Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Pönötyksen olemus, sanahelinän tarkoitus

Voi näitä pönöttäviä  poliitikkoja, vaalipuheita, lupauksia ja kirjoituksia. Kuka niitä lukee? Arvoisat poliitikot, kirjoitatteko niitä toisillenne? Sellainen epäilys välillä herää. Puuduttavuuden ja turhien sanankäänteiden määrä näissä kirjoituksissa, täällä Puheenvuorossakin, on armoton. Tiedän, että kansalaisissa on heitä, jotka jaksavat kahlata läpi kirjoituksianne, viitteitä, tilastoja ja puisevia sivulause rakennelmia. Tiedän myös, että ylivoimaisesti suurin osa kansasta ei niitä lue. Teettekö itseänne fiksummiksi kuin olettekaan, tämän poliittisen kielenkäytön avulla. Pitääkö buustata egoa vai eikö teillä ole itsekritiikkiä? Välillä naurattaa, sitten itkettää.

Jos politiikkaa haluaa tehdä, suosittelisin lämpimästi tuomaan sen kiltisti tasollemme.  Ei kannata kuitenkaan kuvitella, että se on alentumista tyhmempien tasolle. Se on asioiden tarkastelua siellä missä niitä kuuluukin tarkastella, suomeksi. Voitte sitten keskenänne höpöttää ja kirjoitella samat asiat omalla kielellänne. Jos on ihan pakko pelleillä.

Ympäripyöreiden ”Lupaan ajaa eläkeläisten etuja. Lupaan ajaa sitä ja tätä.” sijaan, voisitte esittää hieman konkreettisempia lupauksia. Ymmärrän, että äänien kalastelun maksimointi vaatii tällaista laajuutta vaalipuheisiin, mutta silti, kehen te kuvittelette tällaisten puheiden uppoavan? Toisiinne? On huvittavaa, että mitä ylemmäs poliittisilla tikkailla kiipeää, sitä suuremmaksi kasvaa yleispätevien itsestäänselvyyksien toitottaminen.

Perussuomalaisten suosio perustuu suurelta osin siihen, että asioista puhutaan kansan tasolla, kansan puhekielellä. Monet nimittävät tätä populismiksi. Ehkä se on kateutta siitä, että joku on hoksannut puhua suomeksi asioita. Se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että suomeksi puhumalla saa irtopisteitä. Kansalaiset osaavat etsiä silloin paremmin edustajansa itselleen. Tulee mieleen, että arvoisat ehdokkaat ja poliitikot, teillä ei ole mitään sanottavaa? Pelkäätte, että joku pian tajuaa, että ette keskity muuhun kuin omaan uraanne poliitikkona?

Olisi kovin virkistävää nähdä kuva 55-vuotiaasta pukumiehestä iskemässä silmää ja slogan kuuluisi ”Siis mä ajan tota, niinku, vaik sitä, että lukion kursseista ei leikata enää.” Miksi te arvoisat poliitikot otatte itsenne niin vakavasti? Onko aito elämä, rehellisyys, huumori ja maalaisjärki niin kaukana, kuin näyttää?

Alexander Stubb mediataitoineen on lähtenyt täysin uudenlaiselle tielle, en pidä siitäkään, se on pelottavaa. Hän taitavasti ja kepeästi  vie politiikan teon lähelle kansaa, sometaitojensa avulla. En pidä tätä yhtään rehellisempänä, kuin aitoa pönötystäkään.

Olen äänestäjänä ja kansalaisena täysin toivoton teidän arvoisien poliitikkojen kanssa. Ääneni on siis edelleen kalasteltavissa. Löytyykö ketään, joka kommentoisi nyt tähän kirjoitukseen suomeksi, mikä on tärkein asia jota ajaa?

Näin: Minä olen sitä mieltä, että ”etävanhemmalle” täytyy (varsinkin) yhteishuoltotilanteessa antaa asumistukea sen perusteella, kuinka monta asujaa taloudessa oikeasti on. Eroperheiden lasten tulee voida olla molempien vanhempien talouksissa kirjoilla. (Ruotsissa tämä on mahdollista, sieltä voisi ottaa mallia) Näin mahdollistuu käytännön tasolla, että ”etävanhemmalla” on tasa-arvoiset  taloudelliset edellytykset olla vanhempi. Kaikki muutkin etuudet pitää saada sen mukaan.  Tuet voi vaikka porrastaa jotenkin sen mukaan onko lapsi viikko/viikko tai enemmän tai vähemmän missäkin kodissa.

Ei näin: Vanhemmuutta tulee tukea myös erotilanteessa ja vanhempien tasa-arvoisuuteen kiinnittää erityistä huomiota. On pohdittava miten yhteiskunta voisi tukea tasa-arvoisen vanhemmuuden toteutumista myös erotilanteissa, lapsen etu huomioon ottaen. Tulee selvittää voidaanko niin kutsuttua ”Ruotsin mallia” toteuttaa Suomen oloissa.

PS. Pikku vinkki. Monet nuoret, tulevat äänestäjät, huutonauravat teille.

 

EDIT klo 12.34 27.3.2015:

http://ristonurkkala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191117-virsi-440-1-jo-vaar...

Voi hyvät hyssykät!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat