Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Kavahtavat ihmiset ovat vaarallisia

Asun Tapanilassa, jossa tapahtui juuri paljon uutisoitu rikos.  Huomaan tapahtuneen vaikuttaneen minuun, en tiedä onko käytökseni hyväksyttävää, rasismia, normaali reaktio vai mitä? Epämiellyttävää se ainakin on ja hävettävää.

Asioin Tapanilan R-kioskilla ja vastaani käveli ulkomaalaistaustainen mies, kavahdin ja havaitsin jopa ilmeeni hieman muuttuvan.  Mielestäni tämä reaktioni oli jollakin tasolla ymmärrettävää, mutta ei siitä ääneen sovi puhua.  Tottakai tiedän, että kaikki ulkomaalaistaustaiset ihmiset eivät ole samanlaisia keskenään, kuten eivät kantaväestönkään ihmiset. Siltikään en kavahda samalla tavalla kantaväestöön kuuluvaa miestä, vaikka heissäkin on tällaisiin rikokseen syyllistyneitä.

Mielestäni tässä kavahtamisessa on kyseessä reaktio, johon syyllistyvät muutkin. Väitän, että en ole edes poikkeus, paitsi siinä mielessä, että puhun tästä julkisesti, huolimatta häpeästäni.  Haluan kertoa tästä, koska en halua olla, en ikinä suostu olemaan, enkä ole rasisti, enkä missään tapauksessa suostu leimaamaan yksilöiden tekojen takia koko ihmiskuntaa tai kokonaan jotakin tiettyä ihmisryhmää.

Rasismin, ulkomaalaisvastaisuuden suurin voimavara on juuri siinä, että asioista, näistä inhottavista omista kavahduksista ei puhuta. Se antaa luvan lauseelle ”En ole rasisti, mutta…” Se tekee meistä salonkikelpoisia rasistisesti asioihin suhtautuvia vaarallisia ihmisiä. Heitä on eduskunnassa asti.

Kovaan ääneen huutavat maahanmuuttovastaiset ihmiset, selkeästi rasistit, eivät ole itse asiassa niitä vaarallisia lainkaan, heihinhän suhtaudutaan yleensä selkeästi tuomiten ja hieman jopa naureskellen.

Kukaan ei tiedä kavahtajista ja he ovatkin sitten oman onnensa varassa. Joko tajuavat kuten minä, tai eivät.

Tiedostamattomuudesta syntyy suvaitsemattomuutta ja rasismia.  Kuka teistä uskaltaa tunnustaa, kertoa samankaltaisista reaktioista? Onko ihmisessä kykyä haastaa itsensä, tunnustaa hävettäviä reaktioita, jotta voi tiedostamisen kautta ne muuttaa?

Kukaan ei voi muuttaa toista, vain itse voi itsensä haastaa ja ajatuksensa muuttaa.  

Lopuksi, toivon näiden rikosten uhreille kykyä rakastaa itseään, muista olevasi Sinä ja vain Sinä määrittelet oman itsesi, ei kukaan muu.

 

Edit: Tarvittaessa rajaan kommentointia jos se ei pysy asiallisena ja aiheessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Esa Niemi

Humanitäärisessä suurvallassa Ruotsissa on menty jo pidemmälle ja naisväki on vielä säikympää:

"Ruotsalaismiehen purkaus Facebookissa kerää ylistystä: ”Olemme siinä pisteessä, missä tytöt juoksevat nähdessään miehen”

Sairaanhoitajaksi opiskeleva John Nylander oli parkkeerannut autonsa Tukholmassa sijaitsevaan Hägerstenin lähiöön viikko sitten maanantaina.

Hän oli kävelemässä autoltaan pienen metsikön läpi kohti kotiaan, kun hän huomasi edellään kävelevän naisen.

Samalla hetkellä nainen myös huomasi Johnin ja pinkaisi täyteen juoksuun. John päivitti tapauksen kulkua Facebook-profiilissaan.

”Samalla hetkellä, kun hän huomasi minut, hän säntäsi juoksuun. Hän ei sanonut mitään, hän vain juoksi. Olin mykistynyt ja halusin vain juosta hänen peräänsä ja vakuuttaa, että hänellä ei ollut mitään syytä pelätä minua. Mutta tiesin, että siitä ei olisi ollut mitään apua. En voinut tilanteelle mitään.”

John jatkaa kirjoituksessaan, että hän oli tuntenut olonsa typeräksi, koska vain hänen läsnäolonsa sai tytön tuntemaan olonsa niin turvattomaksi, että hän joutui juoksemaan karkuun...."

http://m.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1423379529963...

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Tuo uutinen onkin minulle tuttu. Tuossa uutisessa on kuitenkin mielestäni toinen ilmiö kyseessä, kuin tässä minun tekstissäni. En lähtisi sekoittamaan niitä keskenään.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kyllähän siinä ilmiönä on kyse ihan samasta, ryhmään kohdistuvasta kammosta. Se, että tuo ruotsalaisnainen ei ollut "rasisti", vaan oli alkanut pelätä KAIKKIA miehiä, ei kai ole "parempi" juttu - vai?

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan Vastaus kommenttiin #25

Viittasin siihen, että tekstissäni on kyseessä oman itsensä tarkastelu.

Jari Lindoos

"Kovaan ääneen huutavat maahanmuuttovastaiset ihmiset, selkeästi rasistit"

Niinpä.... Eli se siitä taas.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Siis se siitä... mistä? Et kai väitä että heitä ei ole?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Maahanmuuttovastaisuus ei ole rasismia. Käsitteiden tahallinen tai tietämättömyydestä johtuva sekoittaminen tekee rakentavasta keskustelusta mahdotonta.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan Vastaus kommenttiin #26

Hmm, eikö? Vai onko se salonkikelpoista rasismia? Piilorasismia? Sallittua " pahetta" koska sana ei kuulosta niin pahalta?

Riippuu varmaan siitä mitä kukakin sanalla milloinkin tarkoittaa?

Toivoisin, että rakentavaa maahanmuuttokriittisyyttä olisi ja se ei todellakaan ole sama kuin maahanmuuttovastaisuus, jota yllä määrittelin

Maahanmuuttokriittisyys lähtee ongelmien ratkaisusta keskustelun ja yhteisymmärryksen kautta. Tavoitteena yhteinen yhteiskunta jossa yksilölle ja erilaisille kulttuureille on tilaa.

Mitä itse tarkoitat jos käytät sanaa maahanmuuttovastainen?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #30

Kyllähän sinä tiedät. Kuten juuri edellä totesin, termien sekoittaminen sekoittaa keskustelun ja tekee rakentavasta vuoropuhelusta mahdotonta. Pysykäämme siis asiassa:

"Rasismi" on ajattelutapa ja sitä seuraava toiminta, jossa ihmisiä arvotetaan fenotyypin mukaisesti hierarkkisesti "paremmiksi" ja "huonommiksi", "älykkäämmiksi" ja "tyhmemmiksi", "ihmisemmiksi" ja "ali-ihmisemmiksi" jne.

Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, hyväksyykö vierasmaalaisten maahanmuuton tai ei.

Maahanmuuttovastaisuus tarkoittaa, että ei hyväksy ulkomailta tulevaa maahanmuuttoa. maahanmuuttovastaisuuden perustelu voi olla mikä tahansa, mutta rasismia se ei ole.

Kkuten sanottu, kyllähän sinä tämän tiesit.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan Vastaus kommenttiin #31

Ymmärrän hyvin kirjoituksesi.

Minä miellän maahanmuuttovastaisuuden sanana ja ilmiönä sävyltään rasistiseksi. Tähän minulla on oikeus ja perustelutkin löytyy.

Totta on että maahanmuuttovastaisuuden takana ei aina välttämättä ole rasistisia sävyjä. Muitakin vaikuttimia on. Hyvä pointti sinulta!

Voinet todeta saman toisinpäin, eli on myös mahdollista että maahanmuuttovastaisuuden takana on rasistisia piirteitä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #37

Kuten totesin, maamahmuuttovastaisuuden perusteluna voi olla mikä tahansa, rationaalinen tai ei-rationaalinen käsitys tai "fakta", vaikkapa rasismi. Mutta se ei tarkoita, että maahanmuuttovastaisuus olisi rasismia.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan Vastaus kommenttiin #54

Jankkaamme nyt samaa koko ajan. Hyväksyn sinun ajatuksesi ja ymmärrän sen oikein hyvin.

Kuitenkin olen edelleen sitä mieltä ja olen varmasti yhtä oikeassa kuin sinä, maahanmuuttovastaisuus voi olla myös rasistista ja rasismi on maahanmuuttovastaisuutta. Jos laittaa sen näin päin...ei se ole maahanmuuttomyönteisyyttäkään, eikä neutraalia suhtautumista.

Nämä terminologiat vaihtelevat aina sen mukaan kuka niitä käyttää, missä yhteydessä ja millä tarkoituksella. Ei siitä tarvitse "hernettä vetää nenään" ja sanat ovat sanoja, niiden merkitys muuttuu matkan varrella aina. sanakirja sanoo toista ja ihminen tarkoittaa toista.

Mielestäni olen nyt tyhjentävästi määritellyt mitä minä nyt tässä tekstissä ja asiayhteydessä tarkoitin, siellähän se lukeekin, "maahanmuuttovastaiset rasistit" muodossa

En puhu nyt maahanmuuttovastaisuudesta esimerkiksi siltä kantilta, että joku voi olla maahanmuuttovastainen sillä perusteella, että ongelmien ja maastalähdön syiden ratkaisu olisi paikan päällä on järkevämpää ja tuloksellisinta. Mikä ei todellakaan ole aina mahdollista, eikä edes järkevää.

Tässä kun väännellään sanan merkityksestä, vaikka ainakin minä voin hyvällä omalla tunnolla sanoa ymmärtäväni mitä tarkoitat, itse asia unohtuu.

Ollaan eri mieltä, palataan asiaan. Ei keskustelua torppaa jonkin sanan eri merkitys eri ihmiselle, sehän pikemminkin avaa sitä.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman Vastaus kommenttiin #54

Se tosiaan tekee keskustelun mahdottomaksi, kun ensin pitää yrittää selvittää piilosisältö, eli mitä vastapuoli sanomisillaan oikeastaan tarkoittaa.

Lisäksi kokemuksesta tiedän,
että ts. sanojen oikean merkityksen ja siten sen tuottaman sisällön selvittäminen on aika usein ns. vastatuuleen huutamista, ei keksiverto humanisti halua myöntää ettei termeille ole hyväksi assosioida uusia merkityksiä vain sillä perusteella,
että itsestä nyt just sillä hetkellä tuntuu siltä.

Ilkka Huotari

Blogistille tiedoksi, että afrikkalais-/lähi-itätaustainen raiskaa 17 kertaa todennäköisemmin kuin keskiverto suomalaismies (Optula 2014). Vakioinnin jälkeenkin 13 kertaa todennäköisemmin: http://m.iltalehti.fi/uutiset/2015031319350781_uu....

Joten ehkä on vain ihan ymmärrettävää kavahtaa jos katsotaan näitä todennäköisyyksiä?

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Tässä tekstissä ei puhuta tilastoista.

Yritän saada aikaan yksilön sisäistä keskustelua ja tiedostamista.

Kavahtaa voi vaikka mitä ja vaikka millä perusteella, tilastojen, kokemusten, ennakkoluulojen, syitä on lukuisia.

Kysymys kuuluu, miten rehellisiä ihmiset ovat. Kun otat tässä esille tilaston, voit miettiä miksi otat sen esille? Miksi tässä ketjussa? Miksi juuri tuo tilasto? Mitä haluat saavuttaa tilaston esille ottamisella?

Ilkka Huotari

Tilastot kuuluvat tähän oleellisesti.

Ne ovat juuri sitä "tiedostamista".

Otetaan kaksi tilannetta:

- Sinua tulee vastaan ihminen, joka raiskaa tietyllä todennäköisyydellä, sanotaan vaikka 1 %
- Sinua vastaan tulee ihminen, joka raiskaa 13 %:n todennäköisyydellä

Kumpaa kavahdat enemmän?

Oletetaan myös, että tiedostat tämän, että toinen raiskaa todennäköisemmin kuin toinen.

Prosenttiluvut eivät ole todellisia, ne voivat olla esim. 0,000001 % ja 0,000013 %. Oleellista on, että toinen on 13 kertaa todennäköisempi kuin toinen.

Niin?

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan Vastaus kommenttiin #9

Koska en pohjaa omaa moraalista pohdintaani, enkä koko kirjoitusta tilastoihin en voi olla sitä mieltä, että ne tähän kuuluvat.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #11

Ehkä tiedostat ne alitajuisesti?

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan Vastaus kommenttiin #12

Eipäs ratsastella minun ajatuksillani ja tekstilläni oman agendan puolesta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #13

Ei tässä mitään agendaa.

Kai kavahdat myös enemmän kadunkulmassa notkuvaa isoa, meluavaa suomalaista nuorisoporukkaa kuin puistossa petanqueta pelaavaa pappakööriä?

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan Vastaus kommenttiin #14

Kun nyt kysyt niin noista kahdesta vaihtoehdosta kierrän kauempaa papat. Ehkä sen takia että olen nuorten kanssa paljon.

Kyllä kaikille löytyy joku ja jokin jota kavahtaa. Se tiedostaminen onkin se juttu.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan Vastaus kommenttiin #14

Vielä, hyvä ettei ole agendaa, tuli vaan sellainen olo

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo Vastaus kommenttiin #13

Ellet ole seinähullu niin kavahduksesi perustuu johonkin tietoiseen tai alitajuiseen päätelmään. Ei ole kovin kaukaa haettu, että alitajunnassa olet sisäistänyt tämän poikkeavan rikollisuustason. Se on aivan normaalia viisaan ihmisen aivotoimintaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Urbaani nainen ohittaa viikottain tuhansia miehiä. Jos jonkun väriset ovat tilastojen mukaan vaikkapa kymmenen kertaa suuremmalla todennäköisyydellä hänelle uhkia, niin sehän tarkoittaa vain sitä, että tuon saman urbaanin naisen tulisi pelätä joka yhdettätoista valkoista miestä, joka tulee vastaan. Ei sen kummempaa.

Tuskinpa kuitenkaan pelkää.

Mutta toki se kavahtaminen on jossain tilanteissa ymmärrettävää. Otin kerran Manhattanilla myöhään illalla taksin ja kuskiksi osoittautui vasta kyytiin istumiseni jälkeen todella pahan näköinen musta arpinaamainen rastafari. Ilmeisesti hän huomasi empimiseni, kun osoitteen ilmoitettuani hän sanoi arvoituksellisella matalalla äänellä: "Only ME can take you there ...,"

Kun varmaan silmin nähden hiukan hätkähdin auton ollessa jo liikkeellä, hän hörähti nauramaan valkoiset hampaat säihkyen ja sanoi rauhoittavasti: "Take it easy man, just kiddding!"

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin

Haluaisin tässä kysyä myös minkälaisista tuntemuksista
ko.todennäköisyys arvioivassa henkilössä muodostuu?

Ja minkälaiset asiat arjessa voivat tuntemuksia muodostaa,
ja tuoda mieleen arkielämän tilanteissa?

PS. Toisaalta myös mieleeni tuli, kuinka Oulussa n.20v
sitten viimeistään poliisi hajoitti nuorisojengit,

-onko resurssit nyt loppu?

-PR

Ilkka Huotari

Kysymys todennäköisyydestä oli kai minulle?

"minkälaisista tuntemuksista"

No, kai se on (mahdollisen) vaaran tunne. Ei siinä varmaan ihan lukuja aleta miettiä, mutta jonkinlaista tilannearviota kyllä ja sopivia reaktioita.

"Ja minkälaiset asiat arjessa voivat tuntemuksia muodostaa"

Sehän tässä onkin, että ei pelkästään ihmiset, vaan vaikka liikenne.

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin Vastaus kommenttiin #15

Täysin samaa mieltä,

Kaikki interaktiivisuus?

-PR

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #17

En tiedä mitä interaktiivisuudella tarkoitat, mutta tuosta liikenteestä voin sanoa, että tuli varottua autoa, jonka moottorin ääni oli erityisen matala. Kohdallani nimittäin auto järjesti hirveän älämölön (kiihdytti) ja nostatti sellaisen katupölyn, että oli hyvä, että olin lähtenyt ihan tien vierestä pois.

Siis tietoa/kokemusta oli kai tullut jostain päähän, mikä sai tämän reaktion aikaan. Samoin voisi kuvitella, että uutisoidut rikokset ovat vaikuttaneet niin Ruotsissa kuin Suomessakin kavahdusherkkyyteen.

Blogistilla oli kai ihan hyvä pointti, että tilastot eivät välttämättä tällaista reaktiota saa aikaan, vaan ehkä uutisoidut tapaukset.

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin Vastaus kommenttiin #20

Samaa mieltä Ilkka.

Tarkoitan myös(itsekin)interaktiivisuudella juurikin kaikkea eri ihmisten välistä
toimintaa ja reagointia, josta seuraa aina toimintaa ja reagointia.

-PR

Veijo Ylä-notko

Piia, cockkerspanieli ja dobbermann ovat samaa lajia ja voivat saada lisääntymiskykyisiä pentuja.
sinun on ventovieraana taputettava toista.
valintaa ei taida auttaa järkeily, että edessäsi voi olla maailman kiltein dobbermann ja hulluin cockkeri.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Onpas mielenkiintoinen kommentti, en ehkä ihan ymmärrä tai en halua ymmärtää. Minulla on Espanjanvesikoira.

Veijo Ylä-notko

Et halua ymmärtää, kuten shakki-matti tilanteissa joskus reagoidaan.

Miksi ylipäänsä aloitit ?

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan Vastaus kommenttiin #18

Ihan oikeasti en tajua pointtiasi. Enkä oikeastaan tuota kysymystäsikään. Jospa avaisit vähän ajatusmaailmaasi enemmän?

Veijo Ylä-notko Vastaus kommenttiin #23

Sinulla on tietoa dobbermanneista rotuna. Et koske siihen.
Tausta voi olla myös kahden cockkerin erinlainen uskonto, eli koulutus.
jos tiedät, että toinen on piesty vihaamaan vieraita, et koske siihen.
sinulla on ennakkotietoa/luuloa.
kaikilla on.
eri asia näytätkö sitä kohteelle.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan Vastaus kommenttiin #29

Yritän, huolimatta siitä että en ehkä ole vieläkään samalla aaltopituudella lähestyä asiaa vaikka näin. Korostan nyt myös sitä, että koirien ja koirarotujen vetäminen tähän keskusteluun tuntuu varsin kummalliselta, rasistiselta, pahalta.

Koiraihmisenä ja Bulterriereitäkin omistaneena voin todeta että vika on ongelmissa aina hihnan yläpäässä....

Eli, jos nyt tässä koirien luonteita käytetään. Bulterrieri on "tappelukoira" väärällä kohtelulla tämä perimä saadaan esille. Oikealla kohtelulla yhteistyö sujuu ja tästä pelottavasta elollisesta paljastuu mitä lempein luonne.

Ts. Ongelmissa ihmisten kesken vika on aina omassa yläpäässä. Joskus enemmän minussa joskus enemmän toisessa. Silti aina molemmissa. Ongelmien ratkaisu on mahdollista vasta kun ymmärretään tämä. Me olemme omia tappelukoiriamme kunnes toisin alamme toimimaan ja kohtelemaan itseämme ja muita oikein.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Minä mietin tätä asiaa eri kulttuurien suhtautumisena naiseen; siinä on kyllä jotain, joka ei sormia napsauttamalla eli hetkessä muutu.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Ja tästä päästäänkin siihen asiaan, että meidän kotouttamis ja sopeuttamisohjelmamme eivät toimi, eivät ole ajanmukaisia eikä niihin edes aina pääse vaikka haluaisi. Esimerkkinä suomen kielen kurssit, joille on pitkät jonot.

Hankala elää ja olla jos ei ole tietoa tavoista, kieltä, työtä, verkostoa kantaväestöön, ystäviä, harrastuksia.

Hankalaa molemmille osapuolille. Vielä hankalampaa heille, jotka eivät uskalla, voi, kykene tutustumaan ympärillään oleviin kulttuureihin ja keskusteluun.

Nimenomaan vaikka naisen asemaan kyseisessä kulttuurissa.

Veikko Vihma

Kielen oppiminen on samalla maan kulttuurin oppimista. Maahanmuuttajia on monenlaisia. Niitä, jotka lähtevät kotimaastaan pakoon sotaa ja vainoa, hakemaan taloudellisesti tuottavampaa elämää tai vaikkapa rakkauden tähden. Sopeutumisvaikeuksia on varmasti niillä, jotka koko ajan haikailevat menetettyä kotimaataan, josta ovat joutuneet lähtemään vasten tahtoaan (esim karjalaiset). Karjalaisten oli pakko sopetua ja siinä heitä auttoi kielitaito ja työnteko.
Jos maahanmuuttajalla on halua sopeutumiseen/kotoutumiseen on, niin sitä täytyy tukea kaikin tavoin. Maahan jäävä, itsensä ulkopuoliseksi tunteva henkilö , on uhka kaikille, myös itselleen.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan Vastaus kommenttiin #39

Hyvin sanottu, kaikkien etu ja vaatii kaikkien työtä.

Reino Jalas

"Ja tästä päästäänkin siihen asiaan, että meidän kotouttamis ja sopeuttamisohjelmamme eivät toimi, eivät ole ajanmukaisia eikä
niihin edes aina pääse vaikka haluaisi. Esimerkkinä suomen kielen
kurssit, joille on pitkät jonot. "

Suoraan sanoen en ymmärrä tuota viettiä, että joka ikinen maahanmuuttoon ja maahanmuuttajiin liittyvät ongelmat halutaan kääntää kantasuomalaisten syyksi.

Eihän kotouttaminen toimi Ruotsissa tai Norjassa tai Tanskassakaan yhtään sen paremmin. Lisäksi karmeasti Ruotsi on Euroopan raiskaustilastojen kärkimaa, juuri maahanmuuttajaväestönsä ansiosta.

En ole soittanut yhteenkään näistä suomenkielen koulutuksen paikoista. Toisaalta olen aikamoisen varma että blogisti itsekään ei ole soittanut. Ja todennut että on aivan tupaten täyttä, kaikilla suomen alkeiskursseilla.

Tässä tarkemmin perustelematon arveluni on että Suomen 30 suurimmassa kaupungeissa pääsee varsin vaivattomasti suomenkielen alkeiskurssille. Jos ei pääse juuri tällä viikolla, niin nyt varaamalla pääsee täysin varmasti jo ensi syyskuussa.

---
Suomesta tuskin löytyy yhden ainaotakaan miesporukkaa, jossa naisen raiskaamista porukassa pidettäisiin miehisyyden osoituksena. mutta YLE:n mukaan Afrikassa asia on toisin, siellä raiskaaminen pönkittää miehisyyttä Afrikassa.

Kuin myös Somaliassa. Siellä 27-vuotias nainen kertoi tulleensa miesporukan raiskaamaksi. Sekä nainen, että raiskauksesta jutun kirjoittanut miespuolinen reportteri molemmat tuomittiin vuodeksi vankeuteen.

Tai 13-vuotias somalialainen Aisha Ibrahim Duhulow joka tuli raiskatuksi, hänet kivitettiin kuoliaaksi, raiskaajalle ei mitään rangaistusta.

Käytännössä Somaliassa miehiä ei koskaan tuomita raiskauksesta. Asia ratkaistaan Sharian lakia noudattaen, ja sen perusteella mies vapautuu syytteestä käytännössä aina.

Suomessa somalit asuvat tiiviisti omissa yhteisöissään. Vanhemmilta miehiltä tulleet tarinat, perimätiedot ja opetukset tulevat varmasti tutuiksi.
Murrosikäinen afikkalaisperäinen kansalainen oppii kotoaan naisiin suhteutumisessa mallin. Käytännöt joita hänen oma insäsä, setänsä ym. pitävät arvossa.

Lisäksi peruskoulussa uskontotunnilla opetettu oma uskonto vielä vapauttavasti sanoo, että kaikki suomalaiset naiset ovat vääräuskoisia, Islamin ja Sharian lakien mukaisesti.

---
R-kiskalla kavahtamisestaan huolimatta blogisti ei halua kuulla sanaakaan mistään tilastoista. Mutta entä arpaa heittämällä?

On fifty-fifty chanssit sähköjunareittien varrella päätellä onko kulloinkin junassa mekastavalla poikajoukolla suomalainen vaiko afrikkalainen käsitys valkoisen naisen vääräuskoisuudesta. Ylipäätään nuoren naisen raiskaamisen miehekkyydestä ja kunniallisuudesta jne.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Ainakin Koraanissa Muhammed ottaa hengiltä raiskaajat, joten tuntuisi oudolta sen olevan sallittua shariassa. Raiskaustuomiot ovat tietty vinoutuneita esim Saudeissa, mutta se voi olla ruoskaa, vankeutta tai mestaus. Ei sallittua ainakaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Lisäksi karmeasti Ruotsi on Euroopan raiskaustilastojen kärkimaa, juuri maahanmuuttajaväestönsä ansiosta."

Oletko varma tuosta? Raiskaustilastot räjähtivät Ruotsissa ylös lainsäädännön muutoksen jälkeen. Tunnettu tapaus on esimerkiksi raiskauksesta syytetty Wikileaksin Assagne, jonka kohdalla jopa uhritkin myöntävät, että minkäänlaista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa ei ole käytetty. Kaikissa muissa maissa kyseinen rikos edellyttää sellaista.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Mistä ihmeestä saat väännettyä että väittäisin? kaikkien sopeutumisongelmien olevan kantaväestön syytä?

HS uutisoi juuri maahanmuuttajien ja pakolaisten kielikursseille pääsemisen vaikeudesta, ei ollut ihan tuulesta temmattu, vaikka niin luulit.

Kiitos keräämistäsi uutisista ja pohdinnasta, en lähde siitä keskustelemaan, koska nämä eivät olleet kirjoitukseni aiheita.

Edelleenkään tilastot eivät liity omaan pohdintaani siitä millainen ihminen olen ja mitä ihminen, sinä, minä, joku muu kavahtaa ja tiedostaako sen vai ei.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, mistä se sitten kertoo, kun sangen moni autoilija kavahtaa huomatessaan yllättäen poliisiauton ajavan perässään ?

Ovatko tällaiset autoilijat vaarallisia liikenteessä ?

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Nimenomaan, se mielenkiintoinen kavahdus. Siitä tosiaan oli kyse.

Ei ole kovin moni kommentoija uskaltanut pohtia omia kavahduksen aiheitaan

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Itse en kavahda, mutta olen antanut kertoa itselleni kavahduksista. Erityisesti naispuoliset kuskit ovat kertomansa mukaan kavahtaneet, eräät jopa voimakkaasti.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

En ajattele, että ihmiset ovat niin hauraita tai edes niin kiinnostuneita, että jollain reaktiollani olisi mitään merkitystä, enkä suuresti välitä, vaikka olisikin. Enkä välitä siitäkään, että minua kavahdetaan. Se on aitoa.

Häpeä on myrkyllistä. Se seuraa siitä, kun totuus on nähty, vaikka sitä on yritetty peitellä; On jääty kiinni ja ollaan harmissaan siitä. Peittely luo virheellistä kuvaa maailmasta. Se lavastus ei koskaan pysy loputtomiin kasassa.

Sen lopussa kaikki on vaan näytelmää. Se, jos mikä on vaarallista.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Hyvää pohdintaa Antti, tykkään, vaikka en ehkä tajua/ole samaa mieltä

Häpeä, jos ei lavasta itselleen sen häpeän kokemuksen jälkeen enää, silloinhan ollaan aitouden ja rehellisyyden ytimessä. Ihmisen rehellinen ydin jos joku on kamalaa katsottavaa, eikös?

Aitous, no aitoa todellakin on ihmisen piittaamattomuus.

anita frisk

Blogisti, en ehtinyt lukea kommentteja.Mulle on selkeää se, että tässä stadissa turvallisudentunne on heikentynyt ja se ei suinkaan johdu niistä parista piripuiston pöljästä. En ole ikinä joutunut hörneillä pelkäämään, nyt joudun. Romanit varastaa skurussa jollet istu laukkusi päällä ja beigestä tummemmat lähtevät saalistamaan. Mä haluan mun stadin takaisin. Hitot rikkaudesta.Mikä nyt on niin vaikeata?

anita frisk

Antti Ukkonen, tuostahan juuri onkin kysymys, häpeästä. Se on tunne joka on iskostettu suomalaiseen mieleen. Häpäisijöillä ei sitä tunnetta ole. Kun ei kuulu heidän kultturiinsa. En kyllä tiedä miksi koko ajan puhutaan somalien "kulttuurista" kun käyttäytymisensä lähinnä on juuri sitä 73 ÄQta. Blogistihan on kamalan epälooginen ja tyhmä.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Saisikos vähän perusteita tuohon epämääräiseen haukkumiseen, jota minuun kohdistat, joka ei kuulu muuten tänne ollenkaan.

Haukkumiset voi hoitaa niille tarkoitetuilla sivustoilla.

Tai jos oikein fiksuja ja loogisia ollaan niin ne voi jättää vaikka kokonaan väliin ja hienoisesti pyttyillä, jos ottaa liikaa päähän.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Piia Collan, kiitos aiheeltaan tärkeästä, ajatuksia herättävästä kirjoituksesta. Aloitat näin:
"Asun Tapanilassa, jossa tapahtui juuri paljon uutisoitu rikos. Huomaan tapahtuneen vaikuttaneen minuun, en tiedä onko käytökseni hyväksyttävää, rasismia, normaali reaktio vai mitä? Epämiellyttävää se ainakin on ja hävettävää."

Minäkin asun Tapanilassa, olen asunut jo 24 vuotta. Käyn melkein päivittäin tuolla samalla kioskilla. Melko harvoin siellä näkee tummaihoisia maahanmuuttajia. Toisin on Malmilla, jossa maahanmuuttajia asuu runsaasti. Ymmärrän hyvin, että naispuolinen kansalainen hiukan hätkähtää tavatessaan tällaisen uutisen jälkeen tummaihoisen miehen Tapanilan eli Mosan kioskilla. Ei siinä ole mitään epänormaalia. Ei se ole mitään rasismia.

Nuo rikokseen syyllistyneet nuorukaiset eivät olleet tapanilalaisia. Useimmat heistä tulivat Vantaalta.

Itse olen ollut jatkuvasti pahoillani ja melkein anteeksipyytelevä suomalaiskansallisesta varovaisesta pidättyväisyydestä, jolla suhtaudumme kanssaihmisiimme. Maahanmuuttajat tulkitsevat sen torjuvaksi ylimielisyydeksi. Meillä ei ole tapana tutustua edes suomalaisiin eikä ryhtyä tutustumaan uusiin ihmisiin, vaikka istuisimme samassa rautatievaunussa kuusi tuntia kasvot vastakkain. Me saatamme asua vuodesta vuoteen tutustumatta edes lähimpiin naapureihimme. Sellaisia me suomalaiset olemme.

Onko siis kummallista, jos maahanmuuttajat pitävät meitä ylimielisinä ja kylminä? Ei meihin pysty tutustumaan.

Ei siten ole ihmeellistä, jos maahanmuuttajat tuntevat jäävänsä yhteiskunnan ulkopuolelle. Se nostaa kapinamieltä. Syrjäytymisvaarassa olevassa poikajoukossa tyhmyys saattaa tiivistyä typeriin ja rikollisiin tekoihin.

Kokonaan toinen asia on, että emme missään tapauksessa voi hyväksyä eräisiin muslimikulttuureihin sisältyviä barbaarisia näkemyksiä naisten asemasta, seksuaalirikoksista, emme myöskään sukuelinten silpomista.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Timo Uotila; "Onko siis kummallista, jos maahanmuuttajat pitävät meitä ylimielisinä ja kylminä? Ei meihin pysty tutustumaan."

Kommenttisi pohjalta heräsi ajatus siitä oletko ihan varma että kaikki maahanmuuttajat ovat edes halukkaita tutustumaan lähemmin kantasuomalaisiin? Minä kun en olisi ihan varma, vaikka ei minulla siihen mitään estettä itselläni ole.

Esimerkinkin voisin tuosta antaa, mutta katson ettei se ole kuitenkaan soveliasta näin julkisesti esittää. Joten kysyn noin ylimalkaisen mielipiteesi.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

En tietenkään ole varma siitä, haluavatko kaikki maahanmuuttajat tutustua kantasuomalaisiin. Eivät varmaan kaikki. Mutta monissa kulttuureissa kuuluu asiaan, että uudet naapurit otetaan heti lämpimästi vastaan ja kutsutaan tervetuliaiskahveille. Meillä myös kantasuomalaisia naapureita ryhdytään tervehtimään vasta viiden vuoden kuluttua - jos silloinkaan.

Useimmat maahanmuuttajat pitävät tällaisia suomalaisia etäisinä, ylpeinä ja ylimielisinä. Heiltä ei voi kysyä mitään vaikka olisi todellisessa hädässä.

Olin Australiassa aikoina, jolloin sinne tuli runsaasti vietnamilaisia maahanmuuttajia. Heitä toivoteltiin tervetulleiksi ja kutsuttiin koteihin tutustumaan. Suomessa tyyli on ollut toinen. Tietenkin on myös poikkeuksia.

Toivoisin, että Suomen maahanmuuttajien kotouttaminen onnistuisi paremmin. Emme saisi eristää maahanmuuttajia. Slummeissa rikollinen käyttäytyminen lisääntyy.

Kotouttamiseen kuuluisi myös viesti siitä, että Suomessa on elettävä suomalaisella tavalla. Suomen naiset saivat ensimmäisinä Euroopassa ääni- ja kansanedustajaoikeudet. Suomessa naisten asema on monilla mittareilla maailman paras. Olemme pohjoismainen hyvinvointivaltio, jossa vanhoillisten Lähi-Idän uskontojen kammottavimmat sukupuoliopit eivät kerta kaikkiaan kelpaa. Ne on hylättävä ja heitettävä historian kaatopaikalle.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Kiitos itsellesi Timo hyvästä keskustelusta!

Todellakin, meidät kokevat monet toisesta kulttuurista tulleet vähintäänkin omituisiksi. Siksi se toimiva sopeuttaminen, infon jakaminen, pelisäännöt meidän yhteiskunnastamme selkäytimeen, unohtamatta oikeutta omaan kulttuuriin, olisi niin tärkeää.

En minäkään lähde esittelemään paljaita olkapäitä ortodoksikirkkoon jne. Mutta mummo siinä eteisessä suo minulle anteeksi liian lyhyet lahkeet jos vedän huivin päälleni ja osoitan kunnioitusta toisele kulttuurille. Molemminpuolista suvaitsevaisuutta tarvitaan niin paljon!

Jossakin on oltava keinoja sopeuttamiseen, yhteiseen elämään. Meitä kantaväestöäkin voisi infota maahanmuuttajien kulttuureista, moni ongelma katoaisi jo sillä. Lastenhoitajana, uran alkuvaiheilla, ihmettelin erään perheen töykeää käytöstä, minua ei koskaan perheen pojat suostuneet kättelemään. Tietenkin kyseessä oli heidän tapansa ja ongelma ratkesi, kun kysyin. He ymmärsivät närkästykseni, koska koin sen epäkohteliaana ja minä ymmärsin jatkossa vilkuttaa. Ei se ymmärtäminen ja suun avaaminen voi olla niin vaikeaa.

Tässä kohtaa vedän esille sen yksilöstä ja omasta tiedostamisesta lähtevän muutoksen. Asiat voivat muuttua myös alhaalta ylöspäin ja itseasiassa se onkin tehokkaampaa niin. Mikään kielikurssi tai ulkomaanmatka ei valista ja opeta niin paljon kuin itsensä ja vaikuttimiensa tunteminen. Miten tähän saadaan tehoa, en tiedä. Tässä sitä nyt itse vähän yritin tekstissäni saavuttaa.

Maailma muuttuu niin nopeasti ja ongelmat vain lisääntyvät, koska meillä ei ole yhteistä ymmärrystä kulttuurien välillä. Eikä sitä kanssakäymistä ja vuorovaikutusta, on vain ihmeellistä linnoittautumista puolin ja toisin.

Kun linnoittaudumme lisäksi vielä oman mielemme sisään, sotku on sellainen, että se on mahdoton selvittää.

Aina ymmärrystä ei voi, eikä saa olla, esim. naisten asema, ympärileikkaukset, rikokset jne. Mutta pidän tätä jotenkin itsestäänselvänä, siksi en tämän kummemmin siihen kajoa. Ohjenuoranani tasa-arvo ja henkinen ja fyysinen koskemattomuus.

Anja Jackson

Kavahtaminen on yhtä normaalia, kuin esim. molempiin suuntiin katsominen ennen tienylitystä.
Itsesuojeluvaiston ja rasismin sekoittaminen ei vain toimi.
Se mikä on mielenkiintoista, on kaikkien maahanmuuttajien mieltäminen mustiksi, tai kulttuuriltaan suuresti omastamme poikkeaviksi.
Jopa työperäisiin eurooppalaisiin maahanmuuttajiin suhtaudutaan ( oma kokemus) helposti alentavasti ja varsinkin suomalaisten naisten taholta jopa holhoava asenne aikuisiin ihmisiin.
Se, että ajatellaan kavahtamisen jollain tavalla loukkaavan tai yllättävän viattoman maahanmuuttajamiehen, on osa tätä alentavaa suhtautumista.
Kyllä aikuisella ihmisellä omat hoksottimet kertovat sen verran, että vastaavanlaisen rikoksen tapahduttua hiljattain aluella, on ymmärrettävää, että "kavahdetaan" samanlaisia ulkoisia piirteitä omaavia.
Muualla euroopasssa ei lapsia päästetä leikkimään ulos keskenään, naiset liikkuvat myöhään illalla aina porukassa tai taksilla jne..tätä ei katsota rasismiksi, tai ylipäätään kehenkään muuhun kohdentuvaksi halventamiseksi, vaan ihan normaaliksi itsestä huolehtimiseksi. Surullista se toki on ja vapautta rajoittavaa.
Eurooppalaisissa kaupungeissa jos näkee naisen yksin toikkaroimassa esim. yökerhosta "kotiin" pienessä sievässä, on useinkin kysymyksessä juurikin suomalainen! Suomalaisilta kun vieläkin puuttuu se "kavahtaminen" ja sitäkautta terveen järjen käyttö.
Tällä en milläin tavoin halua antaa sellaista kuvaa, että rikosen uhreja syyllistäisin, vaan totean, että olemme saaneet elää lintukodossa tähän asti, mutta maailma on muuttunut ja meidän on muututtava sen mukana. Ikävä kyllä

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Hyviä pointteja! Mielenkiintoisia ja miettimisen arvoisia.

Tuli nyt tässä mieleen, että voisiko alentuva suhtautuminen johtua osittain siitä, että monet maahanmuuttahat ja ulkomaalaistaustaiset ovat töissä sellaisissa hommissa joita valtaväestö ei oikein huoli. Tästähän on ollutkin jonkin verran puhetta.

Itse siivoustöitäkin tehneenä, en törmännyt yhteenkään kantaväestöläiseen :/ Se on ihan tosiasia, että siellä siivoaa lääkäreitä ja insinöörejä, koska eivät saa omaa koulutustaan vastaavaa työtä, kielimuurin, ennakkoluulojen takia.

Laivasiivoojat ovat poikkeuksetta ulkomaalaistaustaisia, miksi?

Toisekseen, kuka kaiken siivoaa, jos meillä ei ole maahanmuuttajia? Siivoustyö nollasopimuksineen ja olemattomalla palkalla ei paljoa suomalaista houkuta (yleistys)

Todellakin, maailma muuttuu koko ajan ja pelolle ei saisi antaa valtaa, silti on järkevää vähän pelätä. Missä tasapaino sitten sillekin.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Piia Collan, #58.
Meillä sanottiin takavuosina, että suomalaiset eivät elä pesemällä toistensa paitoja. Mutta se on harvinaisen huonosti sanottu. Sillä paidat on pestävä ja huoneet ja hallit siivottava. Se on tärkeää ja tarpeellista työtä, josta kuuluu maksaa säällinen palkka.

Suomen ikärakenne on nopeasti muuttumassa sellaiseksi, että emme yksinkertaisesti pysty pyörittämään tätä ruljanssia emmekä pysty säilyttämään elintasoamme ilman reippaanlaista maahanmuuttoa.

Olen sitä paitsi kuullut, että monet maahanmuuttajat ovat esimerkiksi vanhustenhoitajina sydämellisiä ja empaattisia, vanhusten mielestä erittäin suosittuja työntekijöitä.

Maahanmuuttajat on vain kotoutettava sivistyneen ja demokraattisen hyvinvointivaltion tavoille.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan Vastaus kommenttiin #60

Niin, säällinen palkka kaikesta työstä, en tiedä toteutuuko ikinä.

Tuo on muuten aivan totta (ja taas poikkeuksia on)
Monissa kulttuureissa on aivan toisenlainen tapa hoitaa vanhuksia.
Joillekin on suorastaan häpeällistä, jos ei omia vanhempiaan hoida itse, ota kotiinsa asumaan ja on siinä jotain ideaakin. Vaikka se ei juurikaan käytännössä ole Suomessa mahdollista, voimme ainakin ottaa oppia kunnioituksesta vanhempiamme, vanhuksiamme kohtaan.

Sitä luulisi kaikkien käsittävän, että jokainen työntekijä maksaa veroja ja jokainen sopeutunut on potentiaalinen työntekijä.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Täältä löytyykin selitettynä eräs erittäin tärkeä seikka....

http://jorieskolin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/190152...

Linkitän tämän teille, jotka kritisoivat sitä, miksi en halua kuulla tässä ketjussa tilastoista. Tässä syy.

Toimituksen poiminnat