Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Ihminen on tyhmä

Maailmantuskan poteminen on raskasta, yksin sen poteminen on vielä raskaampaa. Ajoittain menetän uskoni ihmiskuntaan aivan kokonaan. Kun lueskelen kännykästä eduskunta sovelluksen avulla kansanedustajien puheenvuoroja, facebook päivityksiä ja lakialoitteita on pakko nöyrtyä sen ajatuksen edessä, että ei se maailma niin vaan muutukaan. Tuskaista on myös lueskella nettikeskusteluja, ihan missä vaan. Eivät ne paljoa asiallisempia ole täällä, kuin jossain Iltalehtien tai 24 palstoilla, joissa nimettömyyden takaa huudellaan sitä sun tätä.

Silloin tällöin kuitenkin sattuu silmään kommentti,teksti, ajatus, joka on selkeä, asiallinen ja yhteistyöhalukkuutta ilmentävä. Se keskustelee ja osaa tuoda asioita uusista näkökulmista esille. Kommenttia ei vaivaa oman egon pönkittäminen tai sen korostaminen mitä,  minä olen tehnyt sen ja sen asian puolesta. Kommentin takana ei ole ihmistä, joka elää menneisyydessä ja menneisyyden tavoissa ja tavoitteissa. Ihminen sanojen takana antaa ymmärtää, että haluaa yrittää parantaa tätä maailmaa.

Minullakaan ei ole aina sellaista kykyä, joskus ne trollaukset ja muut kärjistykset herättävät niin primitiivisiä tunteita, että sortuu piikittelyyn ja suoranaiseen vittuiluun. Sitä toivoisi, että itseään edustamaan valitut ihmiset olisivat viisaampia. Kuitenkin lukiessa kansanedustajaehdokkaiden keskusteluketjuja törmää kaikkeen siihen mihin ei sillä tasolla pitäisi törmätä. Olemme kaikki ihan samassa veneessä, valitettavasti. Ihminen on tyhmä.

Minä yritän olla välillä viisaampi, niin kuin nytkin ja kirjoitella asioista, jotka vaivaavat, ihan asiallisesti. Yritän lajitella ja kerätä koiran jätökset. Maksan veroni ja pidän huolta lapsistani. Olen vähentänyt lihansyöntiä ja pyrin siihen, että en tuo omaa egoani niin paljoa esiin, yritän olla nöyrä. Tyhmän ihmisen pitää olla nöyrä.

Istun joskus laiturinnokalla tai kalliolla ja mietin, että minusta ei jää jäljelle mitään, olen aivan käsittämättömän mitätön tämän kaiken muun keskellä. Nämä kalliot ja tämä vesi on ja pysyy, minä en. Tuuli tuulee ja lumi sataa. Ihminen on pieni, kannattaisi muistaa se aina. Se antaa vähän perspektiiviä ja perspektiivi ei ole koskaan pahitteeksi. Olen aivan varma siitä, että ihmislaji on nöyryytensä puutteessa vielä kovan paikan edessä, ellei katoa peräti kokonaan. On me sellaiset systeemit tänne luotu, että eivät ne kestä, kuten kalliot ja vedet.

Eduskunta sovellus, sinänsä ihan kiva, ei ole mitään suuressa mittakaavassa. Eikä sen paremmin kansanedustajat, kuin minäkään pysty muuttamaan sitä tosiasiaa, että ihminen on tyhmä ja luonto viisas. Tämän tajutessa on maailmantuska niin suunnaton, että sitä on vaikea kestää. Ajattelen, ihan sama ja unohdan lajitella, en jaksa välittää, kaikki on niin tuskaisen vaikeaa ja keskityn siihen kuinka näppärästi voin nolata toisen keskusteluketjussa. Maailma ei silloin muutu, me emme muutu.

Suosittelen kaikille istumista metsässä ja sen tajuamista, että ihminen on tyhmä. Olisi kivaa potea maailmantuskaa yhdessä, ei olisi niin yksinäinen ja toivoton olo.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

Mitä vähemmän tietää sitä enemmän luulee tietävänsä.

Mitä enemmän tietää sitä vähemmän tietää tietävänsä.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Olen samaa mieltä. Ihminen on todella tyhmä laji. Se on myös itsetuhoinen laji, joka itse tuhoaa itsensä lopulta.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

Ei tarvitse mennä metsään, suomalaisten tyhmyydestä on tehty pro gradu-tutkimus yliopistossa:

http://www.atenakustannus.fi/tilaukset/kirjailija/480

Suomalaiset ihailevat tyhmiä ja tyhmyyttä (ja tekevät tyhmyyksiä):

http://files.kotisivukone.com/tapion.ajatukset.net...

Suomalaisten tyhmyydellä on geneettinen selitys:

http://www.tapionajatukset.com/161

Toimituksen poiminnat