Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Malmin nuorisotalo on suljettu!

”Meuhkaava nuorisoporukka seisoo Malmin Prisman edessä. Eihän siitä uskalla mennä edes ohi, valtaavat kaikki istumapaikatkin.  Tuollaisia lorvijoita, tekisivät jotain järkevää! Mitä ne täällä tekevät, menisivät muualle.” Tämä ajatus sinunkin päässäsi voi liikkua, asian taustoista et sen sijaan tiedä, ellet lue tätä.

Nuorilla oli tila, ei ole enää. Malmin nuorisotalon käyttöaste on kova, toiminta hyvin laajaa ja monipuolista. Se tavoittaa nuoria aina ala-asteikäisistä lähtien. Tutustukaa toimintaan tästä. Malmin alueella asuu paljon lapsia ja nuoria. Nuorisotalo on heidän olohuoneensa, paikka jossa nuoret voivat olla, tehdä ja harrastaa. Tarjolla on ilmaisia kursseja ja leirejä, jokaiselle on jotakin.

Soitin tänään Malmin nuorisotalolle ja keskustelin Tiina Papusen kanssa, joka toimii aluetyöntekijänä Malmi-Pukinmäki nuorisotyön yksikössä. Hän kertoi kuinka nuorten kanssa oli Malmilla ideariihimäisesti etsitty vaihtoehtoisia paikkoja, joissa nuorille voisi järjestää tilapäistä ohjattua toimintaa. Tällaisina mahdollisina paikkoina tuli esille mm. kirjastot, leikkipuistot ja muut nuorisotilat. Oli keskusteltu työntekijöiden jalkautumisen mahdollisuudesta ja Walkers bussi kokeilusta. Bussi olikin paikalla, mutta ei kerännyt samalla tavalla nuoria, kuin nuorisotalo. Ymmärrettävää, koska tilat eivät fyysisesti ole läheskään samat ja näillä keleillä bussissa luonnollisesti on kylmää ja märkää. Bussikokeilu on nyt toimimattomana päättynyt, kestettyään kaksi viikkoa. Korostaisin itse tässä sitä, että nuoret ja työntekijät yrittävät aktiivisesti keksiä ratkaisuja. Varmaan tarvitsisivat apua, eli suomeksi, väistötilan, johon suurimman osan toiminnasta voi siirtää.

Papunen kertoi, että Malmilla työskennelleet ohjaajat on siirretty Pukinmäen toimintakeskuksen nuorisotilaan ja Tapanilan Erän nuorisotalolle, jolloin osa nuorista varmasti rohkenee siirtyä tuttujen ohjaajien mukana uusiin tiloihin. Eivät kuitenkaan kaikki, se on Papusenkin mielestä selvää. Nämä nuoret menevät sinne minne voivat, vaikka Malmin Novaan. Ei omaan kotiin välttämättä mahdu kymmenen parasta kaveria. Toistaiseksi ei ole Papusen mukaan ongelmia ilmennyt, onneksi nuoremme ovat fiksuja. On silti selvää, että mikäli tilanne ei korjaannu pikinmiten, ärsyyntymisen kynnys kasvaa molemmin puolin. Sinä luulet nuorisojoukkoa Malmilla pelottavaksi, kun heillä ei vain ole muuta paikkaa heittää kovaäänistä läppää.

Papunen kertoo tilanteen olevan täysin auki, toistaiseksi ei ole löytynyt ratkaisua. Ohjaajat pyrkivät tavoittamaan sosiaalisen median kautta meidän nuoremme. ”Hei, tulkaa tänne, minä olen nyt Tapanilan Nutalla ja täällä voi tänään pelata Fifaa” Tanssikurssit on siirretty Pukinmäkeen ja leirit pyörivät. Silti, minun mielestäni, toiminnan laajuus on varjo entisestään.

Itse olen huolissani erityisesti viikonlopuista. Viikonloppuisin Malmin Nuorisotalolla oli klo 23.00 asti tarjolla järkevää päihteetöntä toimintaa, joka oli suosittua. Myös Papunen yhtyy tähän huoleen. Puskaradion kautta olen kuullut, että Malmin nuorisotalon aikuiset ovat pidettyjä ja hyviä tyyppejä, alan ammattilaisia. He voivat olla monille ainoita aikuisia, joiden  kanssa kommunikaatio toimii. Joka päivä tämä nuorisotalo teki ja yrittää edelleen tehdä ennaltaehkäisevää työtä ja äärimmäisen tärkeää nuorisotyötä.

Malmin alueella on tyhjiä ja sopivia väistötiloja, mutta byrokratian vuoksi siirtyminen ei niin vaan onnistu. Pitää tehdä sitä ja tätä lausuntoa ja päätöstä. Näin yllä linkittämässäni jutussakin kerrotaan. Lisäksi jutussa käy ilmi, että ainakin jotain sisäilmaongelmista on tiedetty pitkään, muuallakin kuin työntekijätasolla. On ihan turha väittää, että välitämme nuorista ja ennaltaehkäisevä työ on tärkeää, jos käytännön tasolla tapahtuu tällaista. Aikuiset eivät ole aikuisia, jos eivät pidä lapsista ja nuorista huolta.

Kohta mielipidepalstoilla huudellaan, kuinka nuorisojoukko pitää häätää häiritsemästä Malmin Novasta. Minne ne häädetään? Kommunikaation vaikeus kasvaa, kun me emme ymmärrä mitä taustalla on.

Papusen mukaan Malmilla liikkuu nyt enemmän nuoria ”ulkona” ala-asteikäisistä lähtien. Joten, kun näet kauppareissullasi nuoria, älä syytä automaattisesti heitä lorvimisesta. Ymmärrä taustalla olevia syitä, osoita aikuisuutesi kysymällä muorilta onko mitään uutta tietoa Malmin Nuorisotalon tilanteesta. Sano, että onpa tyhmä juttu, toivottavasti asia järjestyy pian. Tehonnee paremmin, kuin mielipidepalstalla huutelu tai mulkoilu.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Ennaltaehkäisevää toimintaa à la Suomi anno 2015. Nuoret eivät saa hengitysvaikeuksia kun notkuvat kadulla...

Ryhtykää talonvaltaajiksi, nuoret ja aikuiset.

Sopimatonta yllytystä, tiedän, mutta joskus vaan tuntuu, että mitään ei tapahdu ellei itse ala radikaaliksi.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Asioita laajalti ajattelevana ihmisenä on ajoittain toivoton olo.

Vaikka kuinka puhuisi nuorten puolesta ja yrittäisi olla nuorten ja "aikuisten" välisenä tulkkina, se ihmisryhmä aikuisista jonka pitäisi kuunnella, ei vaan saa avattua ajatuksiaan, korviaan ja silmiään, huoh.

Sitten ihmetellään, kun tulee kaikenlaista mutkaa matkaan ja ongelmat eskaloituu.

Aikuiset ON tyhmiä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Jospa se on jotain ikääntymisen ja oman aseman kohtuullisen mukavuuden tuomaa laiskuutta?

Tai voi olla myös ylenpalttista kiltteyttäkin. Ei lähdetä kadulle autoja polttamaan edes siinä vaiheessa kun eläkkeidenkin maksu "rakenteellisten uudistusten" takia lakkautetaan.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Niin, aikuisuuteenhan kuuluu jokin epämääräinen pysähtyminen, kaiketi juuri omaan saavutettuun asemaan, aikuisuuteen. Laiskistuu, kun kaikki on niin helppoa. Ei enää osaa kyseenalaistaa ja ei kai uskallakkaan.

Siinä kai se vaara piilee, pysähtymisessä väärällä tavalla. Ei enää osaa olla avarakatseinen.

Toimituksen poiminnat