Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Taas sössitään, kannattaisi älähtää

Helsingin sanomat uutisoi  21.2, kuinka Elmun ideoima konserttisali ei taida toteutua. Nosturi, konserttisali, joka piakkoin puretaan asuinrakennusten tieltä, on ollut todella kovassa käytössä. Nosturin tilalle Elmu (Elävän musiikin yhdistys) kaavaili 3000 hengen konserttisalia Konepajahalliin, tämän kokoista ei Helsingistä löydy. Tällainen paikka olisi suuremmassa käytössä, kuin kohta purettava Nosturi. Nosturissa keikat ovat yleensä sallittuja myös alle 18-vuotiaille ja näin se on ollut suuri ihmiset kokoava musiikin keskus, musiikkia kaikille, ikään, kokoon ja makuun katsomatta, yhteenkuuluvuutta, jota löytyy vain seisomakatsomosta. Luulen, että Elmu jatkaisi tätä alaikäisten huomioimista myös Konepajahallilla.

Konepajahallin suunnitelma ei toteudu, mikäli Helsingin kaupungin asettaman työryhmän ehdotus saa kannatusta. Kuulemma liian kallista. Sinänsä huvittavaa on se, että Elmulla on varsin realistiset suunnitelmat Konepajahallin käyttöönottoon ja tila oli heille mielestäni jollakin tasolla jo luvattu. Konepajahallin sijaan tarjotaan viereistä teräksistä kaasukelloa, joka ei ole rakennus vaan kone. Ilmeisesti koneen remontoiminen rakennukseksi ja konserttihalliksi on halvempaa ja Konepajahallin purkaminen järkevää, tai niinhän se olikin, että Skanska rakentaa sinne kalliita lof asuntoja?

Kaiken tämän järkevyyden lisäksi työryhmä on sitä mieltä, että kaasukello ja Suvilahti on loistavaa, viihtyisää sekä toimivaa konsertti ja tapahtuma aluetta. Ei ole, onko kukaan työryhmän jäsenistä siellä edes ollut? En usko, jos tuollaisia lausuntoja annetaan. Olisi kannattanut piipahtaa vaikka Suvilahteen Kaisaniemestä siirretyillä Tuska- festivaaleilla katsomassa kuinka viihtyisä ja toimiva tuo ympäristö on.

Vielä uutisointia perjantailta 20.2 , suora lainaus, joka herättää minussa jo aitoa vihaa! ”Selvitys tarjoaa korvaaviksi tiloiksi Suvilahdessa olevaa tiiliverhoiltua kaasukelloa, johon Elmun lisäksi siirtyisi myös nuorisoasiankeskuksen toimintaa. Tällöin nuorisonasiainkeskus luopuisi nykyisestä konserttipaikastaan Gloriasta.”

Gloria on toimiva keskus aloitteleville yhtyeille, bändimaratoneille ja tapahtumille, lisäksi keskeisellä paikalla, jonne nuoriso löytää ja haluaa tulla. Tila on sellainen, että siihen saa sitten jonkun hienosto ravintolan tilalle.

En yhtään ihmettele sitä, että nuoriso voi pahoin, on äänekästä ja pelottavaa. Maleksii kadulla ja rötöstelee. Tällä tavalla vaivihkaa ja asioista tietämättömät vievät heiltä kaikki mahdollisuudet harrastaa, tehdä järkeviä, luovia asioita. On niillä nuorillakin oikeuksia! Hekin ovat kansalaisia, tulevia veronmaksajia. Voin mieluusti antaa vaikka perheemme lapsilisistä 20% pois, tai maksaa lisää veroja, jos ne korvamerkitään nuorisolle. Ja en todellakaan ole hyvätuloinen. En edes keskituloinen. (En mediaani, enkä muullakaan vertailu tavalla)

Olen myös itse Nosturin ja Glorian käyttäjä ja voin vilpittömästi sanoa, että näiden molempien sulkeminen on isku tuhansien ihmisten kasvoille, kulttuurille, musiikille.  Suoranainen kannustus nuorille olla tekemättä mitään, harrastamatta, ei kaupunki teille viitsi antaa mahdollisuuksia. Nuoret ovat päätöksenteossa liian usein vähiten arvostettu ihmisryhmä.

Työryhmän jäsenet, kaupunginsihteeri Timo Härmälä, ja mukana selvitystyössä muun muassa olleet, Helsingin kulttuurijohtaja Stuba Nikula ja nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio. Voisitteko ystävällisesti käväistä Gloriassa jonkin tapahtuman yhteydessä, kysymässä nuorilta mitä paikka heille merkitsee. Sibelius lukiossa, kysymässä mitä Gloria on heille. Nosturissa keikalla, kyselemässä jonottavilta kaikenikäisiltä ihmisiltä, kumpi on järkevää rakentaa 3000 ihmisen Sali Konepajahalliin, jollaista ei siis koko Helsingissä ole, vai 1000 hengen sali koneen sisälle, jonka kokoisia on Helsingissä lukuisia.

Elmulle tämä työryhmän suositus tulee olemaan kuolinisku!

Hyvät Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenet, vetoan teihin, nuorison, kulttuurin, musiikin ystävien puolestapuhujana, älkää viekö aivan kaikkea, olette vieneet jo niin paljon. Tyhmillä ratkaisulla tehdään vain laskua ja lisätään ongelmia, työryhmiä voidaan asettaa selvittelemään kaikenlaista, mutta mikään työryhmä ei voi kaikenkattavasti tietää asiasta, paperit eivät puhu. Ihmiset puhuvat, menkää ja kysykää ja täyttäkää Helsinki musiikilla ja yhteenkuuluvuudella, joka on mitä parhainta ennaltaehkäisevää nuorisotyötä!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Tätähän tämä aina
Nimenomaan jos on kysymys paikoista joissa nuoret voivat käydä/harrastaa

Muistan miten yllättynyt olin aikoinaan
Tajusin ettei kakruille ollut mitään tarjolla edes sponssattuun hintaan

Omalla sukupolvellani kävi siinä tuuri nimittäin
Treenikämpän sai kohtuulliseen hintaan kun oli kaupungin hallinnassa

Ne kun eivät ole varsin halpoja
Vuokrat ovat usein isompia kuin asuntojen vuokrahinnat

Päädyin lopulta antamaan kakruille oman treeniksen avaimet
Sanoin että siellä on soittimet ja vahvarit, älkää hajottako tänks
Minä siis pystyin auttamaan joten autoin

Omalla kohdallani nuorena ei olisi ollut varaa moiseen
Olisin sitten tehnyt sitä muuta
Juuri sitä kaikkea muuta mikä ei nyt välttämättä olisi ollut hyvä juttu
Rämpyttäminen saattoi olla äänekästä mutta niin olisi ollut vaihtoehtokin

Jos joku nyt kysyy sen tavallisen
Miksi yhteiskunnan pitäisi tarjota mitään
Vastaan että juu ei ole pakko, sitten ei vain tarvitse ihmetellä kun rytisee
Jos joku kysyy mikseivät kakarat voi pysyä kotona ja opiskella katekismusta
Täytyy kysyä että vieläkös muistat oman nuoruutesi
Eikö se tekeminen kuitenkin mene aina edelle

Jotain tekemistä ne nuorten penteleet aina keksii
Riippuu siitä sitten mitä on tarjolla mihin se kohdistuu

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Nimenomaan, ne on nuoria, ei tyhmiä, mutta nuoruuden huumassa on välillä vähän suunta hakusessa.

Nuoria voi opastaa kannustamalla järkevämpien toimintojen pariin ja antaa edes mahdollisuuksia erilaisiin harrasteisiin.

Tämä on niin tätä, suututtaa, suututtaa ja kaikkein eniten suututtaa se, että ihmiset jotka ovat kasvaneet "aikuisiksi" (väärällä tavalla) päättävät näistä. Eli juuri ne, joilla ei sitä kosketuspintaa tämän päivän lasten ja nuorten maailmaan ole.

Ja musiikki jos joku on hemmetin hyvä harrastus! I know!

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Tässähän näkyy toimivan käytännössä NIMBY!-syndrooma, joka on todella yleinen keskiluokassa ja siitä ylöspäin. Kaikille ongelmille vaaditaan ratkaisua, nuorison toimettomuudelle, kodittomuudelle, jne.. Ratkaisussa vain tämä Carlinin toteama ongelma toistuu AINA; NIMBY - Not In My Back Yard!

Toimituksen poiminnat