiset eivät mitään. Kesäpäivystys on aivan omanlaistaan työtä ja mielestäni tätä ei tiedosteta tarpeeksi. Tästä johtuu se, että ajoittain vallitsee kamala kiire ja paniikki. Toisessa hetkessä on vain aikaa ja ”liikaa” aikuisia.

Vanhemmilta kaivataan ymmärrystä. Päivystys on ajoittain sekavaa. Aamulla saatat saada käsiisi lapsen, jota papereiden mukaan ei ole olemassa, mutta tuossa se vaan on. ”Olen ilmoittanut, mutta muistattehan, että Marjatalla on muuten sitten miljoona hengenvaarallista allergiaa.” Äiti lähti huiskis ja huomaat, että ei muuten ole vanhempien yhteystietoja. Kollega unohti kertoa ja lähti lomafiiliksissä vähän aikaisemmin eilen. Itse asiassa lapsi kuuluukin ihan toiseen yksikköön, tieto ei vain ole kulkenut vanhemmille asti. Kaikki on mahdollista, kun on inhimillisten erehdysten mahdollisuus. Vanhemmille ei myöskään jaeta tarpeeksi tietoa kesäpäivystyksestä, miksi?

Toivoisin, että tästä kesästä tulee hyvä. Etukäteen hyvin suunniteltua toimintaa, mietittyjä ratkaisuja jotka helpottavat tuntemattomien aikuisten ja lasten kohtaamista, vaikka nimilappuja rinnuksissa. Informaation sujuvuutta joka suuntaan. Johtajuutta ja vastuun kantoa. Korkeaa hoidon ja kasvatuksen laatua ja ammattitaitoa. Sitä mitä me varhaiskasvatuksen ammattilaiset osaamme. Naurua, vesileikkejä pihalla. Vesisotaa päiväkodin kiireettömien aikuisten kanssa.  Välipala ulkona. Lepohetkiä puun varjossa, aikuisen lukiessa lasten valitsemia kirjoja. Aikaa!

Hyvää, turvallista ja laadukasta kesäpäivystystä kaikille!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Upeaa huomata että jotkut päiväkodin porukatkin pohtivat duuniaan vakavasti. Monet painavat hommia kesäkuukaudetkin ja kyllähän se muksu kaipaa samalla tavalla touhua kesällä kuin talvellakin. Ellei enemmänkin.

Kiitokset teille.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Kiitos palautteesta. Jatketaan pohdintaa,silläkin uhalla että jossain vedellään herneitä nenään. Pakko tässä on jotakin tehdä,että asiat muuttuvat parempaan.

Varhaiskasvatustyö on työ jota pitää arvioida ja pohtia koko ajan. Se tehdään omalla persoonalla ja omassa itsessään pelkästään riittää aina kehitettävää.

Pelkkä kutsumus ja hyvä tahto kun ei vaan riitä.

Toimituksen poiminnat