Piia Collan Kirjoitan kun on asiaa

Kun maailma kaatuu, pitää jaksaa jonottaa

 

Auroran psykiatrinen päivystys on päätetty siirtää Haartmanin ja Malmin terveyskeskuspäivystyksen yhteyteen 1.2 alkaen.  Asiasta on ihan turha ruikuttaa, asianosaisia ei ole kuunneltu ja mitä ilmeisimmin missään yksikössä ei ole taidettu käydä paikan päällä perehtymässä asiaan. Psykiatrisen päivystyspoliklinikan henkilökuntaa ei ole kuunneltu, ainakaan tarpeeksi.

Kuka päätöksen tehneistä haluaa ottaa vastuulle ensimmäisen itsemurhan, jonka joku tekee siitä syystä, että voimat eivät riitä istumaan montaa tuntia jonottamassa kaaoksessa, ihmisten keskellä, jonkun lähellä.  Kuka tekisi tilastoja näistä ihmisistä? Surullista on se, että kukaan ei tiedä kuinka moni ihminen jättää avun hakemisen väliin, jota Aurorasta olisi saanut heti ja asiallisessa miljöössä.

Sairaankuljetukset, jotka ovat jo valmiiksi suunnattoman ruuhkaisia, lisääntyvät. Aurorasta siirryttiin osastolle hoitajan kanssa kävellen. Nyt kuljetetaan psykoosipotilas tuntien odotuksen jälkeen siirtokuljetuksena Malmilta Auroran sairaalaan.

Ihminen, jonka maailma on hajonnut, joka ei ole enää meidän kanssamme tässä maailmassa, vaan tuskansa ja sairautensa seassa aivan sokkona, laitetaan ensin jonottamaan hoitajalle pääsyä, viime viikonloppuna Malmilla pelkästään jono hoitajalle oli 35 min.  Hoidontarve arvioidaan ja koska kyseessä ei ole sydänkohtaus, aivohalvaus tai avomurtuma jonottaa potilas luonnollisesti pidempään kuin edellä mainitut.  Kyseessä ei ole ”hengenhätä” Psykoosi , masennus tai mania ei pysäytä hengitystä tai sydäntä.  Potilas saattaa päättää, että istuminen 40 ihmisen seassa, suhteellisen pienessä tilassa on liikaa ja lähtee pois. Voiko kukaan kuvitella millaista on olla tuntemattomien seurassa, jos todellisuudentaju on vaurioitunut tai tuntuu siltä, että jokainen ääni, liike, valo on liikaa. Viime viikonloppuna portaissa kaatunut jonotti lääkärille n. 4h ja siirtokuljetusta Töölön tapaturma-asemalle n. 2h Ehkä puitteet järjestetään ”sopiviksi” jolloin voi kukin miettiä miltä tuntuu jonottaa yksin eristetyssä huoneessa, johon ei aivan varmasti riitä henkilökuntaa valvomaan?

Minun on vaikea kuvitella, että ammattitaitoa ja puitteita jotka Aurorasta löytyvät , pystytään siirtämään somaattisten sairauksien päivystykseen.  Syöpäpotilaitakaan ei hoideta iho ja allergiasairaalassa. Mielenterveyteen liittyvät sairaudet ovat aivan oma lajinsa, joka vaatii erikoistumista henkilökunnalta ja aivan omanlaiset fyysiset puitteensa.

Toivottavasti kovin moni akuutissa hoidon tarpeessa olevista mielenterveyspotilaista ei pääse kuolemaan.  Tiedän, että tämä tehty päätös aiheuttaa tarpeetonta kipua monelle ihmiselle ja mahdollisesti turhia kuolemia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Osastopäällikkö Hannu Juvonen Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirastosta on selittänyt päätöstä näin: "Ei ole tarkoituksenmukaista, että akuuttiin tarpeeseen vastaa päivystyspoliklinikka, joka on irrallaan muusta hoitojärjestelmästä. Akuuttiin tarpeeseen pitää pystyä vastaamaan potilaan lähellä. Niillä omilla psykiatrian ja päihdepoliklinikoilla."

http://yle.fi/uutiset/psykiatrian_paivystyksen_lah...

Mikä lopulta on potilaan etu?

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Epäilen, että Juvonen ei ole käynyt paikan päällä lainkaan, eikä pyytänyt konsultointia asianosaisilta. Eikä miettinyt tarkemmin koko tapahtumaketjua, joka vie potilaan Auroraan. Kummastuttaa ajatus siitä, että avun tuominen potilaan lähelle toteutuisi todellisuudessa tarkoituksenmukaisesti, kun resursseja ei taideta lisätä. Uudelleenjärjestely ei ole aina resurssien lisäämistä, vaan kosmeettista toimintaa. Ajan varaaminen poliklinikoille akuutissa tarpeessa on haastavaa nyt ja tulee sitä olemaan jatkossakin. Kaikki tämä selviäisi, jos asiasta päättäneet olisivat ystävällisesti ottaneet selvää siitä mitkä realiteetit ovat.
Potilaan etu on se, että saa apua. Nyt apua ei saa nopeasti poliklinikoilta, eikä Aurorasta.

Mihin Juvonen perustaa väitteensä? Mitään todellisia perusteluja ei kannanottojen takana ole, vaan päätös tuntuu perustuvan käsitykseen siitä miten asiat jatkossa ovat.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Hätäkeskukset eivät myöskään luokittele mt-potilaita kiireellisiksi, jolloin ambulanssin odottaminen kestää tuntikausia. Onkohan kukaan ajatellut sitä, jotta jos päivystävä lääkäri on nk. reppulääkäri, ei hänellä ole myöskään oikeutta pyytää poliisin virka-apua, jolloin umpipsykoottiet, aggressiiviset potilaat on viisainta laskea karkuun kadulle, ettei henkilökunnan turvallisuus vaarannu.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tällaisen huutelevan vilkkaalla Mannerheimintiellä autojen väylällä kulkevan miehen näin Lasipalatsin läheisyydessä hiljattain arkipäivänä. Ihmettelin minne mies oli matkalla ja miksi kukaan ei tehnyt mitään. Pelottavaa tietysti, mutta jotain olisi pitänyt tehdä. En jäänyt seuraamaan kulkua ja sitä tapahtuiko mitään. Yhä useammain näitä vapaana kulkevia, uhkaavia hoitoa tarvitsevia näkee nykyisin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #8

Tuon kadullakulkevan miehen jatkosta en tiedä, sillä minulla oli sovittu aika hammaslääkärille, hammassärky ja kiire. Muuten olisin tehnytkin, sillä sen verran vaivasi. Hänen luokseen en olisi mennyt, sen verran agressiiviselle vaikutti, mutta poliisin tulo paikalle olisi voinut auttaa. Ehkä joku muu keksi paremman keinon auttaa ja ratkaista tilanteen.
Otin töihin aikanaan myös mielenterveyskuntoutujan. Valitettavasti hän ei kyennyt työhön. Työhän olisi hyvää terapiaa. Kaikkien kapasiteetti ei siihen vain riitä. Muunlaisa apua tarvitaan silloin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Inhimillisyytemme taso tulee esille siinä, miten kohtelemme yhteiskunnan kaikkein heikoimmilla olevia, kuten psykiatrisia potilaita.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Täysin käsittämätöntä toimintaa. Turhaan vaarannetaan ko potilainen tilannetta ja samalla muiden potilaiden turvallisuutta myöskin. Nämä potilaat ovat tosiaankin sen verran huonossa hapessa henkisesti, että tämmöinen yhteispäivystys ei kyllä helpota tilannetta. Typerää ja ilkeää.

Jari Vuorinen

Tuli vaan mieleen,että tilastokeskushan on lopettanut tai lopettamassa tilaston "kuolleet"pitämisen esillä.

Mistähän syystä ?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ongelman ytimessä on raha. Kaikki haluavat palevluja ja niiden parantamista, mutt akukaan ei halua maksaa.

Olet puuttunut sekä tapauksena että periaatteellisesti oleelliseen vikaan yhtieskunnassamme. Mitä tarjoat ratkaisuksi? Leikkaamista jostain muusta, mistä tarkkaan ottaen, vai verotulojen lisäämistä? Itse kannatan lämpimästi jälkimmäistä.

Muita vaihtoehtoja ei oikeastaan ole.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

"Kuka tahansa lääkäri voi kirjoittaa M1-lähetteen. Jos potilas ei kuitenkaan sen perusteella halua lähteä sairaalaan, virka-apua ei voi potilaan sairaalaan kuljettamiseksi pyytää muu kuin virkasuhteessa oleva lääkäri "

Olen kriisityössä avustanut täydellisen kielitaidotonta lääkäriä kirjoittamaan tarkkailulähetteen. Tämä oli noin lähes kymmenen vuotta sitten. Miten on tilanne nyt.

Asiaan,

Henkilökuntaa ei ole kuunneltu ja henkilökunta on ollut jo Aurorassa ylirasittunutta mistä on kyllä kuulunut älämölöä, jos on KUUNNELLUT. Ei tietenkään paikan päällä ole käyty vaan päätökset on tehty korvapuustin ja kahvin kera ja tämä ei ole mikään vitsi.

Kukaan ei ota vastuuta. Voimat ovat loppu viideosalla kansaa ja hoitoa tarvittaisiin lisää ja rutosti mutta myös osaamista, joka on nyt sitäsuntätä, myös lääkityksen määrämisen suhteen. Ketiapiinilla ei voi korvata betzodiatzepiineja, jotka ovat paras ja turvallisin vaihtoehto esimerkiksi paniikkioireyhtymään. Kaikki eivät todellakaan halua sekoittaa nuppiaan mömmöillä - eikä niistä psyykenlääkkeistä tule todellakaan mitään mielyttävää oloa. Avun hakeminen jää väliin varsinki, jos saa haukut 112 tai 10023 ( terveyspalvelujen neuvonta tai lääkäri on ns. kädetön.) minulle kertoi eräs pyskiatri, että julkisella puolella vahtavaat ns. päihdehoitajat, että mitä lääkärit määräävät ja, että ainakin hän tuntee olevansa voimaton.

Sairaankuljettajille ja hoitajille voisi antaa enemmän vastuuta myös akuuttilääkityksen suhteen, siis oikeus antaa tarvittava betzo tai neurolepti arvion jälkeen. tämän pystyy kyllä helposti ja vaarattomasti tekemään pinellä koulutuksella joka on jo sairaanhoitajan koulutuksessa tai pitäisi olla.

Jos, ihminen, jonka maailma on hajonnut ei ooe ennen hajoamaista saanut apua - on vika terveydenhuollossa todella paha. Kome been raitiovaunu ei todellakaan oe mikään avohoitolaitos. Terveyskeskusten depishoitajat ovat avuttomia ja eivät varmasti edes uskalla konsultoida lääkäreitä, jota itse tein ahkerasti ja lähes aina aloitettiin OIKEA lääkitys tilanteeseen nähden.

Mariasta voi kertoa senverran, että ei siellä ole aikaa edes keikkailijaa opettaa ei edes näyttää missä on vaatekaappi - kokemusta on. Siellä ei, jollei muutosta ole tapahtunut mitään valmiuksia psykiatriseen hoitoon tai edes arviointiin - faktaa.

"Toivottavasti kovin moni akuutissa hoidon tarpeessa olevista mielenterveyspotilaista ei pääse kuolemaan. Tiedän, että tämä tehty päätös aiheuttaa tarpeetonta kipua monelle ihmiselle ja mahdollisesti turhia kuolemia."

Ilmeisesti tämä on tarkoitus.

Huomaan kommenteista tietämättömyyden tilanteesta. Shade.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Ongelman ydin ei ole raha vaan...

http://jussikeskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1840...

... välinpitämättömyys...

Keynes on yrittänyt sovittaa talouden suorituskykyä ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja vapautta yhteen. Hänen ideansa oli vähentää pääomavoittoja ja lisätä kulutuskysyntää palkkojen ja tulonsiirtojen avulla ts. yrityksille olisi sallittava vain sellaiset voitot, että ne voisivat sijoittaa ylimäärän investoimiseen. Liberaalin ajattelun sairastuttamassa yhteiskunnassa tämäkin ajatus karkasi täysin käsistä ja yrityksen johdolle alettiin mättämään jättimäisiä palkkioita ja verokikkailua alettiin suosia muiden kansalaisten kustannuksella. * Himo

Kävi, kuten Keynes oli ajatellut, ei ole itsestään selvää, että yritykset käyttäisivät voittonsa investointeihin. Ei käynyt niin, että ”hyvinvointivaltio” olisi huolehtinut verotuksella ja tulonsiirroilla, että kaikki resurssit todella käytettäisiin reaalipääoman muodostumiseen tai kysynnän luomiseen palkkojen muodossa. Suomi on ollut vikisevä rakkikoira EU:n ja maailman sadonmonetaristisen talouden kourissa. * Ahneus

Sijoittajat ja koroillaan eläjät eivät riitä takkumiehiksi muulle kuin omalle itselleen ja saatanalliselle luonteelleen ts. sille välinpitämättömyydelle, josta aiemmin kirjoitin, sille joka on rakkauden ja välittämisen vastakohta. * Välinpitämättömyys

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Suoraa puhetta. Tänään oli puhetta henkilökohtaisista lahjoituksista. Ihmettelin, että toinen muutaman kympin vuoksi napisi rahoista. Kun rahaa on todella paljon, ahneus näyttää iskevän ja silloin ei muu kelpaa kuin lisäraha. Köyhät ja huonosti voivat, auttamiset, ovat silloin peanuts. Oma etu ykkösenä mennään. Mistä näitä tulee?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

On se mielenkiintoista kun lapset ja nuoret suljetaan laitoksiin ja mömmöjä syötetään,ei edes varmuudella tarpeeseen.Psykologit ja psykiatrit tekevät jopa vanhemmista "diagnooseja"näkemättäkään.Varsinkin silloin kun sukset menevät sossujen kanssa ristiin,eli vanhemmat eivät niele näiden joka alan tietoviisaiden tekemiä esitutkimusten tuloksia.Kun sossu "konsultoi" psykiatria tai psykologia ,omien subjektiivisten kuvitelmiensa pohjalta,jopa suositellen laitoksissa yleisesti käytettyä psyykenlääkettä lapselle(joka ei ole edes tavannut lääkäriä),se on rikos ja mielivaltaa,vastoin lakeja,jotka sitovat sos-ja terveydenhoitoalalla työskenteleviä.

Kuinka on varaa laittaa 100 000 vuodessa lapsen laitos"hoitoon",kun lapsella ei ole edes vikaa vintissä,tai hänet suljetaan sinne neurologisen tai kehitysvamman vuoksi,kun ei kunta ole halunnut ,eikä halua kustantaa lapselle lainmukaista lääkärin hoitoa,ja tutkimuksiin ei saada lähetettä.Psyykessä ei vikaa ole myöskään silloin kun lapsi haluaa kotiinsa,ja ikävissään ei saa nukutuksi,tai ei unohda vanhempiaan.Lapsia on viety laittomasti kotoaan,tämän tietää nykyään jo jokainen.Keskiajalta ei siis tämä mielenterveydenhoito ole paljoakaan eteenpäin päässyt.

Mattoterapia,pakkohoidot,rangaistus käytännöt,sitomiset,huoneeseen sulkemiset,ei saa tavata omaisia,ei saa soittaa omaisille jne.Ei kuulosta ihmisoikeuksilta,ei vaan keskiajan kauhukammiolta,ja silti näin kohdellaan lapsia laitoksissakin,istutetaan alusvaatteillaan jne.

Nämä lapset kasvavat laitostuttuaan ulos yhteiskunnasta,johon eivät moni enää koskaan sopeudukkaan.Kun nyt tiedossa on se,että lapsia viedään kotoaan laittomin perustein mainittuihin paikkoihin,on syytä tutkia ensin nämäkin tapaukset.Kun veronmaksajien rahoilla ylläpidetään näitä monikansallisia veroparatiisifirmoja,psykiatrian osastoineen(ovat ostaneet nekin käyttöönsä,omavalvonta sos-ja terveydenhoidon alalla)Niin ne rahat miljardi vuodessa,tippuisivat murto-osaan ,kun lakia alettaisiin noudattamaan es.lastensuojelussa.Nythän kunnat ja kaupungit pirauttavat listalla oleviin laitoksiin tahi ammatillisiin perhekoteihin,kun lakia rikkoen eväävät perheiltä tukitoimet.

Suomessa onkin nuorten mielenterveyspotilaiden käyrät jatkuvassa nousussa,kas vain ,samaa tahtia kun aloitettiin urakoida lastensuojelussa huostakertoimen tahtiin.2008 ja siitä eteenpäin onkin valtion ainoa tuki kunnille tuottanut niin mielenterveydeltään sairaita lapsia(ennen tätä Suomen lapset olivatkin mailman terveimpiä)kuin vähä älyisiä vanhempiakin,ongelmaisia ja "muista syistä kykenemättömiä "perheitä.

Niin kauan kun sos-ja terveydenhoidon alalla on omavalvonta ,eli sama kuin rikollinen itse tutkisi omat rikoksensa ja päättelisi antaako tuomion vaiko ei,ei asiat muutu miksikään.Suomi on saanut EIO:lta huomautuksia mielenterveyspotilaiden kohtelusta,ja heidän itsemääräämisoikeuksien laittomasta laiminlyönneistä.Potilaita pidetään laitoksissa,ilman,että he saavat ääntään kuuluviin,tai että omaiset saavat edes tavata.Heille syötetään samaa lääkitystä vuodesta toiseen jne.Edes pakkohoidossa olevaa/otettua ei voida kohdella siten,etteikö hänellä ole oikeuksia.

Mielenkiintoista onkin myös se,että lastensuojelulain mukaisesti lapsi voidaan viedä pakkohuostan kautta pakkohoitoon.Kuten suomessa es.pojat,joita onkin lääkitty näihin päiviin asti,kummallista on se,että poikien päässä ei ole ollut missään vaiheessa mitään vikaa.Lääkkeet joita lapsillekin syötetään tuovat kyllä ajan mittaan eriasteisia ,niin fyysisiä,kuin psyykkisiäkin muutoksia.Kehittyvän lapsen es.aivot,kun eivät kemiallista hyökkäystä ilman vaurioita niele.

Tämä mafia joka säätelee koko sos-ja terveydenhoidon järjestelmää ,olisikin aika puhdistaa näistä ihmisten ja heikoimpien elämillä rahaa takovista "liiketoimintamallia"ja kasvua hakevista tahoista.es.Suomessa on näitä tahoja sijoittajien toimesta tuettu,veronmaksajien rahoilla.Sarjayrittäjä ostelee pieniä alta pois,ja konsernit tytäryhtiöineen,kaappaavat vallan,jopa viranomaisten yli.
Kun ulkolaisten omistuksessa olevassa firmassa psykiatri tms.jatkaa lapsen pitämistä "hoidollisessa huostassa"18 ikävuoteen asti,omien tutkimustulostensa perusteella,jopa vastoin sossujen mielipiteitä,jokainen tietää että silloin ei firmalla ole halua luopua 100 000 vuodessa tuottavasta saalistaan.

Nikkilän sairaalan lakkauttamisen aikana siellä olevista potilaista osa jäikin "kadoksiin"ja omaiset löysivät lapsensa(toki aikuinen jo silloin,mutta heidän lapsensa,kuitenkin)alkoholistien yömajasta.Heitteille jättö?

Käyttäjän MarjoTammio-Kauhanen kuva

Hyvä kirjoitus ja aiheellinen blogistilta. Hyvä Ilona Oksanen ja Jussi Keskinen.

Muualta Helsinkiin noin vuosi siten muutaneena, olen todella pettynyt Helsingin mielenterveyspalveluihin. Lähisukulaiseni tarvitsee hoitoja ja kyllä se lääkärin ( psykiatrin tapaaminen on hankalaa )

Olen toki tietoinen, että jotkin potilaat eivät tapaa psykiatria edes kerran vuoteen. Tämä on heitteillejättö.

90- vuotias mies joutui odottamaan Mariassa yhdeksän tuntia päästäkseen lääkärille, kuinka tänne sopii sekaan psykiatrinen päivystys ?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Yksityiseltä puolelta saa varmaankin nuo tarvittavat mielenterveyspalvelut nopeasti ja kummempia jonottamatta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tottakai,jokaisella mielenterveysongelmista kärsivällä on varaa maksaa satoja,tuhansia euroja vaikkapa Mehiläisen palveluista.KUNTOUTUKSEN PORTAITA HYVÄÄN JA ITSENÄISEEN ELÄMÄÄN
Mehiläisen tavoitteena on auttaa jokaista asukastamme kuntoutumaan täysipainoiseen ja itsenäiseen elämään.
Mehiläinen Kuntapalveluiden tavoite on auttaa jokaista hoitokotiemme asukasta kuntoutumaan täysipainoiseen ja itsenäiseen elämään.Mehiläisen korkealaatuisen mielenterveystyön osaaminen takaa, että asukkaamme saavat tuekseen parhaan mahdollisen hoidon ja ohjauksen. Meille on tärkeää, että jokaisen asukkaamme on mahdollista edetä kuntoutuspolulla omaan tahtiinsa. Tuki, kunnioitus ja kuunteleminen ovat päivittäin läsnä hoitotyömme arjessa. Elämänlaatua kehittävällä työllämme haluamme auttaa asiakkaitamme voimaan hyvin.
Ammattitaitoinen henkilökuntamme on sitoutunut toimimaan asukkaidemme parhaaksi. Kaiken työmme lähtökohtana on, että jokainen kuntoutuja on yksilö, jonka itsemääräämisoikeuden ja yksityisyyden kunnioittaminen on ensiarvoisen tärkeää. Tiivis yhteistyömme kuntoutujan läheisten ja kotikunnan kanssa varmistaa, että Mehiläisen jokainen asiakas saa kokonaisvaltaista ja yksilöllisiä tarpeitaan vastaavaa hoitoa.
Tarjoamamme tavoitteellinen kuntoutus alkaa arviointijaksolla, jonka aikana kullekin kuntoutujalle valitaan sopivin asumismuoto ja kuntoutumista parhaiten tukevat palvelut. Kuntoutuminen on prosessi, jossa ihminen etenee työntekijöidemme ohjaamana ja saattamana kohti itsenäistä elämää. Asukkaamme tekevät itse päivittäisiä askareita ja työskentelevät ohjaajien tukemina. Tähän kuntouttavaan työotteeseen Mehiläisen henkilökunta on kokonaisuudessaan sitoutunut. Tavoitteemme on auttaa asukkaitamme löytämään omat voimavaransa ja ottamaan ne kokonaisvaltaisesti käyttöön.
LISÄTIETOJA
Lastensuojelupalvelut
040 189 7178
Ikääntyneiden palvelut
040 824 0497
Mielenterveyspalvelut
050 599 5622
Ota yhteyttä
Puhelun hinta >>
Tavoitteena Suomen paras asiakaskokemus
Mehiläisen asiakaskokemus on arvioitu yksityisen terveydenhuoltoalan parhaaksi Asiakkuusmarkkinointiliiton ja Avaus Marketing Innovationsin toteuttamassa tutkimuksessa. Miten tähän on päästy, lue asiakaskokemusjohtaja Kimmo Huhtimon ja Suomen johtavan työyhteisövalmentaja Niina Nurmisen haastattelu aiheesta täältä

Toki kun muistamme ettei Mehiläinenkään maksa veroja Suomeen,ja että sen lastensuojeluakin on verorahoin,SITRAN kautta sijoitellen autettu menestykseen.Voittoa tuottamaan ulkolaisille omistajilleen,suloinen mehismaikki kun myytiin ulkolaisille.es.lastensijoitus yksikköjä (huostabisnes)duunattiin lisää,mehismaikin "johtaja"kehui oikein lehdessä"kuinka kannattavaa ja hyvää,tuottavaa bisnestä se on"Siihen ei vaan kukaan osannut vielä silloin reagoida.
Näitä rahastajia riittääkin,mistähän johtuu että täälläkin kirjoittelevista lekureista jotka nyt ovat politiikassa,on moni ollut Mehiläisen kirjoilla,tai on edelleen näissä yksityisten omistamissa firmoissa??Miksiköhän veronmaksajat kustantavat nämä holding yhtiöiden kautta ,veroparatiiseihin kulkeutuvat voitot??

Miksiköhän suomessa sos-ja terveydenhoidon palveluja ei ole kehitetty ja alasajetaan edelleen?Kuinka 1990 aloitettu mm.mielenterveydenhoidon alasajo jatkuu??Siksi,KOSKA SE ON HEIKKOJEN JA PUOLUSTUSKYVYTTÖMIEN ELÄMILLÄ RAHASTAMISTA.PISTE.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Tottakai,jokaisella mielenterveysongelmista kärsivällä on varaa maksaa satoja,tuhansia euroja vaikkapa Mehiläisen palveluista."

Eihän raha saa olla merkitsevä tekijä tällaisissa asioissa. Ihmiselle, jolla on mielenterveysongelmia, hoidon kustannus ei varmasti ole kiinnostava asia - ei edes yksityisellä puolella.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #19

Lueppas pikkaisen tarkemmin mistä kirjoitin.Teksistä selviää jokaiselle ,aikaansa seuraavalle MIKSI suomessa EI SAA mielenterveydenhoidon palveluja,KUIN RAHALLA.Ei ainakaan he,jotka tarvitsevat,eivätkä laadukasta,ihmisoikeuksia ja ihmistä kunnioittavaa.Ja NIMENOMAAN sitä ei tipu.Ne josta saisi ajetaan alas,tai napataan konsernien kitaan.Lapset erikseen jotka poliisikyydein kiikutetaan vastentahtoisestikin, huostabisneksen kautta pakolla mömmölöihin.Siihen rahaa riittääkin.

Sos-ja terveydenhoitoa kun on alasajettu,näkyvissä olevin seurauksin,1990 asti.Yksityistäminen,kalliilla rahalla ostettavien palveluiden lisääminen on AINOA tarkoitus.Monikansallisten firmojen ylläpito,osinkojen saajien ja sijoittajien etu.Ihmisistä on tullut sallitun eutanasian(jätetään hoitamatta,koskee siis muutakin hoitoa)
Köyhät kuolkoot,asema ja raha antavat etusijan, oikeuden terveydenhoitoon.Tämä kun on huomattu jo naisten syöpien lisääntymisessäkin,ei ole enää varaa gynegologille.160 risat,KELA korvauksineen.Tietysti tutkimusten mukaan hinta nousee,korvataan muutama kymppi.400-600 laskua,kenellä sellaisia rahoja on lyödä tiskiin näille rahastajille?

Kun ihminen on oikeasti akuutissa hädässä,ei hän kuule lähde luettelosta hakemaan yksityisten numeroita.Ei edes numerotiedustelustakaan.Monella mielenterveyden ongelmista kärsivällä ei kuule ole rahaa näihin mehiläisten ynm.rahastajien palkkioihin ja toimistomaksuihin.He hoitavatkin nämä hiljaisuudessa ja hienovaraisesti,isokenkäisten sekoamiset.

Juuri tästä syystä ei ole haluttu kehittää kuin suurten monikansallisten firmojen rantautumista verorahoilla Suomeen.Päästään ilman ongelmia eroon "heikommasta aineksesta"Hallituksen tahtotila,ja siitä hyötyville lottovoitto.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Miksi terveydenhuollon kustannukset ovat jatkuvasti kohonneet vaikka palvelut ovat heikentyneet?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sen takia, että potilaat ovat sairaampia, ts. vanhempia, uudet hoitomenetelmät ovat parempia ja kalliimpia (nk. rajahyöty alenee), lääkkeistä puhumattakaan ja hoidon tarjonnan paraneminen tuo esille piilevän kysynnän (esim. psykoterapian kohdalla). Hoito on parempaa ja kalliimpaa, kuin aikaisemmin. Suomessahan muu kuin lääketieteellinen priorisointi on kiellettyä, joten kaikkia pitää hoitaa mahdollisimman hyvin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Siksi koska veronmaksajat elättävät osinkojen saajia,ja sijoittajien voittoja tuetaan ja varmistetaan.HOITO ON SEN MUKAISTA ,MIHIN ON VARAA.Roponen tietää sen aivan yhtä hyvin,ja jokainen joka seuraa aikaansa.1990 asti on suuntaus ollut juuri tämän LIIKETOIMINNAN KASVATTAMINEN JA VOITON TAHKOAMINEN IHMISTEN HÄDÄNALAISELLA TILALLA.

Vesa Piikki

Blogitekstiin kommentoisin, että vaikeista mielenterveysongelmista kärsivien eliniän odote on 15-25 vuotta muuta väestöä alhaisempi. Tätä ei selitä mielen sairaudet vaan somaattiset. Tästä näkökulmasta on hieno ja rohkea päätös yhdistää palvelut. Akuuteissa tilanteissa somaattisen tilan tutkiminen laiminlyödään ihan liian usein ja näistä olisi runsaasti ikäviä tarinoita kerrottavana.
Toisaalta keskustelua leimaa edelleen yleinen asenne eristää mielenterveys- ja päihdepotilaat muiden palveluiden ulkopuolelle. Vieläkin haikaillaan vanhojen metsämielisairaaloiden perään joihin oli helppo päästä sisään, mutta melkein mahdoton päästä ulos. Ne psykiatriset sairaalat, jotka ovat integroitu muiden sairaalapalveluiden yhteyteen on luonnollinen osa kokonaisuutta vaikka sitäkin suurella tunteella 15 vuotta sitten vastustettiin.
Miltä muulta potilasryhmältä hyväksyttäisiin näin suuri ero eliniän odotteessa verrattuna muuhun väestöön?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mielenterveyspotilaiden palvelujen alasajo 1990 luvulta asti on juuri saanut tämän tilanteen aikaan.Kun palvelutaso on juuri tätä B-luokkaa,on ihmiset jätetty heitteille,ne ,jotka apua tarvitsevat.
Lääkkeiden sivuvaikutukset tuovat juuri ne fyysiset sairaudet ,lisäävät riskiä kaikkeen mahdolliseen sairastuvuuteen,ja lyhentävät elinikää.Todistaa siis oikeaksi, miten ala-arvoista on kohtelu ja ihmisen kokonaisvaltainen hoito täällä mielenterveydenhoidon puolella.Edelleen.

Ihminen on kokonaisuus.Kun ihmistä kohdellaan ylimielisesti ja mielivaltaisesti,epäkunnioittavasti,silloin voi lääkärien virheestä ja systeemin tahdosta jäädä huomaamatta mistä on kyse.
Silloin onkin kyse jo hoitovirheestä,mielenterveysongelmista kärsivälle kun ovatkin fyysisten sairauksien pois sulkeminen ja niiden mahdollinen olemassa olo tärkeätä tutkia.Elämme v.2015,ja lääkärikunta haluaa edelleen säilyttää jumalan asemansa,hoitohenkilökunnan jatkaessa samaa tyyliä.Vai mistä kuvittelet ettei mielenterveyden ongelmista kärsivää ihmistä tarvitse tutkia mahdollisten muiden sairauksien varalta,tai yrittää niitä ennaltaehkäistä?
Mistä tällainen luulo on peräisin,paitsi sieltä alan käytännöistä?Keskiajalta.

Mielenterveydenongelmista kärsivät myös elävät huonosta hoidostakin johtuen epäterveellisesti,useinkin,ja mömmöjen sivuvaikutusten takia lihovat ja sortuvat yksinäisyyttään viina pilleri houruihin.Heille kun ei ole lainkaan mukaista seurantaa mömmöpurkin jaon jälkeen saatavilla.Ei tarkisteta lääkkeiden sopivuutta,ei seurata siis vaikutuksia.Lääkepurkista kun se nimittäin "apu"useammin annetaan.Ilman tukevaa terapiaa jne.Itsemurhan riski kasvaa sitäkin kautta,taas elin ikä lyhenee..

Ne,jotka on laitostettu ja sen jälkeen potkittu pellolle,ovatkin asunnotta kuljeksimassa kohti kuolemaansa,totta,elin ikä lyhenee,siinäkin tapauksessa.Syrjäytynyt/syrjäytetty ei saa otetta elämästä,eikä osaa enää palata yhteiskuntaan.es.nuorista sanoisin lapsista ,moni tappaakin itsensä joko laitosaikana tai sen jälkeen.Suomessahan huostakulttuuri on ansioitunut jatkamaan perinnettä.

Nykyisen siis edelleen ala-arvoisen mielenterveydenhoidon osalta on sekin ongelma,että varsinkin lapsia ja nuoria tuomitaan mielenterveydeltään sairaiksi,kun ei oikeata diagnoosia osata tehdä,eikä ole haluttu tehdä. Oikeata sairautta ei haluta hoitaa,koska hoidollinen huosta tuottaa enemmän rahaa,ja varsinkin se mielenterveydellisten syiden mukaisesti tehty. Itsemurhia tekevätkin nämä syrjäytetyt muita enemmän,että tosiaan,kyllä elämä lyhenee.Terveestä kun tehdään mielenterveyspotilas,väkisin.Paperilapsista kun on viranomaispyörityksessä tullut vain osa järjestelmää,osa itseään ruokkivan systeemin rattaissa.

Täällä ei ole kukaan ollut kannattamassa houruloita,kuten esität.Vaan kyse on ihmisten oikeudesta kunnioittavaan kohteluun,ja sehän on kuule oikeasti sairaan oikeus saada hoitoa sopivassa paikassa,ei näissä keskiajan hullujen huoneissa,joita suomi on täynnään,edelleen.Eipä nyt unohdeta näitäkään paikkoja jonne lapsia ja nuoria raijataan lastensuojelun nimissä...Ei sitä asiaa muuteta näillä rahastajien psykiatrisilla osastoilla,siellä ne lapsetkin pidetään pakolla,100 000 vuosihintaan.Aina vaan hullummaksi siis on mennyt,mielenterveyden horjumisen takia ,oikeasti apua tarvitsevat laitetaan mittaamaan katuja ja lapset suljetaan laitoksiin,salli mun nauraa..Nämä "hoitajat"eivät edes todellisuudessa aina tiedä, miksi lapsi on sinne raijattu.Vanhempia/perheenjäseniä kohtaan on kyllä opetettu ylimielinen ja röyhkeä kohtelu.

Pakkohoitoa lapsille ja nuorille,mömmöjen kera,ehei,sitä ei kannata kukaan,ellet sitten ole toista mieltä.Eikä sitä etteivät aikuiset saa tarvitsemaansa hoitoa,asiallisessa ympäristössä.Näitä paikkoja lakkautetaan ja on lakkautettu koko ajan,joissa mielenterveysongelmista kärsivät ovat saaneet asua omissaan,kuitenkin tarvittaessa ohjauksen ja neuvonnan ,avun piirissä.Ei kuitenkaan sen pakkohoidon ja vapauden riiston,joka nykyään on kovasti muodikasta ja koko ajan lisääntynyt lasten ja nuorten kohdalla.Raha.

Ne,joiden järjen valo on sammunut tai joiden todellisuuden taju kadonnut,on saatava oikeaa hoitoa,heille se paikka hoitopaikkoineen,on välttämätön,henkilökunnan ollessa asianmukaista.Eivät he ole mitään eläimiä,jotka häkkiin suljettuina odottavat seuraavaa pillerisatsiaan kuitenkaan.Mutta älkää jaksako jauhaa ,niin kauan kun yksikin lapsi tai nuori on pakkohoidossa näissä psykiatrisissa houruloissanne,laittoman/virheellisen huostaamisen jäljiltä.

ps.ei tarvitse kuvitella että integrointi lisää tai olisi lisännyt henkilökunnan ammattitaitoa tai poistanut keskiaikaista käsitystä omasta jumaluudesta ja kaikkivoipaisuudesta siellä lääkärikunnan /hoitajien keskuudessa.Salailun ja omaisten ylikävelyn kulttuuri on voimissaan,edelleen.Yksikään lapsi ei itsemurhaan olisi joutunut,jos henkilökunnalla olisi pätevyys ja ammattisopivuus kohdillaan.Mihin ihmeeseen, normalijärkinen ihminen ,kuvittelee lapsen tarvitsevan psykiatrisen laitoksen koppia ja mömmöjä iltapalakseen,kun huutaa peloissaan ja kutsuu äitiään apuun?Kyllä siellä on alalla tyyppejä joiden oma paikka olisi siellä hoidettavien joukossa.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Kiitokset kaikille keskustelusta. Keskustelu kuitenkin aina leviää aiheesta toiseen, joten tässä vielä todellisuudesta raportti.

http://www.hs.fi/kaupunki/a1420785924565?jako=7f2d...

Haluaisin myös muistuttaa, että siellä missä on halu, on keino. Minulla on halu, siksi teen vapaaehtoistyötä, se on minun keinoni. Kaupunginvaltuutetut, kansanedustajat, luottamustoimissa olevat, mitä keinoja teillä on? Onko halua?

Politiikka ja politikointi on pelkkää kaupantekoa ja huonoja kompromisseja, oman eturyhmän oikeuksian sokeaa ajamista. Yhteinen, jos sellaista enää Suomessa on, arvomaailma katoaa, kun ollaan äänestäjille luvattu jotakin. Politiikassa tärkeintä on se, että ajetaan suurten ryhmien asioita, jotta äänimäärä säilyy. Ei ole kovin mediaseksikästä ajaa juoppojen ja hullujen oikeuksia ja luvata, että tästä en tule tinkimään, vaikka vastassa olisi mikä.

Vesa Piikki : "Blogitekstiin kommentoisin, että vaikeista mielenterveysongelmista kärsivien eliniän odote on 15-25 vuotta muuta väestöä alhaisempi. Tätä ei selitä mielen sairaudet vaan somaattiset."

Elinajanodote ei välttämättä selity somaattisilla sairauksilla, itsemurhakuolleisuus on suuri.

Vesa Piikki :"yleinen asenne eristää mielenterveys- ja päihdepotilaat muiden palveluiden ulkopuolelle."

Mistä tällainen käsitys sinulle tulee? Ajatustasi jatkaen, myös syöpäpotilaat leimataan, koska heitä hoidetaan erikoistuneissa yksiköissä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Pahimmillaan olen joutunut kierrättämään välitöntä osastohoitoa tarvitsevan psyykepotilaan 3 lääkärin kautta että on päässyt sisälle sairaalaan. Mielestäni sillä ei ole mitään säästöä saatu aikaiseksi, päinvastoin.

Toimituksen poiminnat