Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Suomi säästää ja leikkaa

Kaikki ymmärtävät, että Suomi on suurten muutosten edessä, säästöä pukkaa. Ensi viikolla tiedämme enemmän. On kuitenkin selvää jo nyt, että kaikesta ja kautta linjan leikataan.  Myös lapsilta, vanhuksilta ja sairailta, toivottavasti heiltä suhteessa vähiten. Olen aika varma, että jokainen kauhistuu tulevia uutisia.  Näin ollen olemme suuren haasteen edessä. Keskitymmekö huutamaan samoja vaalien aikaisia korulauseita, kuinka siltä ja tältä ihmisryhmältä ei ainakaan saa leikata, vai aloitammeko todellisen priorisoinnin.

Jos vanhuksilta säästetään, otetaanko se pois materiasta, vai ihmisistä? Voiko tuupata kolme mummoa samaan huoneeseen jos sillä vältetään hoitajien väheneminen. Yhdistämmekö hallinnollisesti kouluja jos sillä voi turvata koulunkäyntiavustajien määrän? Onko suurituloinen valmis maksamaan veroistaan prosentin lisää, vaikka se merkitsee satoja euroja jos pienituloinenkin on siihen pennosineen valmis?  Voisitko olla Helatorstain sittenkin töissä?

En tiedä Venäjälle maksettujen sotakorvausten radikaalista vaikutuksesta kansalaisen elämään yhtään mitään. Ymmärrän kuitenkin sen talkoohengen ja sisun jonka voimin ne maksettiin. Yhteisen tavoitteen. Oliko se jopa niin, että Suomi on yksi harvoista, ellei ainoista maista joka on sotakorvauksensa selkänahastaan repinyt ja maksanut kaiken? Nyt olemme tilanteessa jossa teemme kaiken vain itseämme ja ennenkaikkea seuraavia sukupolvia varten.  Epäilen suuresti kansaamme, itsekkyys on niin kovin suurta. Minun saavutetuista eduista ei ainakaan leikata, perkele. Veroni olen maksanut ja olen siten oikeutettu siihen ja tähän.

Saavutetuista eduista ei kukaan halua luopua, nyt on pakko.  Tilanteen hyväksyminen on edellytys sille, että säästämme järkevimmästä mahdollisesta kohdasta. 

Hyvänä esimerkkinä kerron, että Helsingissä Tapanilan ala-asteen ja Hiidenkiven peruskoulun hallinnollinen yhdistäminen peruttiin juuri. Hienoa, ehdottomasti hyvä päätös, olen Tapanilalainen.  Merkitseekö tämä päätös kuitenkin sitä, että säästöt jotka tästä olisi saatu kohdentuvat nyt koulunkäyntiavustajien määrään tai sijaisten palkkaamiseen, mihin? Ehkä kahdesta pahasta yhdistäminen olisi ollut pienempi? Mitä jos nyt yhdistetäänkin kaksi sellaista koulua, jossa yhdistämisen vaikutukset ovat vielä suuremmat kuin Tapanilassa?

Tapanilalaiset pitivät eniten ääntä, mutta huomasiko kukaan selvittää mitä tästä seuraa ja kenelle?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kunhan päättävät kavennetaanko, lyhennetäänkö vaiko vain pyöristetään kulmista tätä Suomen täkkiä. Lisäksi minimillä asuvien on enään vaikea säästää kun kaikki raha hupenee selviytymiselle vättämättömii asumiseen ja ruokaan. Perustetaanko vähäosaisille sitten köyhäintaloja ja otetaan heiltä omistusoikeudet kokonaan pois (vaatteet, elektroniikka, huonekalut)? Entä pitäisikö asuntoloissa ollaan asukeille puhelin ja vierailuajat? Entä mitä oikeuksia ja rajoituksia heillä tulisi olla? Saavatko he esim liikkua vapaasti asuntolan ja työpaikan ulkopuolella?

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Niinpä, jos minimillä elää säästöt saattavat kohdistua aika moneen osa-alueeseen. Ruokaan, asumiseen jne.

Siinä tuleekin sitten se taito säästöissä ja priorisoinnissa esiin tai mahdollisesti ei. Jos korotetaan ruoan hintaa, pitäisi vastavasti jättää kaikkein pienituloisimmat rauhaan jossain toisessa kohtaa. Kaikesta jos leikkaa on sitten ne kaikkein heikompiosaiset suurimpia kärsijöitä.

Puhumattakaan sitten todella pienituloisista, jotka elelevät reippaasti alle tonnin tuloilla kuussa.

Jännä nähdä mitä tapahtuu.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Toivotaan kuitenkin ettei ketään jätetä kadulle nälkäänkuolemaan

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Henkilökohtainen kristallipalloni ennustaa, että on Pyhiä asioita, joita ei tulla leikkaamaan Kolmen Suuren toimesta. Osinkotulojen lelliminen verotuksessa, kotitalousvähennys, jolla vöyräämpi väki pihistää remonteissaan, ja liikevoittojen ja miljoonatulojen veronkierron suosiminen. Lisätään vielä verotuki yksityisille eläkevakuutuksille ja Kelan korvaukset yksityislääkäreille. Siinä sitä pyhää lehmää paremmalle väelle. Kyllä nämä velikullat osaavat selittää vaikka mustankin valkoiseksi, jos oma rahapussi sillä paisuu. Ja viime hädässä vedetään hihasta vanha ässä, jota sanotaan "isänmaan eduksi". Se on viimeinen valttikortti, johon jokainen poliitikko turvautuu silloin, kun on melkein housut kintuissa. Puhe siitä, että kaikki joutuvat osallistumaan "kipeisiin leikkauksiin" ei Ahon ja Viinasen kuolemankierteestä selvinneen korvissa kuulosta Sipilän suusta sen todemmalta kuin Kannuksen Kennedyn puppugeneraattorista tulleena. Surettaa vain äänestäjien herkkäuskoisuus ja lyhyt poliittine muisti, samoin kuin koko poliittinen monoteismi, johon EU on vienyt.

Pekka Pylkkönen

Mielestäni ainoa oikeudenmukainen tapa on leikata kaikilta. Tähän saakka tulonsiirroilla elävät ja yrityspamput ovat porskuttaneet aika kovaa duunarien maksaessa viulut.

Kaikki, köyhimmistä alkaen ovat hyötyneet kovasta kasvusta. Vuodesta 2000 lähtien toimeentulotuen reaaliarvo on kasvanut huikeat 40%. Nyt vaaditaan kaikki mukaan. Suurituloisten on johdettava esimerkillä, tulonsiirtolaisten on ymmärrettävä etteivät hekään voi olla aina saamassa lisää taloustilanteesta riippumatta ja suuren maksajajoukon, duunareiden on tehtävä oma osuutensa.

Kaikki mukaan niin tämä kyllä onnistuu!

Toimituksen poiminnat